«Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, έναν οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και πώς μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια. Ξεκινώ από το ασφαλές άνοιγμα, η δική μας πρόταση στηρίζεται στα μαζικά τεστ, στη σωστή ιχνηλάτηση και στον έγκαιρο περιορισμό των κρουσμάτων» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε ότι “με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα, γιατί δεν έχουν όλες οι περιοχές το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο και κρούσματα” πρόσθεσε.
“Με αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις “κόκκινες” περιοχές, εμείς λέμε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, καταγραφή του επιδημιολογικού φορτίου, καραντίνα στα θετικά κρούσματα και άνοιγμα στις περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίου. Στεγανοποιούμε τις περιοχές αυτές από τις γειτονικές που είναι επικίνδυνες, μετακίνηση μεταξύ των περιοχών πρέπει να έχει οπωσδήποτε αρνητικό τεστ 48ωρου και επαναλαμβάνω μαζικά τεστ σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης κάθε νομού” περιέγραψε.
“Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού, όπως και η έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα” συμπλήρωσε.
“Το δεύτερο σημείο σε αυτόν τον οδικό χάρτη είναι τα ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτεία και τους ειδικούς επιστήμονες, απαιτεί την πρόσβαση όλων στα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στην κατοχή της η Κυβέρνηση. Τα ανοιχτά δεδομένα που αφορούν την πανδημία είναι βασική προϋπόθεση για την αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη και στήριξη των αποφάσεων” σημείωσε. “Τρίτο σοβαρό ζήτημα είναι ότι χρειάζονται δομές αποκατάστασης. Πολίτες που έχουν νοσήσει με τον COVID-19, ταλαιπωρούνται -σε υψηλό ποσοστό- από τις επιπλοκές του. Δεν υπάρχουν οργανωμένες δημόσιες δομές αξιολόγησης και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών αυτών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια μονάδα, είναι μόνοι τους. Τέταρτον, είναι ο εμβολιασμός, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και μια καμπάνια για να φύγει ο φόβος και η ανασφάλεια από τους πολίτες. Χωρίς οδικό χάρτη δράσης απλά περιμένοντας τον εμβόλιο, θα μετράμε δυστυχώς απώλειες σε ζωές, σε επιχειρήσεις, σε θέσεις εργασίας για πολλούς μήνες. Γι’ αυτό αναδεικνύουμε αυτή τη στιγμή την ανάγκη ενός οδικού χάρτη” ανέφερε.
Ακούστε το Α ΜΕΡΟΣ:
Ακούστε το Β ΜΕΡΟΣ: