Με την άρνηση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη να δεχθεί τα αιτήματα για άρση και αντικατάσταση περιοριστικών όρων που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλης Αρβανίτης – Αβράμης, Δημήτρης Κουκούτσης και άλλοι, ολοκληρώθηκε η πέμπτη συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Την απόρριψη του αιτήματος της πολιτικής αγωγής να παρασταθεί και για τις κατηγορίες περί συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής καταθέτοντας ενστάσεις ως προς τη νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, κατά την πέμπτη συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης.
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου επιφυλάχθηκε να πάρει θέση για την παράσταση της πολιτικής αγωγής στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, βάσει του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, ενώ αναφορικά με την αίτηση παράστασης πολιτικής αγωγής από τη μητέρα και την αδερφή του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο επέτρεψε να δηλωθεί παράσταση.
Στις ενστάσεις τους, με τις οποίες χαρακτήρισαν «αόριστες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις πολιτικής αγωγής, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, φορέας του έννομου αγαθού που πλήττεται -όπως η ανθρώπινη ζωή- δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά το Δημόσιο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, ο εντολέας του παραπέμπεται μόνο για εγκληματική οργάνωση και «είναι ξένος με τις πράξεις (ανθρωποκτονίες απόπειρες ανθρωποκτονίας κλ.π.) που προκάλεσαν βλάβη και προσβολή εννόμων αγαθών ιδιωτών».
Μικροένταση προκλήθηκε όταν η υπεράσπιση του καθ’ομολογία δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, είπε στο δικαστήριο ότι δεν υποβάλλει ένσταση αποβολής ως πολιτικής αγωγής για την εγκληματική οργάνωση της οικογένειας του δολοφονηθέντος μουσικού «την οποία συμπονούμε και της συμπαριστάμεθα», αλλά υποβάλλει για όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Η συγκεκριμένη φράση των εκπροσώπων του Ρουπακιά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Παύλου Φύσσα που φώναξε «τον εαυτό σου να συμπονέσεις». Σε πολιτική εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποδοθεί συλλογική ευθύνη στα μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχαήλ Αρβανίτης, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως για την υπεράσπισή του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε την άρση απαγόρευσης συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις, ως όρος αντισυνταγματικός και παράνομος. Επίσης, υποστήριξε πως αν η «προδικασία είχε γίνει σωστά» τότε ο Γ. Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα έπρεπε να δικαστεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Το θέμα της αίθουσας
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, με επιστολές προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Δημήτρη Μόκκα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριο Τσακνάκη, επισημαίνει την ακαταλληλότητα του χώρου διεξαγωγής της δίκης και ζητά την μετακίνηση σε άλλη αίθουσα.
Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από τις 15 Μαΐου, που ήταν η προηγούμενη συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, απέστειλε δύο αιτήματα στη διοίκηση του Εφετείου για μεταφορά της δίκης, τα οποία απορρίφθηκαν από τον Δημήτρη Μόκκα. «Από τώρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο το θέμα της αίθουσας αφορά τον κ. Μόκα. Μόνον εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει» ανέφερε.
Η κ. Λεπενιώτη ζήτησε από τον αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλή διεξαγωγή της δίκης καθώς μέχρι τον Σεπτέμβρη οι συνεδριάσεις «αναγκαστικά» θα συμπίπτουν με την δίκη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Ολοκληρώθηκε η αντιναζιστική συγκέντρωση
Σε συγκέντρωση έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού είχαν καλέσει δήμος και φορείς του Κορυδαλλού, αλλά και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία τους, ενώ έδωσαν νέο ραντεβού για την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500002363