Ιαπωνική εταιρεία επιχείρησε να προσεληνώσει ένα διαστημόπλοιο στο Φεγγάρι περίπου πριν από ένα μήνα. Ωστόσο, το σκάφος απέτυχε να προσεληνωθεί και συγκρούστηκε με την επιφάνεια της Σελήνης. Τώρα, η ανάλυση των δεδομένων ολοκληρώθηκε και η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/5) την αιτία της αποτυχίας της αποστολής αυτής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο AP News, ένα πρόβλημα στο λογισμικό και μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη θέση προσγείωσης προκάλεσε τη συντριβή του σκάφους. Αρχικά το διαστημόπλοιο που ονομάζεται Hakuto και ανήκει στην εταιρεία θα προσγειωνόταν σε μια επίπεδη πεδιάδα, ωστόσο πριν την εκτόξευση, το σύστημα άλλαξε το σημείο προσελήνωσης σε κρατήρα. Οι απότομες πλευρές του κρατήρα προφανώς μπέρδεψαν το λογισμικό και το διαστημόπλοιο πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση και συγκρούστηκε με τη σεληνιακή επιφάνεια.
Η εκτιμώμενη ταχύτητα κατά την πρόσκρουση ήταν πάνω από 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Ryo Ujiie. Το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA φωτογράφισε το σημείο της συντριβής την επόμενη ημέρα καθώς πετούσε από πάνω, αποκαλύπτοντας ένα πεδίο συντριμμιών καθώς και σεληνιακό έδαφος που μετατοπίστηκε από την πρόσκρουση.
Our Lunar Reconnaissance Orbiter camera has imaged the impact site of the ispace HAKUTO-R Lander, which experienced an anomaly on April 26 during its landing attempt. https://t.co/GvggIeEZt1 pic.twitter.com/EBVlOUZ3FN
— NASA Moon (@NASAMoon) May 23, 2023
Οι προσομοιώσεις στον υπολογιστή που έγιναν πριν από την προσπάθεια προσγείωσης δεν είχαν ενσωματώσει το έδαφος της νέας περιοχής προσγείωσης, εξήγησε ο Ujiie.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής Takeshi Hakamada δήλωσε ότι παρά την αποτυχία αυτή, η εταιρεία έχει προγραμματίσει άλλες δύο αποστολές για το 2024 και το 2025. Εάν τα καταφέρει, η ispace θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που θα προσεληνώσει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι. Μόνο τρεις χώρες το έχουν πετύχει αυτό: Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Δύο αμερικανικές εταιρείες έχουν κατασκευάσει σεληνιακά οχήματα που αναμένεται να εκτοξευθούν αργότερα φέτος από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, σε συνεργασία με τη NASA.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.