Σε γονιδιακούς παράγοντες μπορεί να αποδοθούν οι διατροφικές προτιμήσεις ορισμένων ανθρώπων, καθώς βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ορισμένοι οργανισμοί είναι προγραμματισμένοι να αναζητούν λιπαρά τρόφιμα για να ικανοποιηθούν γευστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας στο Λος Άντζελες, ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου ανακάλυψαν δύο γενετικές μεταλλάξεις, τις FTO και DRD2, οι οποίες προκαλούν έντονη επιθυμία κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών. Πιστεύουν μάλιστα ότι αυτές οι μεταλλάξεις τροποποιούν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη ρυθμίζει το αίσθημα της ανταμοιβής.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τόνι Γκολντστόουν «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φορείς των μεταλλάξεων μπορεί να έχουν περισσότερες λιγούρες από τον μέσο άνθρωπο όταν βλέπουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, όπως αυτά που περιέχουν λιπαρά και ζάχαρη, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερα παχυντικά φαγητά».
Οι επιστήμονες μελέτησαν 45 άνδρες που είχαν μείνει νηστικοί για μια νύχτα. Στη συνέχεια τους έδειξαν φωτογραφίες, είτε παχυντικών, είτε light τροφίμων και βαθμολόγησαν πόσο ελκυστικές τις θεωρούσαν. Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολογούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών μέσων λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας. Επίσης, συνέλεξαν δείγμα DNA από κάθε άνδρα.
Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μετάλλαξη κοντά στο γονίδιο FTO, το οποίο προδιαθέτει τον άνθρωπο στην παχυσαρκία, είχαν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στον κογχομετωπιαίο φλοιό όταν κοιτούσαν τα παχυντικά φαγητά. Δηλαδή οι φορείς της μετάλλαξης θεωρούσαν πιο ελκυστικά τα παχυντικά τρόφιμα.
Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα άτομα δεν είχαν τα ίδια επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν κοιτούσαν φωτογραφίες υγιεινών τροφίμων.
«Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά διαπιστώσαμε ότι η ενεργοποίηση ενός τμήματος του εγκεφάλου, του ραβδωτού σώματος, ήταν αυξημένη όταν τα άτομα με μετάλλαξη στο FTO κοιτούσαν τροφές πλούσιες σε θερμίδες, αλλά αυτό εξαρτιόταν από ποια μετάλλαξη είχαν σε ένα άλλο γονίδιο, το DRD2. Το συγκεκριμένο γονίδιο τροποποιεί τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Δρ Γκολντστόουν.
Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπερασμα ότι ένας από τους λόγους που τα άτομα με μετάλλαξη στο FTO είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκα είναι επειδή τα σήματα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τα κάνουν να αισθάνονται περισσότερη ανταμοιβή και λιγούρα ως προς τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες.
«Τα άτομα με αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε συγκεκριμένες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε θεραπείες που να αλλάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα λιπαρά ή σακχαρώδη τρόφιμα ή εκείνα που επηρεάζουν το σύστημα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο» συμπληρώνει ο ερευνητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα φάρμακα που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, καθώς και συγκεκριμένες χειρουργικές διαδικασίες και ορμόνες από το γαστρεντερικό σύστημα που μπορούν να επιδράσουν στα ντοπαμινικά κύτταρα του εγκεφάλου, μπορεί να συμβάλλουν στη θεραπεία της ακατάσχετης επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα.
πηγή:http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500038240#ref=latestarticles