Την αντίληψη ότι όσοι είναι αθυρόστομοι έχουν χαμηλή νοημοσύνη και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ανατρέπουν ειδικοί και καθηγητές.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες όσοι βρίζουν περισσότερο από άλλους δεν σημαίνει πως δεν έχουν ανεπτυγμένο λεξιλόγιο. Αντιθέτως.
«Τα οφέλη του βλασφημίας έχουν μόλις αναδειχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες», ανέφερε ο Τίμοθι Τζέι, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Φιλελευθέρων Τεχνών της Μασαχουσέτης. Τι δείχνουν, λοιπόν, οι μελέτες σχετικά με όσους βρίζουν συχνά:
Η βρισιά ως σημάδι ευφυΐας
Σύμφωνα με μελέτη του 2015, άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό και πλούσιο λεξιλόγιο, μπορούσαν να επινοήσουν βρισιές με μεγαλύτερη ευκολία.
«Οι άνθρωποι που γνωρίζουν να χειρίζονται τη γλώσσα, είναι καλοί και στη δημιουργία ενός… νέου λεξιλογίου με βρισιές», ανέφερε ο Τίμοθι Τζέι, προσθέτοντας πως όντως η βρισιά ενδεχομένως να σχετίζεται με την κοινωνική νοημοσύνη.
«Το να έχεις τη στρατηγική να γνωρίζεις πού και πότε είναι κατάλληλο να βρίσεις και πότε όχι, είναι μία κοινωνική γνωστική δεξιότητα, όπως το να διαλέξεις τα κατάλληλα ρούχα για μία περίσταση», προσθέτει ο Τζέι. «Είναι ένα αρκετά εξελιγμένο κοινωνικό εργαλείο».
Οι αθυρόστομοι λένε και λιγότερα ψέματα
Η επιστήμη έχει επίσης διαπιστώσει μια θετική σχέση μεταξύ της βωμολοχίας και της ειλικρίνειας. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που έβριζαν έλεγαν λιγότερα ψέματα στα κοντινά τους πρόσωπα σύμφωνα με έρευνα του 2017.
«Όταν εκφράζεις με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σου χρησιμοποιώντας ακόμη και βρισιές, τότε συνήθως είσαι ειλικρινής », δήλωσε ο Τίμοθι Τζέι.
Το να βρίζεις σε κάνει πιο ανεκτικό στον πόνο
Κι όμως σύμφωνα με έρευνα, αν την ώρα που χτυπήσετε κάπου, σας έρθει να βρίσετε, τότε υπάρχει πιθανότητα να νιώσετε λιγότερο πόνο.
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα έχει διεξαχθεί μετά από αρκετά πειράματα.
Όπως αναφέρει το CNN, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έβριζαν καθώς βουτούσαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό ένιωθαν λιγότερο πόνο και ήταν σε θέση να κρατήσουν τα χέρια τους στο νερό περισσότερο από εκείνους που δεν έβριζαν.
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι η βρισιά σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τον πόνο», δήλωσε ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Στέφενς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ένα άλλο ερώτημα στο οποίο δίνεται απάντηση είναι στο αν όντως υπάρχει κάποιο όφελος στο να βρίζουμε στον χώρο εργασίας.
Όπως λένε οι ειδικοί το βρίσιμο είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις το στρες και συνήθως λειτουργεί αντανακλαστικά.
Αν βρίζεις, είσαι και δημιουργικός
Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν κάποιος βρίζει «ενεργοποιούνται» νευρώνες από την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν νευρώνες που χρησιμοποιούμαι όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε.
«Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που έχουν εγκεφαλικά επεισόδια στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τείνουν να γίνονται λιγότερο συναισθηματικοί, λιγότερο ικανοί να καταλαβαίνουν και να λένε αστεία και τείνουν απλώς να σταματήσουν να βρίζουν, ακόμη και αν έβριζαν αρκετά πριν», δήλωσε η Έμα Μπιρν, συγγραφέας του βιβλίου “Swearing Is Good for You”.
Σημειώνεται πως οι έρευνες σχετικά με το βρίσιμο χρονολογούνται από τη βικτοριανή εποχή, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που έχασαν την ικανότητά τους να μιλούν μπορούσαν ακόμα να βρίζουν.
Βρισιές και όχι… γροθιές
Εκτός από τα παραπάνω θετικά, οι ειδικοί πιστεύουν επίσης πως όσοι βρίζουν δύσκολα θα μπλέξουν σε καβγά.
«Βρίζοντας εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και συνήθως αυτό μπορεί να μας αποτρέψει από το να μπλεχτούμε σε καβγά», ανέφερε ο Τζέι.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζετε, λέει ψυχολόγος
Βρίζετε περισσότερο και παρκάρετε στραβά; Ίσως έχετε αυτή την ασθένεια
Αντίδοτο στην κρίση μοναξιάς: Πώς να κάνετε φίλους στην ενήλικη ζωή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News