Home / Κόσμος / Βρετανία: Αρνητικός απολογισμός στο τέλος της χρονιάς

Βρετανία: Αρνητικός απολογισμός στο τέλος της χρονιάς

Μπορούμε να πούμε ότι το 2022 για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια χρονιά, η οποία τα είχε όλα… αρνητικά. Απόνερα της πανδημίας, οικονομικά αλλά και πολιτικά, αφού ουσιαστικά τα πάρτι επί κορωνοϊού «έριξαν» τον Μπόρις Τζόνσον, ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισσάβετ, ο πόλεμος της Ουκρανίας, ο οποίος δημιούργησε την ενεργειακή κρίση και αλυσιδωτά το πρόβλημα ενός ιστορικού πληθωρισμού για την χώρα και ενός διαρκώς αυξανόμενου κόστους ζωής. Έτσι, καθώς ο βρετανικός λαός είναι έτοιμος να αποχαιρετήσει το 2022, το ίδιο φαίνεται να κάνει και η βρετανική κυβέρνηση με τους εμπορικούς της στόχους.
Μόλις στο 60% των εμπορικών συμφωνιών μετά το Μπρέξιτ
Η χώρα είχε θέσει ως στόχο, μέχρι το τέλος του έτους, συνάψει συμφωνίες τουλάχιστον με το 80% των χωρών με τις οποίες συναλλάσσεται. Παρόλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω, αγγίζοντας δηλαδή μόλις το 60%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό σε αριθμούς; Το Λονδίνο κατάφερε να διατηρήσει 71 διμερείς εμπορικές συμφωνίες, με χώρες όπως ο Καναδάς και το Ισραήλ, τις οποίες όμως είχε έτσι και αλλιώς ως μέλος της ΕΕ. Το βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου (Department of International Trade) θέλησε παρόλα αυτά να τονίσει την επιτυχία του δηλώνοντας την Παρασκευή ότι «οι υπογεγραμμένες συμφωνίες αυτών των χωρών συν της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτουν εμπορικές συναλλαγές 814 δισεκατομμυρίων λιρών».

Το μόνο καινούριο στη μετά – Μπρέξιτ εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ότι κατάφερε να υπογράψει διμερείς συμφωνίες με Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη. Βέβαια σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, η συμφωνία, για παράδειγμα, με την Αυστραλία θα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,08% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2035. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε να δώσει τα χέρια με Αμερική και Ινδία, όπου ήταν και οι μεγάλοι στόχοι για την χώρα. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ένα πρώτο τεστ της ικανότητας της χώρας μακριά από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η ελευθερία των εμπορικών συμφωνιών μετά το Μπρέξιτ ήταν ένα από τα ισχυρά μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος το 2019, συμπεριλαμβανόμενο στο γνωστό σε όλους σύνθημα «Get Brexit Done» που χάρισε ουσιαστικά τη νίκη στον Μπόρις Τζόνσον.
«Δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα της χώρας το 2023»
Όπως και να έχει στο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλησε να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για το καινούριο έτος. Στο σχεδόν δίλεπτο μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά, αναφέρθηκε σε στόχους που θα «αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό της Βρετανίας» τονίζοντας όμως πως «δεν θα προσποιηθεί πως όλα τα προβλήματα της χώρα θα εξαφανιστούν στο νέο έτος».

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται μόλις δυο μήνες σε αυτή την θέση, αναφέρθηκε στη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία, στη βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας ενώ θέλησε να δώσει κλίμα ενότητας με την επικείμενη στέψη του Βασιλιά Καρόλου, στις 6 Μαΐου.
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα όμως απέστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι το κόμμα του το 2023 θα παρουσιάσει μια «ελπίδα για αλλαγή» καθώς παρότι βρισκόμαστε μακριά από τις εθνικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται υπέρ του και ο ίδιος προετοιμάζεται για την πρωθυπουργία.
Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview