Πώς μπορεί κάποιος που αναζητά εργασία να αισθανθεί άνετα σε μια απομακρυσμένη κοινότητα; Και πώς μπορούν οι εργοδότες να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να συμφιλιωθούν με την απομόνωση και να τους ενθαρρύνουν να παραμείνουν για συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας; Μια Νορβηγίδα σύμβουλος EURES μπορεί να σας διαφωτίσει.
Νορβηγία – η χώρα που συνδυάζει ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ευρώπης με απομακρυσμένες κοινότητες. Η Tove Gustad, που εργάζεται στο EURES τα τελευταία 8 χρόνια, γνωρίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές και οι άνθρωποι που πηγαίνουν να εργαστούν σε αυτές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις.
«Αν προέρχεστε από άλλη χώρα της ΕΕ και βρείτε δουλειά σε μια αγροτική περιοχή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Το ίδιο ισχύει αν απασχολείτε υπάλληλο από άλλη χώρα σε μια μικρή επιχείρηση στην ύπαιθρο», λέει η Tove.
Πώς μπορείτε να κάνετε τον νέο σας υπάλληλό να αισθανθεί οικεία;
Κατά την άποψη της Tove, οι εργοδότες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πληροφορίες που θα έδιναν σε έναν ντόπιο υπάλληλο πιθανότατα δεν αρκούν.
Η Tove προτείνει στους εργοδότες να προσπαθήσουν να δουν το περιβάλλον τους με φρέσκια ματιά και να σκεφτούν τι μπορεί να χρειάζεται να γνωρίζει ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος.
«Θα μπορούσε να είναι πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τον περίγυρο: π.χ. πότε είναι ανοικτό το κατάστημα του χωριού ή πού βρίσκεται το πιο κοντινό βενζινάδικο», προτείνει η Tove. Μπορεί να χρειαστεί να τους βοηθήσουν να βρουν σπίτι και να προσαρμοστούν το πρώτο διάστημα, προσθέτει.
Ένας τρόπος για να το καταφέρει αυτό ο εργοδότης είναι να ζητήσει από έναν άλλο, ντόπιο υπάλληλο, να καθοδηγήσει και να βοηθήσει τον νεοφερμένο. «Οι άνθρωποι είναι συχνά πρόθυμοι να βοηθήσουν, απλώς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο νέος συνάδελφός τους ενδεχομένως να μην έχει καμία εξοικείωση με την τοπική κουλτούρα ή με τα πρακτικά ζητήματα».
Η επιτυχία αυτής της βοήθειας εξαρτάται και από τον υπάλληλο.
Τι πρέπει να σκεφτείτε όταν μετακομίζετε σε μια αγροτική κοινότητα σε άλλη χώρα
«Αν πρόκειται να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα, πρέπει να είστε πρόθυμοι να μάθετε σε όλα τα επίπεδα», λέει η Tove. Θεωρεί ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι το ανοιχτό μυαλό.
«Μην προσπαθείτε να συγκρίνετε αυτό που θα βρείτε με αυτό που έχετε συνηθίσει στην πατρίδα σας, σκεφθείτε ότι οι διαφορές θα σας προσφέρουν νέες εμπειρίες».
Η εκμάθηση της γλώσσας είναι καίριας σημασίας. Η Tove πιστεύει ότι τα άτομα που αναζητούν εργασία πρέπει να προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία επιθυμούν να εργαστούν και να αρχίζουν να εξοικειώνονται με τη γλώσσα πριν από την αναχώρησή τους.
Οι μικρές πόλεις και τα χωριά μπορεί να σημαίνουν λιγότερες ευκαιρίες, αλλά μπορεί να συνεπάγονται και μια πιο στενή επαφή μεταξύ των μελών της κοινότητας: «Σε τέτοια μέρη, οι ντόπιοι θα χαρούν να ακούσουν κάποιον να προσπαθεί να μάθει τη γλώσσα τους και είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν έναν νεοφερμένο να τη μάθει καλύτερα».
Το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον της Νορβηγίας σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που απολαμβάνουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Πώς θα σας φαινόταν να γίνετε μέλος μιας τοπικής λέσχης και να αρχίσετε να γνωρίζετε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους; Μετά από έναν μεγάλο περίπατο μπορεί να βρεθείτε με άλλα μέλη της λέσχης σε ένα από τα σπίτια τους εξασκώντας τα νορβηγικά σας με νέους φίλους.
Το EURES είναι εδώ για να σας βοηθήσει να κάνετε από την αρχή τη σωστή επιλογή
Να θυμάστε, λέει η Tove, ότι το EURES της χώρας σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να περιμένετε πριν από την αναχώρησή σας. Μπορεί επίσης να σας φέρει σε επαφή με συμβούλους EURES στη χώρα που επιθυμείτε να πάτε. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να μιλήσουμε για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και για τις πιθανές πολιτισμικές διαφορές, οπότε μη φοβάστε να ρωτήσετε!
«Μας ενδιαφέρει να βοηθάμε τους ανθρώπους να βρουν δουλειά, αλλά θέλουμε επίσης να έχουν επαρκή πληροφόρηση ώστε να επιλέξουν τη χώρα που τους ταιριάζει», λέει η Tove.
Πηγή: EURES
Πηγή: http://www.skai.gr/news/business/article/304982/apomakrusmenos-paradeisos-i-topothesia-sti-mesi-tou-pouthena-etoimasteite-gia-douleia-se-ena-apomonomeno-meros/#ixzz3xyYRp9Eu
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook