Την έντονη δυσφορία της Αθήνας προκάλεσε η πρωτοφανής δήλωση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος -ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με το Βερολίνο- υπογράμμισε ότι οι κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο θα μείωναν τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, ο κ. Γιουνκέρ, έστρεψε τα βέλη του προς την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι παρόλο που η Άγκυρα δέχθηκε την πρότασή του, αυτή σκόνταψε στις αντιδράσεις της Αθήνας.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είχα προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι».
«Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους; Ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», πρόσθεσε, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, η Κομισιόν αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής της, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία.
Οι προκλητικές δηλώσεις του κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου άναψαν φωτιές στην κυβέρνηση, καθώς η θέση της Αθήνας επί του ζητήματος είναι αδιαπραγμάτευτη, θεωρώντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώπιον την Άνγκελα Μέρκελ.
Τα… γυρίζει η Κομισιόν
Ενδεικτικό της έντασης των αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωση Γιούνκερ αποτελεί η απόπειρα της Κομισιόν να… κάνει τη νύχτα μέρα. Μέσω διαρροών από το περιβάλλον του Ευρωπαίου αξιωματούχου, διευκρινίζεται ότι ποτέ δεν προτάθηκαν κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας. «Η φύλαξη των ελληνικών – ευρωπαϊκών συνόρων είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών της Ε.Ε., δηλαδή της Ελλάδας», επισημαίνεται.
Λόγω «παρερμηνείας» ορισμένων δηλώσεων του Γιούνκερ, σπεύδουν να επισημάνουν ότι η Κομισιόν ουσιαστικά προτείνει την αποτελεσματική βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο, μέσω των συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της Frontex.
«Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών θα έσωζε πολλές ζωές, καθώς είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου» σημειώνουν εν συνεχεία οι ίδιες πηγές.
Καταλήγοντας, διαβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, προκειμένου να τύχουν καλύτερης διαχείρισης οι προσφυγικές ροές.
«Στη σφαίρα της φαντασίας οι κοινές περιπολίες»
Εξάλλου, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Alpha, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι «οι κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας» είναι ένα σενάριο που «κινείται στη σφαίρα της φαντασίας».
«Δεν θα προσέφεραν λύση. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν πολύ καλά τόσο το Λιμενικό το δικό μας όσο και της Τουρκίας που έχουν κατά τα άλλα μια πολύ καλή συνεργασία. Όσο δεν ελέγχουμε εμείς τις ροές και ελέγχονται από τους εμπόρους ανθρώπων, οι υποδομές δεν θα φθάνουν. Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που πολύ λίγο εξαρτάται από εμάς», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη βοηθάει πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται. Δημιουργεί κάποιες συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελούν σοβαρές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος, αλλά αργεί πάρα πολύ» σημείωσε ο κ. Μουζάλας και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων ή μεταναστών».