Ο φόβος της μόλυνσης με τον κορωνοϊό και η προθυμία να παραιτηθούν προσωρινά από κάποια δικαιώματα ατομικής ελευθερίας προκειμένου να συγκρατηθεί η πανδημία, αυξάνονται στον πληθυσμό στην Αυστρία, αλλά ταυτόχρονα μόνον ένας στους δύο πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη.
Το 57% των ερωτηθέντων φοβάται τώρα τη μόλυνση, το 80% θα εγκατέλειπε προσωρινά κάποιες ατομικές ελευθερίες, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο φθάνει ήδη το 83%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μετά την έξαρση της κρίσης, «και γενικά εμφανίζεται μία στροφή προς το αρνητικό σε όλες τις απαντήσεις», τονίζει η Αντρέα Φρόνασιουτς, η διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών Gallup που διενήργησε την δημοσκόπηση.
Για πρώτη φορά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από τον ίδιο τον ιό. Οι περιορισμοί της ελευθερίας και της κοινωνικής απομόνωσης θα οδηγούσαν έμμεσα σε περισσότερες βλάβες στην υγεία από την ίδια την ασθένεια, πιστεύουν 56%, ενώ το 63% υποθέτει ότι οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων θα καταστρέψουν τη ζωή περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι ο ίδιος ο κορωνοϊός.
Στο ερώτημα, που τέθηκε για πρώτη φορά, ως προς το πώς οι Αυστριακοί βλέπουν τον εαυτό τους σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) αναφέρουν ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία βρίσκονται σε καλύτερη θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης απ’ ό,τι οι άνθρωποι σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, μόνο το 42% είναι της άποψης ότι η Αυστρία ήταν πιο επιτυχημένη από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και μόνο το 39% πιστεύει ότι η αυστριακή κυβέρνηση ακολουθεί καλύτερη στρατηγική από άλλες χώρες της ΕΕ.