Πικρές μνήμες από την εισβολή του «Αττίλα» αναβιώνουν οι εικόνες από το εσωτερικό του Λυκείου Ελληνίδων της Αμμοχώστου, το οποίο έχει μείνει ανέγγιχτο από τις τραγικές εκείνες ημέρες.
Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του το politis.com.cy, φαίνεται μια θάλασσα από χιλιάδες ρούχα, κυρίως γυναικεία και παιδικά τα οποία βρίσκονται εκεί από τις πρώτες ημέρες της κυπριακής τραγωδίας.
Τα ρούχα αυτά ίσως συγκεντρώθηκαν από το πλιάτσικο που έκαναν οι Τούρκοι στρατιώτες στα σπίτια και στα καταστήματα κατά τις πρώτες ημέρες μετά την κατάληψη της περιοχής.
όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια άλλη πιθανότητα ίσως να είναι πως τα ρούχα αυτά δεν είναι εκείνα που μαζεύτηκαν στο πλιάτσικο με όλα τα άλλα υπάρχοντα των Αμμοχωστιανών και διανεμήθηκαν μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου αλλά τα είχαν μαζέψει Βαρωσιώτες ως βοήθεια για τους πρόσφυγες της Κερύνειας μετά την πρώτη φάση της εισβολής, προτού δηλαδή γίνουν και οι ίδιοι πρόσφυγες.
Όπως και να έχει είναι συγκλονιστικό: ρούχα δικά τους, μαζεμένα εκεί εδώ και 46 χρόνια με το καθένα να έχει μια δική του ιστορία να πει, μάρτυρες μιας τραγωδίας…
Στο Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο ιδρύθηκε το 1930, εκτός από τη μουσική διδασκόταν μπαλέτο και θέατρο. Από τις τάξεις του πέρασαν τα περισσότερα παιδιά της Αμμοχώστου, αγόρια και κορίτσια, για να μάθουν κάποιο όργανο, μπαλέτο, απαγγελία και άλλες πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Το επιβλητικό αυτό κτήριο στέκει ακόμα, αν και πληγωμένο καθώς η στέγη πάνω από τη σκηνή έχει καταρρεύσει, ως μνημείο στη βαρβαρότητα του πολέμου και την τραγωδία της Αμμοχώστου.
Μισό σχεδόν αιώνα μετά, το ξακουστό Λύκειο, ζει παρέα με τα ρούχα των Βαρωσιωτών και πουλιά. Εκεί όπου ανέβαιναν θαυμαστές παραστάσεις, εκεί όπου η Αμμόχωστος έχτισε την ζηλευτή της πολιτιστική παράδοση, εκεί όπου μίλησαν ο Λιπέρτης, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης και τόσοι άλλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες, είναι αυτό που βλέπει κανείς στις φωτογραφίες.
ΟΗΕ προς Τουρκία: Ακυρώστε την απόφαση για τα Βαρώσια
Στο ζήτημα παρενέβη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων.
ΤΟ Σ.Α. ζήτησε την ακύρωση της απόφασης αυτής, ενώ κάλεσε επίσης τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε ότι το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου –περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)– και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ικανοποίηση από Κύπρο
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε την επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά.
Επιπλέον, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο μετά τις «εκλογές» των κατεχομένων.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ και ελληνοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε αμέσως την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της δήλωσης, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.
Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει με προκλητικό τρόπο ότι «η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή» αναφέρει.
Επομένως, προσθέτει, «ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Καταλήγει λέγοντας ότι “η υπεράσπιση τoυ στάτους κβο δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού”.