Home / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ / Γερμανία: Οι εταιρείες κοινής ωφελείας στέλνουν σήμα κινδύνου για την επάρκεια φυσικού αερίου

Γερμανία: Οι εταιρείες κοινής ωφελείας στέλνουν σήμα κινδύνου για την επάρκεια φυσικού αερίου

Οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας ζήτησαν από την χώρα να συστήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων σε φυσικό αέριο, μία ημέρα αφότου η Ρωσία ζήτησε να γίνονται οι πληρωμές για τις παραδόσεις φυσικού αερίου της σε ρούβλια, αίτημα που εγείρει τον κίνδυνο συρρίκνωσης της προσφοράς και ακόμη πιο υψηλών τιμών.
Το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φετίχ Μπαϊρόλ, χαρακτήρισε «απειλή για την ασφάλεια», έχει εντείνει τη νευρικότητα και θέτει υπό αμφισβήτηση τον ιστορικό ισχυρισμό της Ρωσίας ότι αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου, παρά τις γεωπολιτικές διαφορές.   Ηδη, μετά τις δηλώσεις του Πούτιν την Τετάρτη, η τιμή των προθεσμικών φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν αυξηθεί 8%, αφού ήδη έχουν τετραπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες. Για περισσότερα από 50 χρόνια, ακόμη και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα εξασφάλιζε σταθερά την προσφορά προς τη Γερμανία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πελάτη ρωσικού φυσικού αερίου. Η Gazprom έχει περισσότερα από 40 μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σήμερα ωστόσο, η γερμανική ένωση γερμανικών εταιρειών κοινής ωφελείας BDEW, που εκπροσωπεί εταιρείες – πελάτες της Gazprom, όπως RWE και EnBW, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ ένα προειδοποιητικό σύστημα σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει την προσφορά. 
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η προσφορά σε φυσικό αέριο θα επιδεινωθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της BDEW, Κέρστσιν Αντρέαε, επικαλούμενος το αίτημα της Ρωσίας προς τις «εχθρικές» χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να πληρώνουν σε ρούβλια. 

Η ένωση ζήτησε από την εθνική ενεργειακή αρχή να θεσπίσει κριτήρια βάσει των οποίων οι βιομηχανίες και οι κλάδοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθεια, τη στιγμή που τα νοικοκυριά – πελάτες προστατεύονται με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφώνησε ότι η κίνηση της Ρωσίας αποτελεί μία προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας και διαμήνυσε ότι η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει την παράκαμψη των κυρώσεών της.  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα στρέφεται προς την Ιταλία για το φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο: Πώς θα δουλεύει η task force για τις κοινές προμήθειες της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview