Την ελπίδα για ξεπέρασμα της πανδημίας και γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα εξέφραζαν απόψε οι ηγέτες των αυστριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμμετέχοντας στην πολύωρη φιλανθρωπική εκδήλωση «Φως στο σκοτάδι», ένα είδος «Μαραθώνιου Αγάπης» που διοργανώνει κάθε παραμονή Χριστουγέννων, εφέτος για 48η στη σειρά χρονιά, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, με την ενεργό συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων.
Υποδεχθείτε πρόσφυγες από τη Λέσβο
Επικεφαλής τους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που δεχόταν τηλεφωνικά επί πολλή ώρα τις προσφορές των τηλεθεατών και ο οποίος, για μία ακόμη φορά, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, να προχωρήσει στην υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο, όπως απαιτούν εδώ και ημέρες εκατοντάδες προσωπικότητες στην Αυστρία.
«Σύντομα θα ζήσουμε μια κανονική ζωή»
Πεπεισμένος ότι το 2021 θα φέρει την αναστροφή, εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως «φέτος ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους μας» και πως ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα έρθει «σύντομα» ξανά ο καιρός, «που θα μπορούμε να ζήσουμε μια κανονική ζωή».
Ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ χαρακτήρισε τη συνοχή και την υπομονή ως σημαντικές αρετές στην πανδημία, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τον άλλον και να ακούει τα επιχειρήματά του.
Όπως σημείωσε, αυτό ισχύει επίσης για τους εμβολιασμούς, και εδώ, οι υποστηρικτές πρέπει να θέσουν τα επιχειρήματά τους στο τραπέζι, αλλά να μην ασκούν εξαναγκασμό, ενώ οι σκεπτικιστές θα πρέπει να ακούσουν τα επιχειρήματα.
Από την πλευρά της, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού – το οποίο ηγείτο όλων των κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το 2017 (με εξαίρεση το διάστημα 2000-2006) τόνισε ότι η υπέρβαση της πανδημίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο «μαζί και από κοινού».
Όπως σημείωσε η ίδια -η οποία είναι διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος- απαιτείται επίσης συνοχή και στους εμβολιασμούς που ξεκινούν τώρα και οι οποίοι είναι μια μεγάλη ευκαιρία, που θα εξαρτηθεί από όλους, καθώς, όπως επισήμανε, άνθρωποι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να ενημερωθούν επαρκώς.
Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε νοσήσει με κορονοϊό, ανέφερε δύο πράγματα που, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικά: ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα.
Αν κάποιος αισθάνεται άσχημα, ο ίδιος συνιστά μια επίσκεψη σε μια δομή αποκατάστασης, όπου «είχα βοηθηθεί πολύ μετά το ατύχημα μου με αεροπλάνο, και όπου κανείς βλέπει ανθρώπους να ξεπερνούν άλλα προβλήματα».
Ο βουλευτής του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και πρώην διακεκριμένος δημοσιογράφος και διευθυντής μεγάλης εφημερίδας στην Αυστρία, Χέλμουτ Μπράντστετερ, ζήτησε για ακόμη μια φορά από την κυβέρνηση να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων από καταυλισμούς στην Ελλάδα, τονίζοντας με έμφαση πως «αν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στον εαυτό μας, πρέπει να κάνουμε κάτι για τα παιδιά, και υπάρχουν αρκετές οικογένειες στην Αυστρία που θέλουν να δεχτούν ανθρώπους».