Έργο πνοής, που «ξεμπλόκαρε» έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια
Ευρύτατη συναίνεση για την «ελληνική Ριβιέρα», καθώς υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρών και ΑΝΕΛ – Μπαλτάς: Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό – Γεωργιάδης: «Το νομοσχέδιο» προσφέρεται για «άγριο τρολάρισμα»
«Ιστορικές» στιγμές σήμερα στη Βουλή, καθώς, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, «ξεκλείδωσε» η μεγάλη επένδυση για το έργο πνοής στο Ελληνικό.
Η σύμβαση για το έργο στο Ελληνικό έγινε νόμος του κράτους με ευρύτατη συναίνεση και μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, αλλά δίστασαν να θέσουν θέμα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς δεν υπήρχε καμία περίπτωση διαφοροποίησης βουλευτών.
Η πλειοψηφία των βουλευτών-ομιλητών αναφέρθηκαν ένα έργο μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, που θα συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η διγλωσσία ωστόσο της κυβέρνησης προκάλεσε αντιπαράθεση στο «κόκκινο», ενώ κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας επιχείρησαν να αντικρούσουν την σφοδρή κριτική -εφ όλης της ύλης- που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση.
Ο εισηγητής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και οι αγορητές της Δημ. Συμπαράταξης και του Ποταμιού, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιώργος Αμυράς, επέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για «κωλοτούμπα», θυμίζοντας ότι την περίοδο που βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης μιλούσαν για «ξεπούλημα».
Επιπροσθέτως, με δύο γραμμές εμφανίστηκε η κυβέρνηση, καθώς από τη μία ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς χαρακτήρισε την σύμβαση του Ελληνικού ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στον δημοκρατικό δρόμο για τον σοσιαλισμό, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης την παρουσίασε ως νίκη, απαριθμώντας τις βελτιωτικές τροποποιήσεις.
Οι προωθούμενες διατάξεις απόλαυσαν της στήριξης της ευρύτερης πλειοψηφίας (σ.σ. καταψήφισαν μόνο ΚΚΕ και ΧΑ), εντούτοις έδωσαν την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, που, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε το «ξεπούλημα» του Ελληνικού, αλλά ως κυβέρνηση προωθεί την αξιοποίησή του.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο» προσφέρεται για «άγριο τρολάρισμα», ενώ σε άλλο σημείο ευχαρίστησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα «για το μεγάλο δώρο να ξεφτιλίσει την αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια». Υποστήριξε δε ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφωνούν με το νομοσχέδιο, το ψηφίζουν όμως για να μην χάσουν το βουλευτικό αξίωμα. «Τα 5.000 ευρώ το μήνα είναι γλυκά» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Γιώργο Δημαρά (σ.σ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλα το ψηφίζει) για να προσθέσει «το κάνετε όμως τσάμπα. Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. δάνεια και εσείς για 5.000 ευρώ».
Επίσης, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο συμβολίζει «το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα. Το τέλος των ψεμάτων που λέγατε επι 5-6 χρόνια γι αυτή την επένδυση» υπενθυμίζοντας τις «κορώνες» περι ξεπουλήματος που εκτόξευε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο που βρισκόταν στα αντιπολιτευτικά έδρανα.
Από την άλλη πλευρά, ο εισηγητής της κυβερνητικού κόμματος Γιώργος Ουρσουζίδης επέλεξε να αποφύγει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και να υποστηρίξει ότι η σύμβαση παραχώρησης βελτιώθηκε μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση.
