«Όσοι δίνουν αίμα τιμούν την αξία της ζωής» τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σε εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία έξω από το δημαρχείο Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Η κ. Αγγελοπούλου έκανε τα αποκαλυπτήρια τεράστιου πανό με το σύνθημα: «Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα» στην πρόσοψη του δημαρχείου και στην ομιλία της αναφέρθηκε στην «πολύ επιτυχημένη» σύνδεση του συνθήματος, το οποίο παραπέμπει στους αγώνες του γένους, με τον τεράστιο αγώνα που δίνεται για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών μέσα από την προσφορά αίματος, καθημερινά, από εθελοντές αιμοδότες.
«Η κοινωνία, ο κόσμος βρήκε τους δικούς του τρόπους να γιορτάσει αυτή τη χρονιά. Είναι προτάσεις που έχουν γίνει με σεβασμό για αυτά που έγιναν, για το μέλλον, που φέρνουν μικρές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις και έργα. Περάσαμε τα πρώτα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση και ετοιμαζόμαστε να μπούμε αρματωμένοι όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας, στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορία μας».
Τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού στην εκδήλωση μετέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και εξήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της.
«Διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση τιμούμε τους μαχητές της ελευθερίας. Παράλληλα σήμερα τιμούμε και τους μαχητές της ζωής» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε: «Ο καθένας μπορεί και πρέπει να καταλάβει ότι λίγος χρόνος από τη ζωή του σημαίνει να κερδηθεί μια άλλη ζωή. Είναι πρωτοποριακό και εξαιρετικά σημαντικό, ότι σημερινή εκδήλωση συνδυάζει την ιστορία με την κοινωνική και ατομική προσφορά, την απόδοση τιμής σε εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας, με την εθελοντική αιμοδοσία, με την ανιδιοτελή προσφορά αίματος σε εκείνους που την έχουν ανάγκη».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στους σαρακατσάνους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης , με αφορμή και την εκδήλωση απόδοσης τιμής στον σαρακατσάνο ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη Μακρυγιάννη. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια για την ελληνική επανάσταση, η κ. Αγγελοπούλου κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη Μακρυγιάννη, στη ομώνυμη οδό, στον Εύοσμο, παρουσία εκπροσώπων των σαρακατσάνων και αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά τους στην ελληνική επανάσταση.
Στην εκδήλωση στην πλατεία Ευόσμου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Γιώργος Μουτσιάνας, αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Καίτη Τζιτζικώστα, οι βουλευτές της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Γκιουλέκας .
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας, σε ένα δήμο που διαθέτει δεκατρείς μονάδες αιμοδοσίας και δύο χιλιάδες εκατόν είκοσι δύο τακτικούς αιμοδότες, σε συνδυασμό με επετειακές εκδηλώσεις στο δήμο για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο : «Επιθυμία Ελευθερίας» στο Βασιλικό Θέατρο
Η κ. Αγγελοπούλου παρακολούθησε το βράδυ προβολή, διάρκειας δεκαοκτώ λεπτών, με την ονομασία «Επιθυμία Ελευθερίας», στην πρόσοψη του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Όπως είχε προγραμματιστεί προβλήθηκε ταυτόχρονα, στις όψεις χαρακτηριστικών εμβληματικών κτιρίων, δεκαοκτώ πόλεων, με την τεχνική του projection mapping , μια οπτικοποιημένη αφήγηση του αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης τα οποία αναφέρονται σε αυτόν.
Εκτός από την ιστορία της Επανάστασης, οι προβολές συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα projection mapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, ενώ η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC TIE Lab).
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνονται ταυτόχρονες προβολές σε δεκαοκτώ εμβληματικά κτίρια, σε δεκαοκτώ πόλεις» δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου και συνέχισε : «Σαράντα χαρισματικοί φοιτητές και τεχνικοί έφτιαξαν αυτό το πρόγραμμα».
Η πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 2021, αναφερόμενη στο θέμα της προβολής, υπογράμμισε ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χειρόγραφα από πίνακες «αποκτούν κίνηση» και μέσα από τη σκηνοθεσία και από τη μουσική που είναι γραμμένη για το συγκεκριμένο θέαμα και πρόσθεσε:
«Θα θέλαμε να πάμε σε παραπάνω πόλεις αλλά δεν υπήρχαν περισσότεροι προτζέκτορες. Υμνεί την ιστορία μας, σε κάθε πόλη αφιερώνει και λίγα λεπτά στην ιστορία της πόλης. Ελπίζουμε, να γίνει μια αρχή η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η τεχνολογία να μας πηγαίνουν και σε άλλα επίπεδα».
Στην προβολή στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Δημήτρης Κούβελας και Σάββας Αναστασιάδης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη,, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντώνιου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, η πρόεδρος του Καυτανζογλείου Σταδίου Καλυψώ Γούλα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας , κ.α.
Οι πόλεις, στις οποίες είχε προγραμματιστεί, ταυτόχρονα με τη Θεσσαλονίκη, η συγκεκριμένη δράση, είναι στην Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων), στην Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία),στο Ηράκλειο (κτίριο Περιφέρειας Κρήτης), στα Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), στην Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), στην Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), στη Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), στη Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), στο Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), στη Νάουσα (Δημαρχείο), Ναύπλιο (Δημαρχείο), στον Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), στη Ρόδο (Δημαρχείο), στη Σύρο (Θέατρο Απόλλων), στην Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), στα Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και στη Χίος (Τείχος του Κάστρου – Porta Maggiore).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