Η Γιούτα Β. και ο Τόμας Κ., δύο από τους διαχειριστές της πλατφόρμας, κατηγορούνται από την εισαγγελία για ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης. Εντάλματα σύλληψης είχαν ήδη εκδοθεί εναντίον τους.
Την Τετάρτη η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο και έρευνα σε ιδιωτικές κατοικίες, σε τέσσερα διαφορετικά ομόσπονδα κρατίδια, και τελικά εντόπισε τον έναν από τους διαχειριστές κοντά στο Μπίλεφελντ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και τον άλλον στον οικισμό Βίλινγκεν-Σβένινγκεν της Βάδης Βυρτεμβέργης. Η ιστοσελίδα τους δεν φιλοξενούσε απλώς αντισημιτικά η ρατσιστικά σχόλια. «Ζητούσαν να χτυπηθούν ή ακόμη και να δολοφονηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και δημοσιογράφοι» λέει ο ειδικός σε θέματα ναζιστικής βίας Τόραλφ Στάουντ. «Ακόμα και μία μερίδα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος (NPD) θεωρούσε υπερβολικά πια τα όσα έγραφαν».
Οι διαχειριστές ουσιαστικά έθεταν την ατζέντα του «χώρου» και επιπλέον έδιναν τον τόνο για τις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν. Τα σχόλια, καθώς και το υβρεολόγιο, ήταν ελεύθερα και προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες. «Ήταν σαν να αποκτάς εσωτερική πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στον ακροδεξιό χώρο» λέει ο Στάουντ.
Το ίντερνετ δεν κινείται σε «νομικό κενό»
Εδώ και χρόνια το Altermedia θεωρείται από τις πιο σημαντικές ιστοσελίδες στον «χώρο», εκτιμά και ο συγγραφέας Αντρέας Σπέιτ. Λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 90, αρχικά με άλλο όνομα, και διαθέτει παρακλάδια σε πολλές χώρες, ακόμα και στις ΗΠΑ. Ο σέρβερ βρίσκεται στη Ρωσία.
Η πρώτη παρέμβαση της δικαιοσύνης στο Altermedia είχε γίνει το 2011 και ο τότε διαχειριστής Άξελ Μέλερ καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης, καθώς και πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ η καταχωρημένη στις ΗΠΑ ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) καταργήθηκε. Όπως επισημαίνει ο Σπέιτ «είχε γίνει τότε μία τεράστια συζήτηση, για το αν μπορεί να λειτουργεί σε νομικό κενό το ίντερνετ. Η απόφαση κατά του Altermedia το 2011 ήταν κυρίως συμβολικη, ήθελε να υποδείξει ότι δεν μπορείς να βρίζεις τους πάντες στο ίντερνετ και να νομίζεις ότι δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια, μόνο και μόνο γιατί η URL σου έχει καταχωρηθεί εκτός συνόρων».
Μετά από λίγους μήνες όμως, η Γιούτα Β. και ο Τόμας Κ. έστησαν τη σελίδα από την αρχή. Όπως λέει ο Σπέιτ «οι διαχειριστές έγιναν πιο προσεκτικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν τις απόψεις τους». Τελικά το 2012 η πλατφόρμα Altermedia κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη για ανηλίκους, τέθηκε υπό παρακολούθηση και εξουδετερώθηκε και πάλι η URL, η οποία είχε καταχωρηθεί εκ νέου στις ΗΠΑ.
Κοινωνικά δίκτυα και προπαγάνδα
«Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες ιστοσελίδες σε αυτήν την κατεύθυνση, οι οποίες κατακρίνουν τη μεταναστευτική πολιτική και τη χορήγηση ασύλου» λέει ο Σπέιτ. «Το ίντερνετ εξελίσσεται σε κύριο μέσο προπαγάνδας, αλλά και δικτύωσης, ιδιαίτερα για την άμεση επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων. Εκεί ανταλλάσσουν απόψεις, εκεί προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους» τονίζει ο ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς βίας. Η Γερμανία ζήτησε από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές να απενεργοποιήσουν τον σέρβερ του Altermedia, ενώ την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ αποφάσισε να απαγορεύσει το σωματείο που θεωρείται νομικά υπεύθυνο για τη λειτουργία του φόρουμ.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305527/germania-astunomiki-efodos-sti-nazistiki-online-platforma-altermedia/#ixzz3yWyyBp5n
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook