Στη Γερμανία πολύ περισσότερα άτομα θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ifo, σύμφωνα με το οποίο μόλις το 30% των εργαζομένων εργάστηκαν τουλάχιστον κάποιες ώρες από το σπίτι τον Φεβρουάριο. «Μία τεράστια δυναμικότητα 56% ως προς την εξ αποστάσεως εργασία παραμένει αναξιοποίητη από επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η υποχρέωση των εργοδοτών να θέσουν σε εφαρμογή την εξ αποστάσεως εργασία για την αντιμετώπιση του αριθμού των κρουσμάτων δεν έχει μέχρι στιγμής λειτουργήσει στο έπακρο», αναφέρει ο ερευνητής του Ifo Ζαν-Βίκτορ Αλιπουρ, εκ των συντακτών της έκθεσης. Η αναλογία των επιχειρήσεων που εφήρμοσαν το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασία τον Φεβρουάριο ήταν 81%.
Εάν η Γερμανία θέλει ωστόσο να αντιμετωπίσει την πανδημία και να προχωρήσει στην επανεκίνηση της οικονομίας της, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Για το λόγο αυτό η έκθεση προτείνει ότι για να γίνει πιο ελκυστική η εργασία από το σπίτι τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν καλύτερα φορολογικά κίνητρα για όσους έχουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι. Αυτή τη στιγμή, τα άτομα που εργάζονται από το σπίτι δύναται να έχουν έκπτωση φόρου 5 ευρώ την ημέρα με μέγιστο τα 600 ευρώ. «Ομως αυτή η διευκόλυνση θεωρείται ως ένα μέσο για την κάλυψη του κόστους και όχι ως κίνητρο», αναφέρει ο Αλιπούρ.
Το 40%, η μεγαλύτερη αναλογία ατόμων που εργάζονται από το σπίτι, είναι στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Στον κλάδο χονδρικής πώλησης η εξ αποστάσεως εργασία περιορίζεται στο 24%, στη μεταποίηση στο 22%, στις κατασκευές στο 10% ενώ στο λιανεμπόριο μόλις στο 10%. Επίσης, η αναλογία των εργαζομένων από το σπίτι είναι μεγαλύτερη στις μεγάλες επιχειρήσεις συγκριτικά με τις μικρές ή μεσαίες. Για παράδειγμα, στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας, το ένα-τρίτο των εργαζομένων των μεγάλων επιχειρήσεων εργάζεται από το σπίτι συγκριτικα με το μόλις λιγότερο από ένα-τέταρτο των εργαζομένων στις μικρομεσαίες.
moneyreview.gr