Home / Προτεινόμενα / Αποδυναμώνεται η θέση της Βρετανίας ως εμπορικού εταίρου της Ε.Ε.

Αποδυναμώνεται η θέση της Βρετανίας ως εμπορικού εταίρου της Ε.Ε.

Iδιαίτερα αισθητές έγιναν οι πρώτες επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις λόγω Brexit στις εμπορικές συναλλαγές Βρετανίας – Γαλλίας στις αρχές του έτους, σε μία ακόμη ένδειξη της μείωσης της εμπορικής δραστηριότητας ανάμεσα στη Βρετανία και στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε.. 
Οι γαλλικές εξωγωγές προς τη Βρετανία μειώθηκαν 13% τον Ιανουάριο συγκριτικά με το μέσο όρο των προηγούμενων έξι μηνών, ενώ οι γαλλικές εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν αντίστοιχα 20%, σύμφωνα με στοιχεία των γαλλικών τελωνείων. 

«Το εμπόριo με τη Βρετανία έχει διαταραχθεί λόγω Brexit», αναφέρουν οι τελωνειακές αρχές. Αντίθετα, ο όγκος των γαλλικών εξαγωγών και εισαγωγών από άλλες χώρες αυξήθηκε τον Ιανουάριο συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2020. 
Το εμπόριο Βρετανίας – Γαλλίας ανέκαμψε από τον αντίκτυπο της πανδημίας πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση για δεύτερο συναπτό έτος, γεγονός που αποδίδεται στα αποθέματα των επιχειρήσεων πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι φραγμοί και η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από το Brexit επέφεραν καίριο πλήγμα στις εμπορικές συναλλαγές της Βρετανίας με την Ε.Ε., που είναι και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. 

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας την επιβολή δασμών στη διακίνηση των περισσότερων αγαθών, το εμπόριο έχει διαταραχθεί από την αύξηση του κόστους μεταφορών, τις καθυστερήσεις στις μεταφορές, τη γραφειοκρατία που απαιτεί πιστοποιητικά υγείας και άλλες πιο περίπλοκες τελωνειακές διαδικασίες στους διασυνοριακούς ελέγχους. 
Δεν έχουν πληγεί όμως μόνο οι εμπορικές δραστηριότητες Γαλλίας – Βρετανίας. Αντίστοιχα, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία ήταν μειωμένες 30% τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας την καθοδική τάση που καταγράφεται στις συναλλαγές των δύο χωρών μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. 
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η Ιταλία «είδε» τις εξαγωγές της προς τη Βρετανία να μειώνονται 38% τον πρώτο μήνα του έτους, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν 70%. 
Γενικότερα, η Βρετανία βλέπει τη θέση της να φθίνει σταθερά ως εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.. Το μερίδιό της στις εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. έχει μειωθεί από το 17% στο 14% από το 2016, σύμφωνα με τη Eurostat. Επίσης, οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τη Βρετανία μειώθηκαν πέρυσι 13,2%, ενώ οι εισαγωγές της Ε.Ε. από τη Βρετανία ήταν επίσης κατά 13,9% χαμηλότερες. 
Ενώ όμως η πανδημία οδήγησε σε πτώση τις εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε., η Βρετανία γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη πτώση και με τρεις άλλους εμπορικούς εταίρους της – ΗΠΑ, Κίνα και Ελβετία. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Πηγή

About moneyreview