Η αλλαγή του νόμου για τις εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η θεσμική βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών και μέσα στο επόμενο εξάμηνο το υπουργείο θα ωριμάσει τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης και μεταξύ δήμων και περιφερειών «πάνε πίσω», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, διότι η μέχρι τώρα συζήτηση δεν αντιμετωπίζει σε βάθος νομικά και συνταγματικά ζητήματα. Όσο για το ζήτημα της κινητικότητας το επόμενο διάστημα θα αμβλυνθούν τα προβλήματα που προκαλεί το ισχύον σύστημα.
Ωστόσο για την Αυτοδιοίκηση, όπως έχει επανειλημμένα έχει τονίσει η ΚΕΔΕ, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και το θέμα της κινητικότητας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της των αιτημάτων της.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, που ήδη έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι καταργείται η απλή αναλογική, που – όπως υπενθύμισε – αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Επίσης, θα μπορούν να εκλέγονται δήμαρχοι από τον α’ γύρο ποσοστό μικρότερο από το 50 συν 1 ψήφο.
Ακόμη ο συνδυασμός που θα επικρατεί στις εκλογές θα κατέχει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, θα υπάρχει πλαφόν για την εκπροσώπηση μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, αντίστοιχο με εκείνο των βουλευτικών εκλογών, ενώ θα καταργηθεί η τέταρτη κάλπη για δημοτικές κοινότητες.
Σε ότι αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ο κ. Βορίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει προϊόν από την Επιτροπή Κοντιάδη, αλλά σκέψεις που έχουν παραδοθεί από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου κ. Μπαλατσού.
«Είμαστε μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα, θέλει δουλειά» είπε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζονται σε βάθος νομικά και συνταγματικά ζητήματα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να ωριμάσει και να διευρύνει τη συζήτηση, χωρίς ωστόσο να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε ότι αφορά την κινητικότητα, ο υπουργός Εσωτερικών επίσης δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει στη λύση ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα αίτημα να απαιτείται έγκριση από την πλευρά του φορέα που φεύγει ο υπάλληλος. “Γιατί, αν γίνει αυτό, δεν μπορεί να γίνει μόνο για τους ΟΤΑ αλλά και για τους άλλους φορείς. Όμως, έτσι, κανένας φορέας δεν θα δίνει έγκριση. Και άρα, σφοδρώς πιθανολογώ, ότι έτσι καταργείται στην κινητικότητα».
Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και μετά από «βαθιά συζήτηση» θα φτιαχτεί ένα ικανοποιητικό σύστημα, που θα αμβλύνει τα προβλήματα που προκαλεί το ισχύον σύστημα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν φταίει το ισχύον σύστημα αλλά οι επιλογές που υπάρχουν, διότι δεν τέθηκαν κριτήρια για το ποιες θέσεις ανοίγουν, «θα έπρεπε να υπήρχε αξιολόγηση για το ποιες θέσεις ανοίγουν».
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «είμαστε υπερασπιστές σας». Τέλος υπογράμμισε ότι επιδιώκει πιο στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με μόνιμο διάλογο και συγκεκριμένους στόχους. Δεσμεύτηκε δε να προχωρήσει πολύ γρήγορα, οργανωμένα και συγκροτημένα και «με νομική αρτιότητα».