Της Ναντίν Χαρδαλιά
Με τις «μηχανές» κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φουλ, την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι, και τις πρώτες αντεγκλήσεις να προλειαίνουν το έδαφος για ένα τριήμερο ακραίας πόλωσης, ξεκίνησε το απόγευμα στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες ήταν αμφότεροι ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι τις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών τους που χάραξαν τις γραμμές επίθεσης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε τη μομφή εναντίον του ως άκαιρη, άστοχη και υποκριτική, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του ανευθυνότητα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας», σημείωσε αιχμηρά, επισημαίνοντας ότι η οριζόντια κατάργηση της πρώτης κατοικίας επήλθε τον Φεβρουάριο του 2019 με την υπογραφή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που υποσχόταν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ενώ υπενθύμισε ότι σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του για τους πλειστηριασμούς νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς.
«Επιβεβαιώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες Ματαιοπονεί. Είναι αδιέξοδη μικροπολιτική τακτική», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδιαφορώντας για τον αγώνα δρόμου αντιμετώπισης της πανδημίας και της τουρκικής επιθετικότητας, προχώρησε στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον του «ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα ζητήματα».
Ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε επίσης τη βαριά φορολογία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη την περίοδο 2015 – 2019, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στους πρώτους 14 μήνες διακυβέρνησής της η ΝΔ μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και τώρα επιχειρεί να λύσει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που διογκώθηκε από τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Ναι είμαστε διαφορετικοί. Εσείς αυξάνατε φόρους εμείς τους μειώνουμε. Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, επανέλαβε ότι στοχεύει στην αποφυγή της πτώχευσης και τη δυνατότητα εξεύρεσης μίας οριστικής βιώσιμης λύσης, απαλλάσσοντας από τα χρέη τους υφιστάμενος οφειλέτες και τις επόμενες γενεές.
Το στίγμα της επιθετικής τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσαν πρώτοι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης, επιχειρώντας να ταυτίσουν την κυβέρνηση με τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον γνήσιο εκφραστή της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.
Η Έφη Αχτσιόγλου κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών για στρατηγικό προσανατολισμό «οριζόντιας φτωχοποίησης», υποστηρίζοντας ότι δίνουν συνειδητά σε όσους έχουν λυγίσει από την κρίση τη χαριστική βολή, επιδιώκοντας την επίσπευση της «τ δήμευσης της περιουσίας των πάντων».
«Μ’ αυτό το νομοσχέδιο κ. Σταϊκούρα πετάξατε το γάντι στην κοινωνία, και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία, που επιδεικτικά αγνοείτε», σημείωσε χαρακτηριστικά, εμμένοντας στις βολές για οριζόντια κατάργηση της πρώτης κατοικίας. «Τη μεγαλύτερη ανευθυνότητα την έχει αυτός, που ενώ έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων δεν ακούει την κοινωνία. Την ακόμα μεγαλύτερη ανευθυνότητα την υποδεικνύει αυτός που κάνει ότι δεν ακούει», πρόσθεσε αποκρούοντας τα κυβερνητικά πυρά περί ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας του κόμματός σας. Είστε η πολιτική έκφραση των τραπεζών και όλων εκείνων που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά λίγοι και ισχυροί. Αδιαφορείτε γιατί έχετε ένα σχέδιο, την έκφραση των συμφερόντων των λίγων. Οι θιγμένοι από αυτή την πολιτική που υπερασπίζεστε είναι τα μεσαία στρώματα», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ).
Επίθεση «στρακαστρούκας» που θα ζήλευαν «λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων», χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και σχολιάζοντας εμμέσως τις εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες στην άρση των οποίων εκτίμησε ότι στοχεύει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε με νόημα: «Αλλού πονά κι αλλού ξύνεται. Και για όσα τώρα κατηγορεί έχει λερωμένη τη φωλιά του και υπόλογο το μαγαζί του» και πρόσθεσε: «Πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας.
«Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο προηγούμενο», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.
Υπενθύμισε, επίσης, τις διώξεις σε βάρος του πρώην «συντρόφου» τους, Παναγιώτη Λαφαζάνη, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επειδή παρεμπόδιζε τους πλειστηριασμούς και επιστρατεύοντας την ειρωνεία είπε: «Να στε καλά! Επιλέξατε αυτό το θέμα για να κάνετε πρόταση δυσπιστίας. Δόξα τω Θεώ, 1.000 χρόνια θα κυβερνάει ο Μητσοτάκης», κάνοντας παράλληλα το σταυρό του. «Κάρφωσε», δε, τον Αλέξη Τσίπρα για πιθανό «σατανικό» σχέδιο ανάδειξης των πεπραγμένων του δικού του υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής περί απαλλαγής του Πρωθυπουργού από τις δικές του ευθύνες, κινήθηκε σταθερά ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Κύριε Τσίπρα, θα μας εξηγήσετε γιατί εξαιρείτε της μομφής τον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη κυβέρνηση του; Τους δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης; Επιλέξατε να τους δώσετε ανάσα ή απλά υπερβαίνετε τα εσωκομματικά σας;
Tο Κίνημα Αλλαγής μέμφεται συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε.
Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Χρήστος Κατσώτης εκ μέρους του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και εκείνα τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προσχεδίασε το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό κώδικα», επισήμανε.
Ως «κατάπτυστο, ληστρικό και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το πτωχευτικό νομοσχέδιο, ο Κωνσταντίνος Χήτας εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βάζει χέρι στις τσέπες του κόσμου και παίρνει τα σπίτια τους. Έστρεψε πάντως τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, σχολιάζοντας με αιχμή τους πλειστηριασμού ότι «και τα δικά σας χέρια είναι εξίσου λερωμένα με τα μπετά από τα σπίτια που γκρεμίστηκαν».
Πολυνομοσχέδιο του νέου πέμπτου μνημονίου, χαρακτήρισε τον πτωχευτικό κώδικα ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να περιμένει την κλιματική αλλαγή. Αποφάσισε να πάρει τα σπίτια των ανθρώπων τώρα», αλλά μεμφόμενος και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το γεγονός πως αν και πρόκειται για μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, τα πρωτόκολλα έναντι της πανδημίας επιβάλλουν άλλα έθιμα με περιοριστικά μέτρα. Ο μέγιστος αριθμός βουλευτών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός της αίθουσας είναι 60 άτομα, ενώ με εξαίρεση τη σημερινή ημέρα αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις να λήγουν πριν από τα μεσάνυχτα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την οργάνωση της συζήτησης, οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν το απόγευμα της Κυριακής, με αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους, ώστε η συζήτηση να λήξει με την ομιλία του Πρωθυπουργού και περίπου στις 20.00 να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, η οποία για να εγκριθεί απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.