Βαρύ τίμημα θα δεχτεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Αυτό προβλέπει στην Έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook WEO) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την έκθεση το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα αλλά και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά σε αυτά που είναι βραχυχρόνιας διάρκειας.
Όσον αφορά την «εξαγωγή» της ελληνικής κρίσης το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος ήταν περιορισμένος καθώς οι αντιδράσεις των αγορών ήταν «υποτονικές» και η αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων ήταν «μέτρια».
«Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν» αναφέρει επιπλέον το ταμείο που, ωστόσο, σημειώνει ότι η επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανή.
Αναφορικά με την ανάπτυξη το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα εν εξέλιξη γεγονότα στην Ελλα΄δα θα οδηγήσουν σε ένα πολύ βαρύτερο τίμημα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Στην έκθεση του Απριλίου το ΔΝΤ έδινε ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ωστόσο, στην παρούσα έκθεση δεν αναφέρει το ποσοστό στο οποίο επαναπροσδιορίζει το στόχο.
Για τη ζώνη του ευρώ εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε «καλό δρόμο». Διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5% το 2015, ενώ αναθεωρεί ανοδικά το στόχο για την ανάπτυξη το 2016, από το 1,6% στο 1,7%. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη σχετίζεται με την «ουδέτερη» δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, και την βελτίωση της εμπιστοσύνης.
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης για φέτος. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,3% έναντι 3,5% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Ωστόσο για το το 2016 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέρ Μπλανσάρ υποστήριξε ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ επώδυνη για τη χώρα.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε μια μόλυνση τύπου Lehman και υποστήριξε ότι «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ελλάδα – και δεν το ευχόμαστε – ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει χωρίς προβλήματα». Σημείωσε ότι η χώρα είναι ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και ένα ενδεχόμενο Grexit θα έχει μικρό αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο.
Παράλληλα, ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι ανάλογες κρίσεις ενδέχεται να παρουσιαστούν και σε άλλες χώρες. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάλογα επεισόδια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και άλλες εν δυνάμει Ελλάδες σε όλο τον κόσμο».