Γιώργος Ουρσουζίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Η νέα σύμβαση είναι καλύτερη από την παλιά
«Η δόμηση στο ακίνητο μετά την τροποποίηση είναι μικρότερη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουρσουζίδης για να εξηγήσει ότι «ο συντελεστής από 0,6 κατεβαίνει στο 0,45 όταν ο συνήθης συντελεστής είναι 1,2. Με την τροποποιητική σύμβαση πέραν των οικονομικών ωφελειών υπάρχει προστασία περιβάλλοντος». Σε άλλο σημείο υπενθύμισε ότι παλαιότερη έκθεση του ΤΕΕ εκτιμούσε την αξία της έκτασης στα 2 δισ. ευρώ για να προσθέσει «Θα θεωρούσε κανείς ότι τα 900 εκατ. ευρώ είναι λίγα, όμως θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ για έργα».
Επιπροσθέτως, είπε ότι «Το ακίνητο παραχωρείται για 99 χρόνια και μετά θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του επενδυτή το 30% επένδυσης και γης».
Αδωνις Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας ξεφτίλισε την Αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια
«Το σημερινό νομοσχέδιο προσφέρεται για άγριο τρολάρισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του κατά το ξεκίνημα της εισήγησής του.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι επι κυβέρνησης Κ. Καραμανλή σχεδιάστηκε η αξιοποίηση του Ελληνικού για να προσθέσει «Ξέρετε τι έγινε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Πεταγόσασταν στα καθίσματα για το ξεπούλημα. Είχατε ξεκινήσει να βάζετε μπροστά καθηγητές από το Πολυτεχνείο που έλεγαν τα αντίθετα από όσα λετε σήμερα. Εσείς που λέγατε αυτά τότε έχετε τώρα το θράσος να μας εγκαλείτε γιατί δεν προχωρήσαμε γρηγορότερα εμείς την επένδυση. Δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος να αναδείξουμε το πραγματικό σας πρόσωπο. Το κάνουμε τώρα. Εσείς όμως είστε φαρισαίοι υποκριτές».
Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι την προηγούμενη περίοδο η ΝΔ είχε «αδυναμία να τα βάλουμε με την ηγεμονία της Αριστεράς. Πράγματι είστε η αιτία που η Ελλάδα έμεινε πίσω. Αυτό το κάνουμε τώρα. Το μεγάλο δώρο του Τσίπρα είναι ότι ξεφτιλίζει την Αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρέπει να δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στους φοιτητές και όταν συναντούν τους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια που τίποτα δεν τους αρέσει να τους δείχνουν τι κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν ξεπούλημα τώρα που τα δίνει ο Τσίπρας είναι αξιοποίηση. Τα ίδια κάνατε και με την Cosco».
«Σιγά μην σας αρέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «η καρέκλα, όμως είναι γλυκιά. Τα 5.000 ευρώ το μήνα είναι γλυκά κ. Δημαρά που διαφωνείτε. Τσάμπα είναι. Ο Καλογρίτσας το έκανε με 70 εκατ. ευρώ δάνεια εσείς για 5.000 ευρώ».
Επιχείρησε να επιστρέψει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η ΝΔ κάνει χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευση λέγοντας «Εσείς λέγατε για γερμανοτσολιάδες, πουλημένους, προδότες. Αυτά είναι ήπιου πολιτικού λόγου; Όχι αλλά γίνατε κυβέρνηση. Ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το δικό σας δρόμο για να γίνουμε κυβέρνηση αλλά δεν θα το κάνουμε. Θα ψηφίσουμε το Ελληνικό . Δεν θα σας πούμε πουλημένους ή γερμανοτσολιάδες γιατί δεν είμαστε ίδιοι».
«Όλοι σας έχετε πάει σε διαδηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων» συνέχισε κοιτώντας προς τα έδρανα της πλειοψηφίας: « Δεν φθάνει να ψηφίσετε «ναι», αυτό είναι το εύκολο και το κάνετε για την καρέκλα. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι η ηγεμονία της Αριστεράς κατέστρεψε την Ελλάδα. Με το μίσος σας, τα κόμπλεξ σας κρατήσατε πίσω την Ελλάδα και τώρα με το νομοσχέδιο στέλνετε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την ηγεμονία σας. Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε για προδοτική κυβέρνηση. Είπε ότι όσα κάνετε δεν τα έκανε ούτε ο Μεταξάς ούτε ο Παπαδόπουλος. Μεταξύ σας δείχνετε το πραγματικό σας πρόσωπο. Αυτός ο εξευτελισμός της αριστεράς μόνο καλό κάνει».
