Home / Ειδήσεις / Δίκη Χρυσής Αυγής : Τι ισχύει για τις ποινές στους καταδικασθέντες – Γιατί κάποιοι μπορεί να γλιτώσουν τη φυλακή

Δίκη Χρυσής Αυγής : Τι ισχύει για τις ποινές στους καταδικασθέντες – Γιατί κάποιοι μπορεί να γλιτώσουν τη φυλακή

Με αγωνία αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τα ελαφρυντικά και τις ποινές και συνεπώς για το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η συνήγορος οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, η οποία μίλησε για τη «συνολική δικαίωση για πάρα πολύ κόσμο που όλες αυτές τις δεκαετίες  είχε πέσει θύμα της βίας της Χρυσής Αυγής και που προσπαθούσε να αποδείξει σε ένα σύστημα που τον απέκοπτε κάθε φορά, ότι έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική οργάνωση».

Αναφερόμενη στην Μάγδα Φύσσα που ζήτησε την εσχάτη των ποινών για τους καταδικασθέντες σημείωσε πως είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιο γονιό που έχασε το παιδί του να δείξει μεγαλοψυχία, συμπληρώνοντας ότι η κ. Μάγδα Φύσσα ζητά από τη Δικαιοσύνη τη μεγίστη των ποινών.

Αναφορικά με τις ποινές σημείωσε ως προς τον Ρουπακιά ότι για την ανθρωποκτονία προβλέπονται ισόβια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Εκτίμησε ότι δεν θα του δοθεί ελαφρυντικό.

Σχετικά με την πρόταση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά, σημείωσε ότι η πρότασή της ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την πρότασή της περί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων. Πάντως σε κάθε περίπτωση, είπε η κ. Τομπατζόγλου, το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τις προτάσεις των εισαγγελικών λειτουργών.

Για τον Ν. Μιχαλολιάκο, σημείωσε πως το πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φθάνει τα 15 έτη και το δικαστήριο μπορεί να εξαντλήσει την αυστηρότητά του – μπορεί να μην χορηγήσει ελαφρυντικά και ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Γιάννης Μαρακάκης επέστησε την προσοχή όλων στο νέο νομικό πλαίσιο που δημιουργείται από τον παρόντα Ποινικό Κώδικα, και προειδοποίησε ότι ίσως την Δευτέρα να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Όπως είπε το δικαστήριο θα εφαρμόσει τον νέο Κώδικα και καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής «μπορεί να πάνε σπίτι τους».

Και εξήγησε: Για ποινές μέχρι τρία χρόνια θα χορηγηθεί αυτεπαγγέλτως αναστολή.

Ενώ για τις ποινές από τρία χρόνια και πάνω, είναι στην ευχέρεια του δικαστηρίου αν θα χορηγήσει αναστολή. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από την τέλεση των αξιόποινων πράξεων μέχρι και την έκδοση της απόφασης, προβλέπεται ένα νέο ελαφρυντικό στον νόμο, λόγω μεγάλης διεύρυνσης της δικαστικής διαδικασίας. Συνεπώς μπορεί για ποινές μέχρι και 4, 5 6 χρόνια να χορηγηθεί αναστολή και οι καταδικασθέντες να είναι ελεύθεροι.

Ενώ ακόμη και κάποιος που θα του επιβληθεί μεγάλη ποινή, είναι πολύ πιθανό με βάση και πάλι το  νέο νομικό πλαίσιο, να βγει σε τρία χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Μαρακάκης.

«Η απόφαση του δικαστηρίου σήμερα για τα ελαφρυντικά, είναι πολύ σημαντική διότι τα ελαφρυντικά μειώνουν σημαντικά τις ποινές» σημείωσε ο ποινικολόγος κ. Βασίλης Χειρδάρης, που συμπλήρωσε πάντως ότι κατά την γνώμη του ο Ποινικός Κώδικας στο μεγαλύτερο μέρος του είναι προς την ορθή και ορθολογική κατεύθυνση. Όπως σημείωσε, «διορθώθηκαν πολλοί ανορθολογισμοί του προγενέστερου Ποινικού Κώδικα».

Ο δικηγόρος κ. Γιάννης Μαρακάκης συμφώνησε πως στο σύνολό του ο ποινικός κώδικας διορθώθηκε και προσαρμόστηκε σε μια κανονικότητα. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, υπήρχαν συγκεκριμένες φωτογραφικές διατάξεις, οι οποίες ευνόησαν πολύ συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων. Ειδικότερα, όπως είπε, έχει την άποψη, πως «είχαν αλλάξει συγκεκριμένες διατάξεις για να ευνοήσουν συγκεκριμένες υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία και πλαγιομετωπικά πήραν τα “σκάγια” τώρα και τη Χρυσή Αυγή».

«Είχα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής για την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων και αυτό δεν έγινε ποτέ», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος ο κ. Χειρδάρης στον κ. Στ. Κοντονή, χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα πρώην υπουργός να σκέφτεται αλλαγές ή μη του νόμου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Είναι τραγικό να ακούγεται ότι γίνεται σχεδιασμός νομοθεσίας αλλαγής ή μη για μια δίκη» είπε.

Για να συμπληρώσει ο κ. Μαρακάκης, πως δεν ήταν επίσης θεσμικά ορθό το ότι «ψηφίστηκε  ο Ποινικός Κώδικας στο παρά ένα των εκλογών». Ετεροχρονισμένα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καταγγέλλει όσα “μαγειρεύτηκαν” επί θητείας του, είπε.

Τέλος στην εκπομπή οι νομικοί σχολίασαν κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία ως προς τα εκλογικά δικαιώματα των καταδικασθέντων.

Η κ. Τομπατζόγλου μίλησε και για την δικαίωση της οικογένειας Φύσσα όχι μόνο λόγω της καταδίκης Ρουπακιά αλλά λόγω της συνολικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγή

About ingr