Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότεροι πόροι και διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης συνεκτικής υγειονομικής στρατηγικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ενημέρωση της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για τις στρατηγικές δράσεις της Κομισιόν.
Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σημείωσε πως πράγματι το πρόγραμμα EU4Health είναι μεγαλεπήβολο. Η κρίση της πανδημίας, ανέφερε, κατέδειξε ότι «τα υγειονομικά συστήματα των χωρών μελών έχουν ανισότητες μεταξύ τους σε σχέση με την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, διοίκησης, στελέχωσης, προμηθειών και εξοπλισμού». Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ανεξήγητο, το πώς έχουμε «αυστηρά πανευρωπαϊκά πρότυπα, παραδείγματος χάριν για τις μηχανές ντίζελ και δεν έχουμε για τα υγειονομικά μας συστήματα». Πρότεινε δε, να υπάρξει μία task force όπου θα θέσει τα βέλτιστα πρότυπα και θα βοηθήσει τις χώρες μέλη της να ακολουθήσουν τους δικούς τους οδικούς χάρτες για την Υγεία.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως είναι σημαντικό να συζητούμε και να δρομολογούμε παρεμβάσεις που αφορούν την επόμενη μέρα, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες και νέες ανισότητες. Τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. και των θεσμών της, είπε, δυστυχώς διαχρονικά ήταν πολύ προβληματικά, ιδιαίτερα προς τις χώρες του νότου. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να υπάρξει ένα “σχέδιο με συνέπεια” και εξέφρασε την ελπίδα, στο θέμα των εμβολίων να μην υπάρξει εθνικισμός, ούτε ανισότιμη πρόσβαση χωρών, αλλά αντιθέτως να επεκταθεί και εκτός Ε.Ε. σε άλλες χώρες – διαφορετικά δεν θα είμαστε ασφαλείς. Για το πρόγραμμα το EU4Health, ο κ. Ξανθός είπε πως είναι κρίσιμης σημασίας, επισημαίνοντας όμως, ότι σημασία έχει ποια θα είναι τα κριτήρια και η κατανομή των πόρων που θα γίνει σε κάθε χώρα. Το αίτημα, τόνισε, είναι «να ενδυναμωθούν τα δημόσια συστήματα».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίσει τους τομείς όπου μειονεκτούν τα επιμέρους Εθνικά Συστήματα Υγείας και να τεθεί χρονοδιάγραμμα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση – και αυτό απαιτεί επαρκή χρηματοδότηση. Είναι κρίσιμο, είπε, να αρθούν οι ανισότητες, αλλιώς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Οφείλει, σημείωσε ο κ. Πουλάς, αυτή η πανδημία του Covid19 να γίνει η αφορμή, ώστε να μπορέσουμε οργανωμένα και συστηματικά να προάγουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς προϋποθέσεις και όρια.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε πως η εφαρμοζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον τομέα της υγείας, ασκείται με τα ίδια υλικά, τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε. που ως προϋπόθεσή τους έχουν την καπιταλιστική ανάπτυξη: Η υγεία και το φάρμακο, ως εμπορεύματα και ως ένα σημαντικό μερίδιο της οικονομίας και της αγοράς. Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα συστήματα υγείας, οφείλεται στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προσανατολισμένη στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση, στα ΣΔΙΤ και στις αναθέσεις σε Μ.Κ.Ο. αντί της χρηματοδότησης των δημοσίων συστημάτων υγείας, και της ενίσχυσής τους με μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος παρατήρησε πως κατά την πανδημία, δεν υπήρχε κανένας ευρωπαϊκός συντονισμός προμηθειών. Καταλόγισε στην Ε.Ε., ότι προσπάθησε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα, επέβαλε το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό χωρίς τεστ. Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τις διαφορετικές δυνατότητες των συστημάτων υγείας των κρατών μελών της, όπως τις ελλείψεις που είχε η Ελλάδα σε ΜΕΘ. Υιοθετεί διαφορετικά μέτρα για την πανδημία, χωρίς να υπάρχει μία από κοινού συμφωνηθείσα υγειονομική πολιτική.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, ανέφερε πως στο πεδίο της υγειονομικής ασφάλειας στην Ε.Ε. διαπιστώνουμε προβληματικές τάσεις, μεγάλα χάσματα και κυρίως έλλειμμα στην εξασφάλιση κανόνων και ορίων. Οι διαφορές στο βαθμό υγειονομικής ασφάλειας, αναδεικνύουν είπε, σοβαρές ανισότητες. Υποστήριξε ότι αποδείχθηκε λανθασμένη η πολιτική επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων των νοσοκομείων που εφαρμόστηκε κλιμακούμενη την τελευταία εικοσαετία, από διακομματικές πολιτικές ηγεσίες διαπλεκόμενες με ερευνητικούς φορείς της υγείας.
Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετέτρεψε το 1,7 δισ. ευρώ του Συμβουλίου για την Υγεία σε 5,1 δισ. ευρώ, λέγοντας πως «με αυτά τα χρήματα μπορεί να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, αρκεί να υπάρξει και ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών».
Ο αντιπρόεδρος τους Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να δοθεί δημόσιο χρήμα από ευρωπαϊκούς πόρους 9,4 δισ. ευρώ στην Υγεία. Το Συμβούλιο, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Δημοκρατίας των 27 κρατών μελών, αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου το 9,4 δισ. ευρώ να το κάνουν 1,7 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια εντυπωσιακή σύγκλιση δυνάμεων από την Αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική Δεξιά, κατάφερε να τριπλασιάσει αυτό το ποσό και να το κάνει 5,1 δισ. ευρώ. Η πρόκληση τώρα είναι πώς αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν με σχέδιο, έτσι ώστε και μετά την πανδημία να αντιμετωπίσουμε και άλλες ασθένειες και, κυρίως, την πρόληψη. Ο κ. Παπαδημούλης ενημέρωσε την Επιτροπή και τους βουλευτές, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας που σήμερα δεν υπάρχει, και αυτό απαιτεί και αλλαγές στις συνθήκες. Δεν αρκεί, είπε, ένας καλύτερος συντονισμός, αλλά αλλαγές των Συνθηκών, έτσι ώστε, όπως έχουμε κοινή πολιτική περιβάλλοντος, να έχουμε και κοινή πολιτική για την υγεία.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος επισήμανε την δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου που αποδείχθηκε με την αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία , τριπλασιάζοντας τα χρήματα για το EU4Health.