Για κέρδη της Ελλάδας από την πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το να βαδίζει η Ευρώπη έστω και με αργά μίζερα βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές ζήτημα το οποίο αφορά μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία. “Η Ευρώπη έδειξε ότι το ζήτημα είναι ευρωτουρκικό και όχι μόνο ελληνοτουρκικό. Σε αυτή τη συζήτηση βέβαια ο καθένας προσέρχεται με τις θέσεις του. Όσο το ζήτημα παραμένει ανοικτό στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζητείται από την Τουρκία να επιδείξει συνεργασία και στο επίπεδο του διαλόγου με την Ελλάδα αλλά και στο προσφυγικό, καθώς αυτή η αναφορά δεν υπήρχε στο προηγούμενο κείμενο είναι κέρδος” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Λίγη ώρα νωρίτερα και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για ήττα στις Βρυξέλλες αφού δεν υπήρξε επιβολή κυρώσεων ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι κυρώσεις είναι το μέσο, μέσα από το οποίο θέλεις να ασκήσεις πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει την προκλητικότητα και να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα ασκήσει προκλητική συμπεριφορά. πρώτη φρου γράφεται με τέτοιο ρητό τρόπο για να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων για να συζητήσει με Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου για θέματα θαλασσίων ζωνών. “Αυτό περιγράφεται στις χθεσινές αποφάσεις και βεβαίως σε ό,τι αφορά στη Κύπρο υπάρχουν σαφείς αναφορές στην προκλητική συμπεριφορά στα Βαρώσια και στο πικ-νικ Ερντογάν στην Αμμόχωστο” είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης μη διαστάζοντας να χαρακτηρίσει ως πρωτοφανείς αυτές τις συμπεριφορές.
Σε πολύ υψηλό τόνο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜΕΡΑ25 Κ.Γρηγοριάδη όταν ο τελευταίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης: “Δεν ξέρω κανέναν άλλον παρά μόνο τον εμπνευστή της διαπραγμάτευσης του 2015 που θα πυροβολούσε με τέτοιον τρόπο τα πόδια του.Θα ήμασταν και θιγμένοι και ριγμένοι διότι η Ευρώπη είχε βρει τον τρόπο να προχωρήσει σε κατάρτιση προϋπολογισμού μόνο για τα κράτη μέλη που θα συμφωνούσαν. Γι’αυτό υποχώρησαν στο τέλος Ουγγαρία και Πολωνία” κατέληξε.