ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ιδέες για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ύστερα από ένα απότομο ξύπνημα στη μέση της νύχτας προσφέρουν ειδικοί, σε άρθρο του CNN. Οι βαθιές αναπνοές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του άγχους. Τοποθετήστε τα χέρια στο στομάχι σας, κλείστε τα μάτια και πάρτε αργή, βαθιά ανάσα μέσω της μύτης. Απελευθερώστε πολύ αργά τον αέρα από το στόμα. «Η χρήση του διαφράγματος μπορεί να επιτρέψει τη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος», λέει ο καθηγητής ιατρικής Ραζ Ντασκούπτα. Ο διαλογισμός είναι μια άλλη μέθοδος καταπολέμησης του άγχους.
Ενα ολόκληρο αυλάκι του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στον ύπνο, αλλά και στην αϋπνία. Η νευρολόγος δρ Σίνθια Ακριλ εξηγεί ότι ο εγκέφαλος συνηθίζει να παίζει το παιχνίδι της απόδοσης ευθύνης κάθε φορά που μένετε ξύπνιος στο κρεβάτι σας, μην μπορώντας να αποκοιμηθείτε. «Τις στιγμές εκείνες όλα σας τα προβλήματα έρχονται στο προσκήνιο των σκέψεών σας, ενώ την ίδια ώρα ανησυχείτε και για τις επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγεία σας και νιώθετε ενοχές. Αν εργάζεστε σκληρά όλη την ημέρα, είναι λογικό ο εγκέφαλος να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να “σβήσει”», λέει η δρ Ακριλ. «Μην κοιτάτε το ρολόι. Το άγχος και η σκέψη ότι χάνετε πολύτιμες ώρες ύπνου δεν σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε», προσθέτει ο ψυχίατρος Μπάνου Κολά. Μην καταναλώνετε οινόπνευμα πριν πέσετε για ύπνο, λέει ο δρ Κολά, ο οποίος μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ διαταραχών του ύπνου και εθιστικών συμπεριφορών: «Καθώς το οινόπνευμα μεταβολίζεται, δημιουργεί διεγερτικές χημικές ενώσεις».
Μη χρησιμοποιείτε υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ για τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο, συμβουλεύει ο δρ Βεσαλόντ Πολότσκι, επικεφαλής του εργαστηρίου πνευμονολογικών μελετών της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Το φως στο φάσμα των LED περιορίζει τα επίπεδα μελατονίνης, που ρυθμίζουν τον κιρκαδικό κύκλο. Η μελατονίνη αποκαλείται συχνά «ορμόνη του ύπνου», καθώς ο ύπνος μας είναι καλύτερος όταν τα επίπεδά της βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους.
Ψυχική υγεία