Ενα νέο φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να σώσει ζωές σύμφωνα με τους ειδικούς αφού εμποδίζει κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό να εκδηλώσει τη λοίμωξη COVID-19 δοκιμάζουν βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε επίσης να δοθεί σε φοιτητές πανεπιστημίου, στους οποίους ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα επειδή ζουν, σπουδάζουν και κοινωνικοποιούνται μαζί.

Η θεραπεία με αντισώματα θα προσδώσει άμεση ανοσία ενάντια στην ασθένεια και θα μπορούσε να χορηγηθεί ως επείγουσα θεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των εστιών. Ακόμη, τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά όπου κάποιος νοσεί από Covid-19 θα μπορούσαν να πάρουν το φάρμακο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μολυνθούν.

Η Δρ. Catherine Houlihan, ιολόγος στο University College London Hospitals NHS Trust (UCLH), η οποία ηγείται μιας μελέτης που ονομάζεται Storm Chaser και αφορά στο συγκεκριμένο φάρμακο, δήλωσε: «Εάν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι αυτή η θεραπεία λειτουργεί και αποτρέπει τα άτομα που εκτίθενται στον ιό να αναπτύξουν την Covid-19, θα ήταν μια συναρπαστική προσθήκη στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση αυτού του τρομερού ιού».

Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από το UCLH και την AstraZeneca, τη φαρμακευτική εταιρεία που μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημιούργησε ένα εμβόλιο το οποίο αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η ομάδα ελπίζει ότι οι δοκιμές θα δείξουν ότι το κοκτέιλ των αντισωμάτων προστατεύει από την Covid-19 για έξι έως 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή το λαμβάνουν σε δύο δόσεις, τη μία μετά την άλλη. Εάν εγκριθεί, θα προσφερθεί σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό τις προηγούμενες οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή και αφού ελεγχθούν τα στοιχεία της μελέτης, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Στις δοκιμές συνεργάζονται το ULCH (University College London Hospitals NHS Trust), πολλά άλλα βρετανικά νοσοκομεία και ένα δίκτυο 100 σημείων παγκοσμίως. Αυτό το μήνα το νοσοκομείο University College έγινε το πρώτο σημείο στον κόσμο που προσέλκυσε ασθενείς στη δοκιμή τυχαιοποιημένου ελέγχου και τους έδωσε το φάρμακο ή ένα placebo. «Μέχρι σήμερα έχουμε εγχύσει 10 συμμετέχοντες – προσωπικό, μαθητές και άλλα άτομα – που εκτέθηκαν στον ιό στο σπίτι, σε ένα χώρο υγειονομικής περίθαλψης ή φοιτητικές αίθουσες», δήλωσε η Houlihan. Αυτή και οι συνάδελφοί της θα παρακολουθήσουν στενά τους συμμετέχοντες για να δουν ποιος από αυτούς θα αναπτύξει το Covid-19.

Η άμεση προστασία που υπόσχεται το φάρμακο θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων του ιού έως ότου όλοι αποκτήσουν ανοσία. Το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο των  Pfizer / BioNTech βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. «Το πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι σου δίνει άμεσα αντισώματα», δήλωσε η Houlihan. «Θα μπορούσαμε να πούμε στους συμμετέχοντες στη δοκιμή που έχουν εκτεθεί: ναι, μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο. Αλλά δεν θα τους λέγαμε ότι θα τους προστατεύσει από την ασθένεια, επειδή είναι πολύ αργά μέχρι τότε. Και αυτό συμβαίνει διότι τα εμβόλια της Pfizer και της Οξφόρδης δεν παρέχουν πλήρη ανοσία για περίπου ένα μήνα».

Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από Covid. «Εάν αντιμετωπίζετε εστίες σε περιβάλλοντα όπως τα κέντρα φροντίδας ή εάν έχετε ασθενείς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid, όπως οι ηλικιωμένοι, τότε αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δοκιμές που βρίσκονται στη φάση 3, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να κρατήσει ζωντανούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν. Άρα πρέπει να είναι πολύ σημαντικό», είπε.

«Εάν είχατε μια εστία σε ένα κέντρο φροντίδας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κοκτέιλ αντισωμάτων για να ελέγξετε το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό, δίνοντας το φάρμακο σε όλους – ενοίκους και προσωπικό – που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ομοίως, εάν ζείτε με την ηλικιωμένη γιαγιά σας και εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι μολυνθείτε, τότε θα μπορούσατε να της δώσετε αυτό για να την προστατέψετε».

Πώς δρα το νέο φάρμακο κατά του κοροναϊού

Το φάρμακο περιλαμβάνει συνδυασμό αντισώματος μακράς δράσης γνωστό ως AZD7442, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την AstraZeneca. Αντί για αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης, το AZD7442 χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Σε έγγραφα σε μια κλινική δοκιμή στην οποία η AstraZeneca έχει εγγραφεί στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι διερευνά «την αποτελεσματικότητα του AZD7442 για την προφύλαξη μετά την έκθεση του Covid-19 σε ενήλικες. Η πρωτεΐνη ακίδα Sars-CoV-2 περιέχει την RBD του ιού [περιοχή δέσμευσης υποδοχέα], η οποία επιτρέπει στον ιό να συνδέεται με υποδοχείς σε ανθρώπινα κύτταρα. Στοχεύοντας αυτήν την περιοχή της πρωτεΐνης του ιού, τα αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και συνεπώς αναμένεται να μπλοκάρουν τη μόλυνση.

Σε μια ξεχωριστή δοκιμή, που ονομάζεται Provent, το UCLH διερευνά εάν το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο, τα οποία έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό αλλά είτε δεν είχαν κάνει το εμβόλιο είτε δεν έχουν αποκτήσει ανοσία ακόμη κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο, λόγω της υποκείμενης κατάστασής τους. Τόσο οι δοκιμές Provent όσο και Storm Chaser βρίσκονται τώρα στη φάση 3.

Ο Δρ. Nicky Longley, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στο UCLH, η οποία ηγείται της δεύτερης μελέτης, δήλωσε: «Θα στρατολογήσουμε άτομα που είναι μεγαλύτερα ή σε μακροχρόνια περίθαλψη και που έχουν ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο HIV που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος για να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε οποιονδήποτε για τον οποίο ένα εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργεί ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση που είναι εξίσου προστατευτική». Και οι δύο δοκιμές διεξάγονται στο νέο ερευνητικό κέντρο εμβολίων του UCLH, το οποίο χρηματοδοτείται από το ερευνητικό σκέλος του NHS, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και με επικεφαλής τον καθηγητή Vincenzo Libri.

Ο Δρ. Richard Jarvis, συμπρόεδρος της Eπιτροπής Δημόσιας Υγείας του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε: «Για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, ο εμβολιασμός προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι του Covid-19 και το προσωπικό του NHS εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι ασθενείς σε αυτή την πρώτη φάση διάθεσής του. «Θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε αν αυτές οι δοκιμές είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι νέες θεραπείες να διερευνηθούν διεξοδικά, να ελεγχθούν και, το σημαντικότερο, να είναι ασφαλείς προτού εξετάσουμε την εισαγωγή τους», σημείωσε

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο