Στο Λονδίνο η ψυχολογία έχει απογειωθεί. Τα εμβόλια έρχονται (έστω και σε μικρότερες ποσότητες από εκείνες που είχαν προαναγγελθεί), τα καταστήματα άνοιξαν (έστω κι αν παρατηρείται ένας επικίνδυνος συνωστισμός) και η σάγκα του Brexit τελειώνει (έστω κι αν πολλοί από όσους το ψήφισαν έχουν αλλάξει γνώμη και η πλειοψηφία των Βρετανών εμφανίζεται να προτιμά πλέον την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση). Αν πάει σπίτι του κι ο Τζόνσον, ως αποτυχημένος σε όλα, το νησί θα ξεσπάσει με ένα ασυγκράτητο συλλογικό (έστω και διαδικτυακό) πάρτι.
Στην Αθήνα πάλι, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα φυσικά, μαζεύεις τον ζόφο με το κουτάλι. Τα εμβόλια κι εδώ δεν θα αργήσουν, αλλά η καραντίνα, οι διασωληνώσεις και οι καθημερινοί θάνατοι, όπως φυσικά και οι συντριπτικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, διατηρούν το βλέμμα μας καρφωμένο στο τούνελ, αντί να το αφήσουν να περιπλανηθεί δειλά-δειλά προς την έξοδό του. Σε ένα τέτοιο κλίμα, θα ήταν ευχής έργο οι πολιτικές δυνάμεις να αφιερώνουν τις δυνάμεις τους στην εμψύχωση του καταπονημένου πληθυσμού. Αντί γι’ αυτό, μοιάζουν εγκλωβισμένες σε προπανδημικού τύπου αντιπαραθέσεις.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ένα λάθος: φωτογραφίστηκε τις προάλλες χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα, δίπλα σε μια παρέα όπου επίσης απουσίαζαν οι μάσκες. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι έκανε άσκηση μακριά από το σπίτι του, αλλά ότι έδωσε το κακό παράδειγμα στους πολίτες. Αντί λοιπόν o κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιδίδεται προς ελληνικά και ξένα μέσα σε διάφορες ασκήσεις αποπροσανατολισμού, ας πουν ένα «σόρι» να τελειώνουμε. Το ζήτημα είναι αστείο, η κατάσταση είναι σοβαρή.
Εξίσου αστείο θα έπρεπε να είναι το αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαλαρώνει στην Κυψέλη ή στα Λεγραινά. Οι δημοσιογράφοι κάνουν φυσικά το ρεπορτάζ τους, ως οφείλουν. Στη συνέχεια, όμως, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει τις λαϊκίστικες περικοκλάδες αποφεύγοντας να απαντήσει αν υπάρχει πράγματι κάποια βίλα, η δε ΝΔ χρησιμοποιεί το ταξικό χαρτί προκειμένου να δείξει ότι ο αντίπαλος είναι υποκριτής. Πόση σημασία έχουν όλα αυτά στην Ελλάδα του τέλους του 2020; Καμία. Ούτε η Πάρνηθα είναι Βατερλό για τον Μητσοτάκη ούτε τα Λεγραινά Βατερλό για τον Τσίπρα. Βατερλό είναι οι 700 νεκροί της τελευταίας εβδομάδας.
Είμαστε η χώρα της υπερβολής. Η χώρα όπου δεν επιτρέπεται σε έναν μοναχικό πολίτη να αφήσει ένα λουλούδι στις 8 το πρωί στον τάφο του Γρηγορόπουλου και όπου εκείνος απαντά μιλώντας για «κατοχικό καθεστώς της κατάντιας και του φόβου». Η δημοκρατία θα αναστηθεί κάποια στιγμή, έγραψε ο γυμνασιάρχης του δολοφονημένου παιδιού, «θα την αναστήσουμε εμείς». Ποιοι; Οι ίδιοι που φώναζαν ότι η χούντα δεν τελείωσε το ’73;
Αλλά είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να περιμένεις από τους πολίτες να δείχνουν την ενάργεια που δεν δείχνουν πρώτοι οι ηγέτες τους.