Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ομορφιά έχει μετατοπιστεί στο skincare. Πλέον όλοι μας μελετάμε πολύ τις ετικέτες και μαθαίνουμε για συστατικά και πώς λειτουργούν σε σχέση με την επιδερμίδα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρονιά στο google search να αυξάνονται οι αναζητήσεις συγκεκριμένων από αυτά.
Το 2019 αυτά ήταν το CBD και το backuchiol. To 2020 το σκηνικό αλλάζει και στη λίστα μπαίνουν άλλες αναζητήσεις.
Ρετινόλη: Η ρετινόλη είναι μορφή της Βιταμίνη Α. Όσον αφορά τη δράση της, η βιταμίνη Α, άρα και η ρετινόλη θεωρείται βασίλισσα των βιταμινών αφού δρα όχι μόνο στην επιδερμίδα αλλά και το DNA μας κάνοντας αντιγήρανση και πολλά, πολλά ακόμη.
Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην ενυδάτωση, την αντοχή, την ανάπλαση και την επούλωση του, ενώ μεταφέρει πρωτεΐνες κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο νέο, λαμπερό, όμορφο και φρέσκο και κατ’ επέκταση υγιές. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα των χρόνων, το δέρμα αλλάζει, με αποτέλεσμα τα επίπεδα παραγωγής του υαλουρονικού οξέος να μειώνονται και η ποσότητα του να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε ηλικία. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται να εντάξουμε στην ρουτίνα μας serum και άλλα προϊόντα με υαλουρονικό οξύ που θα δώσουν αυτό το plump αποτέλεσμα ή που, με απλά λόγια, θα κάνουν την επιδερμίδα σου να δείξει ζουμερή.
Νερό micellair: To micellar water ή αλλιώς το νερό καθαρισμού είναι αγαπημένο προϊόν των Γαλλίδων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και πολύ διαφορετικούς τρόπους: μπορείς να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου με νερό micellair, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως πρώτο step του double cleansing σου και, κάποια προϊόντα, κάνουν ακόμα και για toner
Γαλακτικό οξύ: Ανήκει στα AHA, είναι από το ξινό γάλα και λίγο μεγαλύτερο σε μοριακό βάρος από ό,τι το γλυκολικό. Επιπλέον, επηρεάζει και την παραγωγή κεραμιδίων, που σημαίνει ότι είναι επίσης ενυδατικό (τα κεραμίδια είναι ενυδατικό συστατικό της επιδερμίδας μας που, όμως, χάνεται σε ένα ποσοστό όταν εκτιθέμεθα στο κρύο και σε χαμηλές θερμοκρασίες). Το γαλακτικό οξύ έχει λευκαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που σημαίνει πως όταν υπάρχει στη σύνθεση ενός προϊόντος, αυτό το προϊόν έχει πολύ λιγότερα συντηρητικά.
Γλυκολικό οξύ: το γλυκολικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των AHA, των άλφα-υδροξυοξέων που κάνουν χημική απολέπιση στην επιδερμίδα και είναι για κάθε τύπο δέρματος. Η απολέπιση είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα σου, σύμφωνα με την δερματολόγο Φωτεινή Μπαγεώργου, για πολλούς λόγους: γιατί με αυτό τον τρόπο διώχνεις τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτεται από κάτω η ανανεωμένη και λαμπερή επιδερμίδα αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο “ανοίγεις τον δρόμο” και βοηθάς τα ευεργετικά συστατικά των προϊόντων που θα χρησιμοποιείς μετά να εισχωρήσουν σε βάθος. Επιστρέφοντας, τώρα, στο γλυκολικό οξύ, προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, είναι το μικρότερο σε μοριακό βάρος από τα άλφα-υδροξυοξέα (αυτό σημαίνει ότι πηγαίνει βαθύτερα) και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης, προσφέρει ήπια απολέπιση και βελτιώνει την όψη των λεπτών γραμμών, την υφή, τον τόνο και τη λάμψη του δέρματος.
Νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη είναι γνωστή και ως νικοτιναμίδιο ή B3. Η B3 είναι σύμπλοκο της βιταμίνης B η οποία έχει οκτώ υπότυπους από κάτω και ένας εξ αυτών είναι η νιασιναμίδη ή νικοτιναμίδιο. Πρόκειται για μια βιταμίνη που δεν παράγει το σώμα μας και την παίρνουμε μόνο από την διατροφή. Είναι υδατοδιαλυτή κι έτσι μπαίνει κυρίως σε ορούς προσώπου και όχι σε κρέμες. Η βιταμίνη Β είναι γνωστή για την επουλωτική και καταπραϋντική της δράση και μιλάμε για όλο το σύμπλοκο. Η νιασιναμίδη (Β3) έχει ουδέτερο PH, ούτε όξινο ούτε αλκαλικό, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, επειδή ακριβώς έχει ουδέτερο PH είναι ευεργετική για όλους τους τύπους του δέρματος.
Με πληροφορίες από το Tlife