Στην ραγδαίως εξελισσόμενη αγορά των SPACs, δηλαδή των εταιρειών ειδικού σκοπού, αποφάσισαν να εισέλθουν ο ιδρυτής της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, και ο πρώην επικεφαλής της UniCredit, Ζαν Πιερ Μουστιέρ.
Οι δύο ισχυροί άνδρες κατέληξαν σ’ αυτή την απόφαση, έχοντας ως στόχο να ανέβουν στο «άρμα» των SPACs, μίας αγοράς αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων, η οποία επενδύει σε διάφορες καινοτόμες και φιλόδοξες εταιρείες.
Αρνό και Μουστιέρ, ειδικότερα, θα χρηματοδοτήσουν από κοινού την Pegasus Europe, η οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, διεκδικώντας «λευκές επιταγές» από τους επενδυτές.
Ο ιδρυτής της LVMH θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλάνητη, με συνολική περιουσία άνω των 110 δισ. ευρώ.
Η Pegasus, στο μεταξύ, αναμένεται να καταστεί η πρώτη από τις πολλές ευρωπαϊκές SPACs, σε συνέχεια της «έκρηξης» που έλαβε χώρα το προηγούμενο έτος κυρίως στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού θα δραστηριοποιείται σε χρηματοοικονομικές εταιρείες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των fintechs.
Τι είναι οι SPACs
Οι εταιρείες SPACs, αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να αντλούν χρήματα από τις αγορές και στη συνέχεια να εξαγοράζουν ή να επενδύουν σε κάποια φιλόδοξη και ραγδαίως εξελισσόμενη start – up, η οποία μέσω της διαδικασίας της «αντίστροφης συγχώνευσης» εισάγεται στο χρηματιστήριο.
Δηλαδή, η εταιρεία SPAC πρώτα εισάγεται στο χρηματιστήριο μέσω IPO (Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς) και ύστερα συγχωνεύεται με κάποια άλλη εταιρεία, η οποία παίρνει τη θέση της στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι επενδυτές δίνουν τα χρήματά τους στις SPACs, χωρίς να ξέρουν ποια ακριβώς εταιρεία θα αγοράσουν στη συνέχεια. Πρόκειται εν ολίγοις για «λευκές επιταγές».
Από την πλευρά τους, οι start ups, σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται ότι προτιμούν τις SPACs ως μέσο εισαγωγής στο χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μία ευκολότερη και ταχύτερη διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή IPO. Κι αυτό, διότι οι εταιρείες SPACs είναι ήδη εγεγραμμένες στο εκάστοτε χρηματιστήριο, ενώ προσφέρουν εγγυημένα κεφάλαια.
Η επιτυχία στις ΗΠΑ
Το φαινόμενο προσέλαβε ευρείες διαστάσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με τις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) να αντλούν 78,2 δισ. ευρώ μέσω 244 Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs).
Μάλιστα, η «μανία» συνεχίζεται με τον ίδιο -αν όχι υψηλότερο- ρυθμό και το 2021, καθώς μέσα σε περίπου 1,5 μήνα ακόμη 134 εταιρείες προχώρησαν στη συγκέντρωση 39 δισ. δολαρίων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η «τρέλα» των SPACs «χτυπά» και την Ευρώπη
SPACs: Γιατί ξαφνικά έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς