Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που μεταξύ Ελλάδας – Βρυξελλών κυκλοφορούν προσχέδια του κειμένου συμφωνίας. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και διεξήχθη σε θετικό κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες. Κάποιοι μιλούν για έναρξη του ψυχολογικού μασάζ προκειμένου η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την συμφωνία.
Μεγάλα διεθνή μέσα θέλουν τους διεθνείς πιστωτές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να έχουν καταλήξει στο προσχέδιο που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα, γεφυρώνοντας σε ένα βαθμό τις έντονες διαφορές τους, κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό και κάποιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που αποτελούσε επιπλέον αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας, όπως είχε επισημάνει και η ελληνική πλευρά.
Το σημαντικό βήμα για τη συνεννόηση των τριών θεσμών ως προς το τι ζητούν από την Αθήνα έγινε χθες (Δευτέρα) στην πενταμερή στο Βερολίνο μεταξύ της Α.Μέρκελ, Φρ.Ολάντ, Ζ.Κ.Γιούνκερ, Κρ.Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, όπου δόθηκε και το πράσινο φως για τη σύνταξη του κειμένου, που αναμένεται να φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης εντός της ημέρας. Το γεγονός ότι αναμένεται το κείμενο επιβεβαίωσε και ο Γ.Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ ελπίζουν ότι Αθήνα και πιστωτές θα έχουν καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο ακόμη και μέχρι σήμερα (Τρίτη) το βράδυ και πάντως σίγουρα προτού η Αθήνα χρειαστεί να αποπληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, προλαβαίνοντας την κίνηση των δανειστών, έχει αποστείλει ήδη από χθες (Δευτέρα) το βράδυ ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει με έμφαση ότι μετά και από αυτή την κίνηση της Αθήνας η ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό ζήτημα βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και να εκφράζει την αισιοδοξία του πως οι πιστωτές «θα προσχωρήσουν στον ρεαλισμό».
Ως προς το περιεχόμενο των προσχεδίων συμφωνίας δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, αλλά φήμες, πληροφορίες και εικασίες.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι τουλάχιστον οι βαθιά κόκκινες γραμμές παραμένουν, διαψεύδοντας σχετικά σενάρια περί υποχωρήσεων της Αθήνας σε σοβαρά θέματα (όπως ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό κτλ).
Από την άλλη πλευρά επιμένουν και οι πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει υποχρεωθεί σε μεγάλους συμβιβασμούς, προκαλώντας αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που σε μια άμεση αντίδραση, -που όμως συνήθως στερείται ψυχραιμίας και ενδελεχούς μελέτης των δεδομένων- δεν διστάζουν να μιλήσουν για ενδεχόμενο εκλογών, για επανεξέταση της πιθανότητας ρήξης με τους εταίρους στην ΕΕ και χρήσης εναλλακτικών τρόπων.
Άλλωστε όπως προαναφέρθηκε τα προσχέδια των κειμένων δεν έχουν κυκλοφορήσει επισήμως για να εξεταστούν οι προτάσεις που περιλαμβάνουν και οι απαιτήσεις που τίθενται.
Αντίθετα, επισήμως έχει δηλωθεί από αξιωματούχο της ευρωζώνης ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του Euroworking Group αύριο, Τετάρτη, για το ελληνικό ζήτημα. Έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των εκπροσώπων όλων των χωρών της ευρωζώνης για τα αποτελέσματα της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, για το κείμενο-συμφωνίας που προτείνουν οι θεσμοί, αλλά και τις ελληνικές προτάσεις.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η αυριανή συνάντηση σε συνδυασμό με τις εντατικές συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Βrussels Group, υποδηλώνουν ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες ώρες και μέρες και πιθανότατα έκτακτη σύγκληση του Εurogroup ίσως και εντός της εβδομάδας.
Έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό στο οποίο κλήθηκε να ενημερώσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, ο οποίος εκτός των άλλων βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και για την επιλογή της Ε.Παναρίτη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κι ας μην αποδέχθηκε τελικά τη θέση.
Στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις «καλύτερα να μην γνωρίζετε πολλά», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στους βουλευτές, δεδομένου και ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει λύση-πακέτο και όχι ενδιάμεση συμφωνία, θέση που σύμφωνα με τον υπουργό, συμμερίζεται και το Βερολίνο.
Πάντως, δεδομένου ότι διαφωνίες παραμένουν τόσο μεταξύ των τριών θεσμών όσο και μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, οι αναλύσεις περί ενδιάμεσης λύσης με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να βγάλει το καλοκαίρι εξυπηρετώντας τις υποχρεώσεις της, ξανακάνουν την εμφάνισή τους.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σχέδιο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις και βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η επέκταση της υπάρχουσας στήριξης για τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και μετά από άμεση συμφωνία, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπροσθέτως, επισημαίνει η εφημερίδα, τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αλλάξουν ρόλο και θα παρασχεθούν ως συμβατική βοήθεια, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει δύο μεγάλες ωριμάνσεις ομολόγων που επίκεινται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Και οι δύο πληρωμές αφορούν δάνεια της ΕΚΤ, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα. Η πρώτη πληρωμή θα ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ και η δεύτερη στα 3,2 δισ. ευρώ.
«Η Παναρίτη ήταν η καλύτερη επιλογή»
Το θέμα της Έλενας Παναρίτη, που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στον ΔΝΤ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων δεν ήταν δυνατό να μείνει έξω από τη συζήτηση του υπουργού με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Γ.Βαρουφάκη να υπερασπίστηκε απολύτως την πρότασή του, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυρία Παναρίτη ήταν η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας» και χαρακτηρίζοντας άστοχες και ακατανόητες τις αντιδράσεις από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Όπως εξήγησε ο υπουργός, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασής του, εκτός από άριστο βιογραφικό η κυρία Παναρίτη έχει και βαθιά γνώση της λειτουργίας του ΔΝΤ, γεγονός που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο για την Ελλάδα.
Α.Τ
Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500001782