Home / Internet / Αυτός είναι ο πιο δύσκολος γρίφος του ίντερνετ

Αυτός είναι ο πιο δύσκολος γρίφος του ίντερνετ

Ποιοι κρύβονται πίσω του και γιατί τόσοι άνθρωποι προσπαθούν να τον λύσουν, ακόμη κι αν κανείς δεν τους εγγυάται πως θα κερδίσουν κάτι από αυτόν

 

Από τη Μαρίλη Νικολή

Κανείς δεν ξέρει γιατί, ούτε ποιο είναι το έπαθλο στο τέλος, όμως πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να λύσουν κάθε χρόνο τον γρίφο με κωδική ονομασία “Cicada 3301”. Έναν από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς γρίφους που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο, ιντριγκάροντας τα πιο ισχυρά μυαλά για ένα ανεξήγητο λόγο.

Το ονομαζόμενο Cicada 3301 (“Τζιτζίκι 3301”) εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2012, μέσα από μια εικόνα στην γνωστή και περιβόητη ιστοσελίδα 4Chan. Έτσι λοιπόν, μια εικόνα με μαύρο φόντο έγραφε τα εξής:

“Καλησπέρα. Ψάχνουμε για κάποια άτομα υψηλής νοημοσύνης. Προκειμένου να τα βρούμε, δημιουργήσαμε ένα τεστ. Σε αυτή την εικόνα υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα. Βρείτε το, και θα σας οδηγήσει στον δρόμο για να μας ανακαλύψετε. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε εκείνους που θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό. Καλή τύχη.”

AdTech Ad

Το μήνυμα αυτό, έφερε την υπογραφή “3301” και οδηγούσε σε μια σειρά από γρίφους, εκ των οποίων ο ένας ήταν πιο δύσκολος από τον άλλον. Οι πρώτοι γρίφοι ήταν σχετικά εύκολο να λυθούν από έναν άνθρωπο εξοικειωμένο με την τεχνολογία και τους υπολογιστές. Όμως όσο προχωρούσε κανείς πιο βαθιά στην λύση, τα στοιχεία φαίνονταν όλο και πιο δύσκολα για να τα καταλάβει κανείς. Ένα στοιχείο, ας πούμε, αφορούσε ένα ποίημα από μια χειρόγραφη συλλογή ενός Ουαλού συγγραφέα, ένα άλλο αποτελούσε μέρος του βιβλίου του William Gibson το οποίο κυκλοφόρησε μόνο σε δισκέτες floppy, και άλλα δυσεύρετα παρόμοια στοιχεία.

Αρχικά τα chatrooms και τα forums είχαν πάρει φωτιά, συλλέγοντας κομμάτια πληροφοριών προκειμένου να “σπάσουν” τους κώδικες και να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα. Όταν όμως το παιχνίδι μεταφέρθηκε στον πραγματικό κόσμο, όπως ακριβώς ήταν και το ζητούμενο των 3301, τα GPS ανέλαβαν δράση, προσπαθώντας να εντοπίσουν τις συντεταγμένες, οι οποίες οδηγούσαν σε κώδικες QR που συνδέονταν με πάνω από πέντε διαφορετικά έθνη όπως η Πολωνία, Αυστραλία και άλλες χώρες. Με αυτή την λογική λοιπόν ήταν σχεδόν απίθανο να καταφέρει κάποιος να λύσει τον γρίφο και να βρεθεί στον σωστό προορισμό.

Όμως όταν συνεργάζονται περισσότερα μυαλά από ένα, τότε τα πράγματα απλοποιούνται πιο εύκολα, έτσι αρκετοί από τους “παίκτες” μοιράστηκαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και συζήτησαν μεταξύ τους, βρίσκοντας μια άκρη στο περίπλοκο κουβάρι. Το τελικό puzzle λοιπόν, οδηγούσε σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση Tor (The Onion Router), ένα σύστημα με δυνατότητα ανωνυμίας για τους χρήστες. Από εκεί και πέρα όμως, το παιχνίδι κρίθηκε από την ταχύτητα των “αετομάτηδων” που κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή την σελίδα και να μπόρεσαν να διαβάσουν το μήνυμα που περιείχε.

Το μήνυμα έγραφε το εξής “Θέλουμε τον καλύτερο, όχι εκείνους που τον ακολούθησαν ως εδώ.” Και κάπως έτσι οι “ακόλουθοι” δεν κατάφεραν να φτάσουν στην τελική λύση. Οι δημιουργοί της δοκιμασίας ωστόσο, δήλωσαν σε μια μυστηριώδη ιστοσελίδα, πως “Βρήκαμε εκείνο που αναζητούσαμε” χωρίς να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους!

“Tα ερωτήματα και οι συνομωσιολογίες φουντώνουν περί του θέματος, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για εγκληματικές οργανώσεις, τρομοκρατία και επικίνδυνους χάκερς”

Τώρα, ποιοι βρίσκονται πίσω από τον γρίφο που ξεσηκώνει κάθε χρόνο το διαδίκτυο; Για ποιον σκοπό ψάχνουν άτομα; Και για ποια εταιρεία – οργάνωση – ή οτιδήποτε άλλο, επιλέγουν να στρατολογήσουν “ευφυείς ανθρώπους”; Είναι ερωτήματα που μάλλον θα μάθουν μόνο όσοι καταφέρουν να φτάσουν μέχρι και την τελική λύση. Το σίγουρο είναι πως εκεί θα φτάσουν μόνο όσοι διαθέτουν όλα τα απαιτητικά προσόντα νοημοσύνης αλλά και γνώσεων. Ωστόσο, τα ερωτήματα και οι συνομωσιολογίες φουντώνουν περί του θέματος, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για εγκληματικές οργανώσεις, τρομοκρατία και επικίνδυνους χάκερς, ενώ άλλοι μιλούν για διαγωνισμό της CIA ή ακόμα και της NSA. Αυτό γιατί το Cicada φαίνεται να έχει κάποια κοινά στοιχεία με τον διαγωνισμό κρυπτογραφίας της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας GCHQ που διοργανώνεται ετησίως για την πρόσληψη χάκερ, βέβαια, ο βαθμός δυσκολίας προφανώς είναι πολύ πιο χαμηλός.

Ο δεύτερος συνεχόμενος γρίφος ήρθε έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013 με το Cicada να επιστρέφει ακριβώς μια μέρα μετά την προηγούμενη δοκιμασία. Μια νέα εικόνα λοιπόν ανέβηκε στον πίνακα του 4Chan γράφοντας τα εξής:

“Γεια σας και πάλι. Η έρευνα μας για ευφυής ανθρώπους συνεχίζεται τώρα”.

Η εικόνα για ακόμα μια φορά οδηγούσε σε έναν λαβύρινθο από γρίφους με κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας, των οποίων και πάλι οι λύσεις φαίνονταν να εντοπίζονται σε πραγματικές τοποθεσίες, ενώ ξανά οι “ακόλουθοι” βγήκαν εκτός συναγωνισμού στο τέλος της δοκιμασίας.

Το 2014 η δοκιμασία ήταν ελαφρώς διαφορετική από μια απλή εικόνα στο 4Chan, αυτή τη φορά ήρθε στην επιφάνεια μια δημοσίευση στο Twitter η οποία αναζωπύρωσε τα ένστικτα των αμετανόητων κυνηγών γρίφων, μέσα από μια εικόνα και ένα γνωμικό.

“Γεια σας. Η φώτιση είναι πάνω σας. Το προσκύνημα σας έχει ξεκινήσει. Η διαφώτιση περιμένει.”