«Τα πανεπιστήμιά μας είναι γεμάτα από Μπαλτάδες που κατέστρεψαν τα μυαλά των φοιτητών» συνέχισε για να προσθέσει « Τώρα υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά και να σας στείλουμε στην γωνία στο πύρ το εξώτερο να μην ξανατολμήσετε να κάνετε διαδήλωση».
Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, δε, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού που κατατέθηκε είναι καλύτερη από εκείνη που αρχικά είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αν αθροίσουμε στα 900 εκατ. ευρώ που πέτυχε ο κ.Σαμαράς τα 1,5 δισ. ευρώ που πετύχατε εσείς με τις πρόσθετες επενδύσεις, τότε προσεγγίζεται το ποσό που είχε πει το ΤΕΕ για τα 3 δισ. ευρώ και άρα δεν είναι ξεπούλημα. Είναι όμως έτσι;» είπε συγκεκριμένα ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να εξηγήσει: «Στην σελίδα 190 έχετε το άρθρο με τα επιπλέον έργα. Κάνοντας σύγκριση αυτών με το μάστερ πλαν το δικό μας τότε και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι προσθέσατε μόνο τα έργα 9,12,13 και 14 τα υπόλοιπα υπήρχαν. Τι προσθέσατε; Την ανάλυση – μελέτη για διαλογή απορριμμάτων. Πόσα λεφτά είναι αυτά; Να βάλω γαλαντόμικα 5 εκατ. ευρώ; Το άλλο είναι η αναπαλαίωση κτηρίων. Να βάλουμε και εδώ άλλα 10 εκατ. ευρώ. Το επόμενο αφορά την μεταστέγαση κτηρίων για ΑμΕΑ. Σωστό, έπρεπε να το έχουμε βάλει και εμείς. Βάζουμε άλλα 12 εκατ. ευρώ. Τέλος, βάζετε την ανάπλαση της παραλίας -λες και ο επενδυτής θα την άφηνε βρώμικη- αλλά να βάλουμε και εδώ άλλα 10 εκατ. ευρώ. Σύνολο 35 εκατ. ευρώ. Αρα, οι επενδύσεις που αναφέρετε είναι τα 1,5 δισ. ευρώ του Σαμαρά μείον τα 35 εκατ. ευρώ τα δικά σας».
Επίσης, υποστήριξε: «Εκτός αυτού όμως έχετε κάνει και άλλη μαϊμουδιά. Λέτε ότι εμείς είχαμε αυτές τις επενδύσεις στο μάστερ πλάν, ενώ εσείς καταφέρατε και τις βάλατε στην σύμβαση. Ο κ. Μαντάς, ως πονηρός Ηπειρώτης σας διάβασε την έκθεση ΓΛΚ που δεν είναι δεσμευτικό νομικό κείμενο για την εταιρεία. Τι λέει όμως η σύμβαση; Λέει ότι ο αγοραστής «αναλαμβάνει υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια…».
Ο σωστός όρος είναι «υποχρεούται» και δεν το βάλατε. Αυτά δεν είναι τίμια πράγματα. Πιο τίμιο είναι αυτό που είπε ο Μπαλτάς. Είπε ο κ. Μπαλτάς ότι «ηττηθήκαμε σύντροφοι. Ηττηθήκαμε στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε την εξουσία και να πάρουμε τον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Τα πράγματα είναι απλά. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του υπογράφουν αυτό που λέγανε ξεπούλημα. Βέβαια για τον Αλέκο Αλαβάνο που σας είπε προδότες δεν είπατε τίποτα. Αν δεν ήταν ο Αλαβάνος ο Τσίπρας δεν θα ήταν τίποτα, ούτε ο θυρωρός πολυκατοικίας του δεν θα τον ήξερε».
