Υπέρ της παράτασης του lockdown τάσσονται ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων που κυβερνώνται από σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.
Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πριν την αυριανή σύσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Οι πολιτικοί δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν τις επιστημονικές μελέτες. Ακόμα και με αβέβαια δεδομένα, θα πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις».
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τάxθηκε επίσης υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. «Πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι επαφές. Γι αυτό απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες όπως λ.χ. να αυξηθεί η τηλεργασία. Ο αριθμός των λοιμώξεων μειώθηκε μεν ελαφρώς, αλλά όχι αρκετά γρήγορα», τόνισε.
Τα ομοσπονδιακά κρατίδια τα οποία κυβερνώνται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) τάσσονται επίσης υπέρ της παράτασης της lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου
Η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μάλου Ντράιερ δήλωσε σήμερα στο Μάιντς ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί των κρατιδίων τάχθηκαν υπέρ της παράτασης κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις τους. Ωστόσο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συνδέεται με οικονομική βοήθεια. Η Ντράιερ τόνισε ότι «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε μεν πρόσφατα, αλλά είναι επίσης σαφές ότι απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε».
Και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown. Ο πρόεδρος της Xριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) είπε στην εφημερίδα «Muenchner Merkur» ότι «θα είχε νόημα η συνέχιση την προηγούμενης γραμμής. Επιπλέον, θα είναι σαφές μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου πώς θα εξελιχθεί στη Γερμανία η μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία».
Αύριο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συζητήσουν πώς να προχωρήσουν στην αντιμεετώπιση της πανδημία του κορονοϊού.