Η λύση του συγκεκριμένου γρίφου είχε πολύ περισσότερες απαιτήσεις από τις άλλες χρονιές, καθώς πέρα από μυαλό απαιτούσε και κάποια προγράμματα για την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος. Ωστόσο το ίδιο το μήνυμα βρισκόταν αυτή την φορά μέσα στην αρχική εικόνα (κρυπτογραφημένο) και χωριζόταν σε τρία κομμάτια: το πρώτο ήταν ένα ποίημα. Το δεύτερο ήταν κάποιοι αριθμοί που συνοδεύονταν από την λέξη “.onion”, ενώ το τρίτο μέρος ήταν απλώς μια υπογραφή. Για ακόμα μια φορά ο γρίφος οδηγούσε σε μια ιστοσελίδα Tor. Όμως για να βρει κανείς το URL θα έπρεπε να καταλάβει πως η μορφή του κειμένου αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο, ενώ οι αριθμοί παραπέμπουν σε παραγράφους, αρχικά, προτάσεις, λέξεις και γράμματα αντίστοιχα. Το μυστηριώδες βιβλίο ήταν ουσιαστικά η έκθεση ενός Αμερικάνου συγγραφέα, του Ralph Waldo Emerson με όνομα “Self-Reliance”.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν το Cicada έφερε τον πανικό στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας αμέτρητες συζητήσεις στα forums. Το ερώτημα βέβαια είναι: Έχει καταφέρει πράγματι κάποιος να βρει λύση; Και αν ναι…τι συνέβη μετά από αυτό;

Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει μονάχα μια έμπιστη πηγή πληροφοριών σχετικά με το ποιοι βρίσκονται πίσω από το Cicada. Πρόκειται για ένα email, το οποίο “διέρρευσε” από έναν από τους νικητές του 2012. Είναι σχεδόν αδύνατο όμως να επιβεβαιωθεί επίσημα αυτό, καθώς ο υπεύθυνος της διαρροής αναγκάστηκε να αφαιρέσει την υπογραφή και να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του Cicada. Ωστόσο, οι υπόλοιποι που έλαβαν το ίδιο email και κατάφεραν να λύσουν τον γρίφο, επιβεβαίωσαν πως το περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε ήταν πραγματικό και έλεγε τα εξής:

“Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν αποδείξει την ευφυΐα τους, ακριβώς όπως εσείς”

“Θα έχετε αναρωτηθεί όλοι ποιοι ήμαστε, και γι’ αυτό θα σας πούμε. Είμαστε μια διεθνής ομάδα. Δεν έχουμε όνομα, δεν έχουμε σύμβολο, δεν έχουμε ρόστερ μελών, δεν έχουμε δημόσια ιστοσελίδα και δεν διαφημίζουμε τους εαυτούς μας. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που έχουν αποδείξει την ευφυΐα τους, ακριβώς όπως εσείς, πετυχαίνοντας αυτόν τον διαγωνισμό στρατολόγησης, διατηρώντας κοινές πεποιθήσεις. Με μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου που χρησιμοποιήθηκε στον διαγωνισμό θα έχετε ανακαλύψει ήδη κάποιες από αυτές τις πεποιθήσεις: Αυτή η τυραννία και η καταπίεση κάθε είδους πρέπει να τελειώσει, η λογοκρισία είναι λάθος και το απόρρητο είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα.”

Στο τέλος του πρώτου διαγωνισμού Cicada, κάποιοι πίστευαν πως πρόκειται για ένα παιχνίδι ή κάποιου είδους διαφημιστικό κόλπο. Όπως για παράδειγμα είχε γίνει λίγο πριν την κυκλοφορία του Halo 2, που η Microsoft είχε κάνει κάτι παρόμοιο, κυκλοφορώντας ένα “παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας” ονόματι ILoveBees.

Ακολουθώντας τα ίδια χνάρια, οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν εξίσου προσλάβει άτομα μέσω παιχνιδιών και γρίφων. Όμως όταν η GCHQ (Government Communications Headquarters) έκανε έναν παρόμοιο διαγωνισμό, καλώντας τους συμμετέχοντες να βρουν έναν κωδικό προκειμένου να εδραιώσουν μια θέση εργασίας, το έκανε μέσω μιας ιστοσελίδας με το εμπορικό σήμα της να φιγουράρει σε αυτήν. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν σοβαρά πως είτε η κυβέρνηση είτε η NSA (National Security Agency) θα μπορούσαν με αυτή την λογική να ψάχνουν κατασκόπους μέσα από το 4chan.