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συμβολίζει «Το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα. Το τέλος των ψεμάτων που λέγατε επι 5-6 χρόνια γι αυτή την επένδυση». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση «ο κ. Σπίρτζης είχε πάει στον εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του Ελληνικού είναι 3πλάσια από αυτή που προβλέπει η σύμβαση. Θα τον καλέσει άραγε ο εισαγγελέας τον κ. Σπίρτζη που υπογράφει σήμερα το νομοσχέδιο; Πότε έλεγε αλήθεια; Τώρα ή τότε;». Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό της πλεονέκτημα καθώς «όσα έγιναν 30 χρόνια εσείς το κάνατε σε ένα χρόνο».
Διαμάντω Μανωλάκου: Τέρμα πια στις αυταπάτες. Είστε με το κεφάλαιο
«Τέρμα πια στις αυταπάτες για το αν είστε με το κεφάλαιο ή τους εργάτες. Είστε με το κεφάλαιο» είπε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου για την κυβέρνηση. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και «συναγωνίζεται την ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες καλύτερα».
Σπ. Δανέλλης: Το Ελληνικό μπορεί να γίνει Μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας
Τους «λυσσαλέους τριτοκοσμικούς ακτιβισμούς» που εξαπέλυε ο ΣΥΡΙΖΑ και «εμπόδιζαν» τις επενδύσεις υπενθύμισε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι αφοριστικές δηλώσεις όπως του κ. Τσίπρα όταν ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις καλύτερα να ψηφίσουν τον Σαμαρά, στοιχειώνουν ακόμη αντιλήψεις τμήματος λαού».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ελληνικό μπορεί να « καταστεί Μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας αλλά λιμνάζει στα θολά νερά της κυβερνητικής αδράνειας και ζει σκηνές εξαθλίωσης και ντροπής»
Δημ. Καμμένος: Η σημερινή εικόνα του Ελληνικού είναι δυσφήμιση
«Αυτή τη στιγμή η εικόνα Ελληνικού δεν είναι διαφήμιση για την ελληνική δημοκρατία ούτε για τις ψυχές που έχουν στοιβαχτεί εκεί ούτε για την επένδυση» είπε ο κ. Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛΛ. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο χώρος δεν παραχωρείται στην εταιρεία αλλά «σε όλους τους πολίτες». Επισήμανε δε ότι η επένδυση θα ακολουθήσει κανόνες διαφάνειας και πως η κυβέρνηση «δεν θα συγχωρήσει παρανομίες σε κανένα επίπεδο. Θα κάνουμε αυτή την επένδυση μοντέλο για την Ελλάδα και θα βγούμε από το τέλμα που δίνει την εικόνα ότι η χώρα είναι κλινικά νεκρή».
Γιάννης Σαρίδης: Λίγα πρόσθεσε η σημερινή κυβέρνηση στην επένδυση του Ελληνικού
Για «χαιρέκακη στάση» κατηγόρησε όσους αντιπολιτεύονται την επένδυση ο αγορητής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης υπενθυμίζοντας παράλληλα την στάση που είχε ως ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στην ιδεολογία του αναγκάζεται σήμερα να υπογράφει μία συμφωνία που είχε πολεμήσει» είπε για να προσθέσει «λίγα πράγματα μπόρεσε να προσθέσει η σημερινή κυβέρνηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υποτιμούμε ή παραβλέπουμε όπως πχ το κόστος
συντήρησης του πάρκου»
Διγλωσσία από τα κυβερνητικά στελέχη
Με διπλή γλώσσα εμφανίστηκε η κυβέρνηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την σύμβαση παραχώρησης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό καθώς ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιέγραψε την συμφωνία ως νίκη, υπογραμμίζοντας τις βελτιώσεις υπερ του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έκανε λόγο για «αναγνωρισμένη ήττα» και «συμβιβασμό».
