Σε σοβαρούς κινδύνους μπορεί να βάλει τα παιδιά η παραμέληση του εμβολιασμού τους .Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι κατά την πρώτη φάση της επιδημίας διαπιστώθηκε ότι αρκετά παιδιά δεν έκαναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
«Σε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, το ενδιαφέρον των γονιών φέτος φαίνεται να στρέφεται περισσότερο στην προμήθεια αντισηπτικών αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών τους στη σωστή χρήση της μάσκας. Στην προσπάθειά τους, όμως, να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον κορωνοϊό, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ευτυχώς ήδη υπάρχουν εμβόλια με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια»,τονίζει ο Παναγιώτης Σουνιάδης Παιδίατρος, τ. Ιατρός Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και προσθέτει:
«Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του Εθνικού Προγράμματος, υπήρξε μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καθώς ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών. Αυτό το εμβολιαστικό κενό είχε οδηγήσει τους αρμόδιους φορείς σε εκκλήσεις προς τους γονείς να μη διακόπτουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Με πολύ απλά λόγια, βρεθήκαμε μπροστά στον κίνδυνο, μαζί με τη νόσο του Covid-19 να έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εξαιρετικά επικίνδυνες νόσους.
Ειδικά τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού συνυπάρχει με τη γρίπη και τις εποχιακές ιώσεις, είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη η προστασία των παιδιών από επικίνδυνα νοσήματα, από τα οποία μπορούν να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού.
Εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β
Η επίσκεψη στον παιδίατρο ,με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης δεν πρέπει να αναβάλλεται εν μέσω πανδημίας, τόσο για την καθιερωμένη επίσκεψη – έλεγχο ψυχοκινητικής εξελίξης, όσο και για την χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων, βάσει προγραμμματισμού. Κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.
Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια νόσος, η οποία όμως δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει παιδιά όλων των ηλικιών, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Μερικά από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μπορεί να ομοιάζουν με αυτά της γρίπης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τυπική αρχική κλινική εικόνα της μηνιγγίτιδας είναι:
-
Αιφνίδια έναρξη πυρετού
-
Ναυτία
-
Έμετος
-
Πονοκέφαλος
-
Διαταραχή συμπεριφοράς
-
Μυαλγίες (πόνοι στους μύες)
Η σημασία της πρόληψης
Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να βρίσκεται σε έξαρση για δεύτερη φορά στη χώρα μας και μάλιστα με αυτό το «δεύτερο κύμα» να διαφαίνεται πιο ισχυρό, είναι σημαντικό να σταθούμε στις σταθερές που διαφυλάττουν τη ζωή και την υγεία μας. Μια από αυτές είναι ο εμβολιασμός έναντι επικίνδυνων για την υγεία μας ή και θανατηφόρων νοσημάτων. Αναφορικά με τη μηνιγγίτιδα Β, ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψή της, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
* Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία σπάνια νόσος, η οποία προσβάλλει παιδιά όλων των ηλικιών,