Παρ΄ ότι έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν υπό «καταστροφικές συνθήκες», καταγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ.
«Ο νέος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ προφανώς δεν είναι καλύτερος», δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Επικαλούμενος τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» ο κ. Μίλερ επισημαίνει ότι η διεθνής οργάνωση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τετάνου στο Καρά Τεπέ, καθώς στα υγρά από τις βροχές αντίσκηνα οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά και μπορεί να τους μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες.
Όπως λέει «πρόκειται για φρικτές συνθήκες, στη μέση της Ευρώπης». Ο Γκερντ Μίλερ προειδοποιεί μάλιστα ότι λόγω του χειμώνα η κατάσταση για τους πρόσφυγες στη Λέσβο θα επιδεινωθεί.
Ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωκοινωνικής Ένωσης (CSU), που ως υπουργός είναι αρμόδιος για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχε επισκεφθεί πριν δύο χρόνια τη Μόρια.
Συγκρίνοντας την κατάσταση εκεί με προσφυγικούς καταυλισμούς που έχει επισκεφθεί ο ίδιος στο βόρειο Ιράκ ή το νότιο Σουδάν, εκτιμά ότι «πουθενά αλλού δεν επικρατούν τόσο άσχημες συνθήκες, όπως στη Λέσβο».
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, ότι οι διαδικασίες ασύλου επιτόπου αργούν να ολοκληρωθούν. Σε αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προσφυγόπουλα έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να πάνε στο σχολείο. Όπως υποστηρίζει, «αν αυτό δεν αλλάξει, θα μεγαλώσει, εδώ στη μέση της Ευρώπης, μια χαμένη γενιά.»
Αυξάνεται η κριτική για το Καρά Τεπέ
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που Γκερντ Μίλερ καυτηριάζει τις συνθήκες των προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Παρόμοια κριτική εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα σε ανοιχτή επιστολή προς τη γερμανική κυβέρνηση σχεδόν 250 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, ο επίσκοπος Χάινριχ Μπέντφορντ-Στρομ.
Τόσο οι βουλευτές όσο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Το αρμόδιο επί του θέματος υπουργείο Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν προτίθεται να δεχτεί νέους πρόσφυγες από την Ελλάδα, πέραν αυτών που έχει ήδη αποδεχτεί.