Το εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που θα κάνει την εμφάνισή του μετά από 397 χρόνια, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βράδυ της Δευτέρας (21/12).
Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, θα έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, προσφέροντας μία μαγική αστρονομική νύχτα και σχηματίζοντας το «Αστέρι της Βηθλεέμ».
Ιστορική στιγμή
Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται μοναδικό, όχι μόνο γιατί πρόκειται για την κοντινότερη σύγκλιση από το 1623, αλλά και γιατί η μεταξύ τους προσέγγιση δεν προβλέπεται να αγγίξει αυτή την μικρή απόσταση μέχρι και το 2080.
Η σύνοδος του 1623 δεν ήταν ορατή στους παρατηρητές σε μεγάλο μέρος της Γης, λόγω της θέσης της στον νυχτερινό ουρανό, οπότε η τελευταία φορά που ήταν ορατή αυτή η σπάνια συνάντηση των πλανητών ήταν το 1226.
«Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης, εξηγώντας πως δεν πρόκειται για ένα παράξενο φαινόμενο, όμως, φέτος την ίδια μέρα «έχουμε και ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, ότι βρίσκεται ο Ήλιος στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μικρότερη μέρα τον χρόνο, που είναι 9 ώρες 16 λεπτά», ενώ «πολύ κοντά τους δύο πλανήτες, σε μια γωνία 90 μοιρών, ακολουθεί και ο Άρης».