ΚΑΜΠΕΡΑ. Ειδησεογραφικό περιεχόμενο θα μπορεί να δημοσιεύει και πάλι η πλατφόρμα Facebook στην Αυστραλία, μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ότι το κοινωνικό δίκτυο και η μηχανή αναζήτησης Google δεν θα έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν για την εμφάνιση ειδήσεων στις σελίδες τους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Facebook απέκλεισε το σύνολο του ειδησεογραφικού περιεχομένου από την πλατφόρμα της στην Αυστραλία, «φιμώνοντας» άθελα και σελίδες με μηνύματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και εκείνες κρατικών και ιδιωτικών οργανώσεων αρωγής. Το εμπάργκο της Facebook προκάλεσε σάλο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα The Guardian, με την πρωτοβουλία της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αντιμετωπίζεται ως προειδοποιητική βολή προς τα κράτη προκειμένου να αποθαρρυνθούν από την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων εις βάρος του κολοσσού της κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον εισήγαγε το νομοσχέδιο, που υποχρέωνε τις μεγαλύτερες εταιρείες του Διαδικτύου να διαπραγματεύονται «δίκαιο τίμημα» για τη χρήση περιεχομένου από εφημερίδες ή ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Σε χθεσινές δηλώσεις του, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ και ο υπουργός Επικοινωνιών Πολ Φλέτσερ ανακοίνωσαν την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης.
Το τροποποιημένο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σήμερα στη Γερουσία και θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας στο Κοινοβούλιο, επιτρέπει στη Facebook και στην Google να προχωρούν σε επιμέρους συμφωνίες με εταιρείες Τύπου, αποφεύγοντας την οριζόντια επιβάρυνση που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Σε περίπτωση διαφωνίας για το τίμημα της δημοσίευσης ειδησεογραφικού περιεχομένου, οι δύο πλευρές (Facebook και εκδότης) θα οδηγούνται σε αναγκαστική διαμεσολάβηση ενώπιον της αυστραλιανής Δικαιοσύνης. Ο επικεφαλής της Facebook στην Αυστραλία, Ουίλ Ιστον, επιβεβαίωσε χθες ότι το ειδησεογραφικό περιεχόμενο θα επανέλθει στην αυστραλιανή πλατφόρμα «εντός των προσεχών ημερών», μετά τη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της Καμπέρας. Αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφασίσει, παρ’ όλα αυτά, να χρεώσει τις πλατφόρμες για τη δημοσίευση ειδήσεων, η Facebook ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέο εμπάργκο. «Οι τροπολογίες θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση τοπικών και μικρότερων εκδοτών, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν, επιτέλους, δίκαιο αντίτιμο για τη χρήση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Η Facebook έχει ήδη προχωρήσει σε επιμέρους συμφωνίες με αυστραλιανές εκδοτικές και ειδησεογραφικές εταιρείες», είπε ο Φράιντενμπεργκ. «Η Αυστραλία έγινε πειραματόζωο. Πολλές άλλες χώρες παρατηρούν τι έγινε εδώ».
Σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Wired επισημαίνει ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης της Καμπέρας αποτελεί σαφή νίκη του Ζούκερμπεργκ, που εξοικονόμησε χρήματα και απέφυγε το αυστηρό καθεστώς ρύθμισης. Η Facebook, όπως και η Google, γράφει το περιοδικό, πρέπει να διαλυθούν σε μικρότερες, αυτόνομες εταιρείες.
Αυστραλία
Social Media
Facebook
Google
Μαρκ Ζούκερμπεργκ