Ειδικότερα, ο κ. Φλαμπουράρης όχι μόνο επιχείρησε να αποδομήσει την κριτική της αντιπολίτευσης που μιλά για «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά να πιστώσει την σφραγίδα της επένδυσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε. Το έργο ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και εμείς ούτε απ’ έξω δεν περνάγαμε από την κυβέρνηση, την εξουσία και πολλές φορές από την Βουλή. Αντι να μας πείτε γιατί επι 13 χρόνια δεν προχώρησε, μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο παρουσιάζουμε καθυστέρηση» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το μάστερ πλαν που είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελούσε «έκθεση ιδεών».
«Εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το μάστερ πλάν και φάγαμε αρκετό καιρό για το τοπογραφικό σχεδιο. Ναι, καθυστερήσαμε γιατί επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε την σύμβαση που βρήκαμε. Αυτή η εξέλιξη άξιζε και πρέπει να το παραδεχθείτε. Αρα, η όποια καθυστέρηση είχε θετικά αποτελέσματα» είπε σε άλλο σημείο.
«Μας κάνετε κριτική για το τι λέγαμε πριν γίνουμε κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος: «Επι χρόνια λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπερ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς επιβάλλατε. Δηλαδή το ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις συμβάσεις που εσείς υπογράψατε και εμείς τις πήραμε και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τις κρατήσουμε δώσαμε μάχη και σε πολλές περιπτώσεις κερδίσαμε να τις βελτιώσουμε. Αν είστε διαβαστεροί θα έχετε δει ότι η ανάπτυξη από την πλευρά μας έχει 3 πλευρές: δημοσίου, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινωνική οικονομία».
Μεταξύ, δε, των θετικών αλλαγών που παρουσιάζει η σύμβαση είπε ότι εντοπίζονται η επέκταση του χώρου πρασίνου κατά 300 στρέμματα αλλά και οι αλλαγές στην παραλιακή ζώνη. «Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελέυθερο. Μπορεί να υπάρχουν πολυθρόνες και μπιτς μπαρ αλλά θα είναι ελεύθερο» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η δική μας διαπραγμάτευση διατηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα και μετά θα θα μεταφερθεί σούμπιτος πάνω από το δρόμο».
«Εμείς επιλέξαμε αντί αύξησης τιμήματος, αύξηση των επενδύσεων που θα δώσουν θέσεις εργασίες» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στο ΚΚΕ λέγοντας «Η δίκαιη ανάπτυξη έχει σχέση με τις συνθήκες που ζούμε και πραγματικά όταν ζούμε σε μια περίοδο με 1,5 εκατ. ανέργους και εργασιακές σχέσεις 4ωρων και σε μια περίοδο που η λιτότητα κυριαρχεί πάνω στα κεφάλαια όλων μας, εμείς επιλέγουμε να βοηθήσουμε στην δίκαιη ανάπτυξη που θα δίνει σωστό μεροκάματο στο 8ωρο. Αυτό διεκδικούμε και σε αυτή την γραμμή σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί δίκαιη ανάπτυξη».
Νωρίτερα, ο κ. Μπαλτάς επέλεξε να «βαφτίσει» την «κωλοτούμπα» ως «αναγκαστικό συμβιβασμό στο δρόμο προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό για την συνέχιση του αγώνα».
Ειδικότερα, σε διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο από αυτό που χρησιμοποίησε ο κ. Φλαμπουράρης, είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού που είναι μακρύς, όχι στιγμιαίος δρόμος, με υποχωρήσεις συμβιβασμούς νίκες και ήττες» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «είναι σταθερές οι αξίες σε αυτό το δρόμο άρα όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν. Λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας ότι πρέπει να προσαρμοστούμε να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα».
πηγή : protothema.gr