Ταυτόχρονα, το Cicada πιθανώς τρέχει με την βοήθεια αρκετών ανθρώπων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί άτομα σε 8 διαφορετικά κράτη και 11 πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν αγοράσει αριθμούς τηλεφώνου, έχουν πληρώσει servers, και σίγουρα έχουν προσφέρει κάτι στους νικητές και μέσω αυτού έχουν καταφέρει να κερδίσουν την ανωνυμία και την σιωπή που τους αρμόζει.

 

Η ταυτότητα του Cicada έχει διχάσει το κοινό και ιδιαίτερα όσους προσπάθησαν να λύσουν τους ετήσιους γρίφους. Οι θεωρίες διαφέρουν, ενώ πολλές είναι εκείνες που περιστρέφονται γύρω από την κυβέρνηση. Ωστόσο ένας από τους νικητές του 2012, ο Joel Eriksson, στην ερώτηση “ποιος πιστεύει πως είναι πίσω από όλο αυτό;” απάντησε το εξής:

“Είναι πιθανό να πρόκειται για μια παράνομη οργάνωση η οποία δεν συνδέεται με κάποια κυβέρνηση ή κάποιον οργανισμό νοημοσύνης. Με βάση τις αναφορές στις ετήσιες προκλήσεις που διοργανώνουν, το ποίημα του William Gibson, το βιβλίο του William Blake και του Aleister Crowley, προδίδουν πως μάλλον πρόκειται για πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται μέσω μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας και μοιράζονται πολλές απόψεις μέσα από κρυπτο-αναρχικά κινήματα και μεθόδους hackers.

Παρ’ όλη την ανωνυμία και το μυστήριο πίσω από όλα αυτά, οι γρίφοι του Cicada έχουν χαρακτηριστεί ως “οι πιο περίτεχνοι και μυστηριώδεις γρίφοι της εποχής του διαδικτύου”, ενώ έχουν συμπεριληφθεί στα 5 κορυφαία παράξενα και άλυτα μυστήρια του διαδικτύου.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν την λογική του Cicada κάνοντας κάτι παρόμοιο, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που αποπειράθηκαν να παραστήσουν το Cicada δίχως καμία επιτυχία βέβαια.

Το 2015 ωστόσο, δεν εμφανίστηκε κανένα ίχνος του καθιερωμένου γρίφου, κάνοντας τους οπαδούς του να αναρωτιούνται γεμίζοντας με ερωτήσεις τα forums και το Reddit. Έπειτα λοιπόν από ένα χρόνο σιγής, η πρό(σ)κληση επανήλθε τον περασμένο μήνα, μέσα από ένα Tweet που περιλάμβανε μια φωτογραφία με ένα κείμενο και την υπογραφή “3301”. Η υπογραφή δε, ήταν γνωστή κρυπτογραφική υπογραφή η οποία αποδείκνυε πως το μήνυμα το έχει στείλει η αυθεντική ομάδα και όχι κάποιος μιμητής από εκείνους που αναδύονται κάθε τόσο (δείτε ένα απλό παράδειγμα μίμησης). Από το μήνυμα αυτό φαίνεται πως ενδεχομένως θα πρέπει να ανατρέξουμε ακόμα και σε παλιότερους γρίφους της ομάδας, αλλά και να λάβουμε υπ’ όψη μας νέα στοιχεία που είχαμε αγνοήσει στο παρελθόν.

 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αμέτρητοι παρόμοιοι γρίφοι και τέτοιου είδους προκλήσεις στο διαδίκτυο. Η Google δημοσίευε παλιότερα γρίφους προκειμένου να μαγνητίσει το ενδιαφέρον μερικών πιθανών εργαζομένων της, ενώ πολλά είναι και τα websites που διαθέτουν απλούστερες τεχνικές με ποικιλόμορφους βαθμούς δυσκολίας για τους λάτρεις των γρίφων αλλά και του “σερφαρίσματος”. Το Cicada όμως παραμένει ακόμα ένα μυστήριο.

 

Πηγή: gr.ign.com

About Kostas Athanasoulis