Απεργία και στους πυρηνικούς σταθμούς
Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τους τομείς των μεταφορών, τα λιμάνια και ακόμη και τη διανομή εφημερίδων.
Το μπλόκο στα διυλιστήρια τις προηγούμενες ημέρες είχε προκαλέσει ουρές στα βενζινάδικα, πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αστυνομικές επεμβάσεις για άρση των αποκλεισμών.
Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για τρεις μήνες, καθησύχασε η κυβέρνηση (που επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι χρειάστηκε να κινητοποιήσει τμήμα τους), ενώ το δίκτυο ηλεκτροδότησης επίσης καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας νομικών περιορισμών στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μονάδες ηλεκτροδότησης αλλά και της κάλυψης αναγκών με εισαγωγές.
Το κλίμα σύγκρουσης είναι ορατό και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς: «Το CGT δεν κυβερνά αυτή τη χώρα» είπε το βράδυ της Τετάρτης, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα υποχωρήσει» από το νόμο για τα εργασιακά και θα συνεχίσει να κρατά σκληρή στάση.
Ο νόμος, ο οποίος τελικά είχε περάσει με προεδρικό διάταγμα, έχει βγάλει συνδικάτα και φοιτητικές οργάνωσεις στους δρόμους. Εσχάτως όμως, όπως σημείωνει το Reuters, η ορμή των συγκεντρώσεων είχε εμφανίσει σημάδια κάμψης, πριν το CGT αποφασίσει να επικεντρωθεί στο πεδίο των απεργιών.
Οι αντίθετοι στο νόμο μιλούν για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της ανεργίας. Χάρη σε παραχωρήσεις στο αρχικό κείμενο η κυβέρνηση είχε καταφέρει να αποσπάσει τη συμφωνία άλλων συνδικάτων. Παράλληλα με τη μάχη με την κυβέρνηση, η σύγκρουση είναι και μεταξύ του CGT και του συνδικάτου CFDT που έχει αρνηθεί να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press