Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς οι περισσότεροι χρήστες smartphones δεν τη… βγάζουν ούτε με μία φόρτιση την ημέρα, ωστόσο κορυφαίοι στο είδος τους επιστήμονες, υπόσχονται να φέρουν το μέλλον στο… παρόν!
Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς τους, αλλά και τη νέα τους ανακάλυψη, όλα τα κινητά του πλανήτη θα χρειάζονται «τροφή» μία μόλις φορά την εβδομάδα!
Και αυτό χάρη στα νέα υλικά με τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι μπαταρίες λιθίου για να κρατούν έως και πέντε φορές περισσότερο, επεκτείνοντας παράλληλα τη χωρητικότητά τους!
«Η ανακάλυψη αυτή είναι τρομερά υποσχόμενη», ανέφερε ο καθηγητής Kyeongjae Cho από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για δυναμική και περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας.
Όπως αποκάλυψε μάλιστα, οι νέες μπαταρίες λιθίου-αέρα θα «κλέβουν» το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, τροφοδοτώντας έτσι τις χημικές αντιδράσεις που απελευθερώνουν ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να αποθηκεύουν εσωτερικά ένα οξειδωτικό όπως οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων που γνωρίζουμε σήμερα.
Ως εκ τούτου, οι νέες μπαταρίες θα διαθέτουν ενεργειακή πυκνότητα ανάλογα με τη βενζίνη, ενώ θεωρητικά θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή των κοινών μπαταριών λιθίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα κοστίζουν και θα ζυγίσουν πέντε φορές λιγότερο!
Κάτι που σημαίνει απλά ότι ένα κινητό θα χρειάζεται φόρτιση μια φορά την εβδομάδα, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα διανύει έως και 400 μίλια περισσότερα χωρίς επανατροφοδότηση!
Το μόνο πρόβλημα παραμένει η αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας λιθίου-αέρα, καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε χαμηλή αποδοτικότητα, κακή απόδοση και ανεπιθύμητες χημικές αντιδράσεις.
Οι καθηγητές Cho και Zheng επικεντρώνονται πλέον στους καταλύτες ηλεκτρολυτών στο εσωτερικό της μπαταρίας, η οποία όταν αντιδρά με το οξυγόνο, «πυροδοτεί» χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τη χωρητικότητά της.
Οι καταλύτες διαλυτού τύπου έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών στερεών καθώς εμφανίζουν πολύ υψηλότερη απόδοση. Ειδικότερα, δε, διαπιστώθηκε ότι μόνο συγκεκριμένα οργανικά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαλυτός καταλύτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο επιστήμονες συνεργάζονται με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ για να δημιουργήσουν ένα νέο καταλύτη για την μπαταρία λιθίου-αέρα, που ονομάζεται διμεθυλοφαιναζίνη, ο οποίος διαθέτει μεγαλύτερη σταθερότητα και αυξημένη αποδοτικότητα.
«Αυτός ο καταλύτης θα επιτρέψει στην μπαταρία να γίνει μια πιο πρακτική λύση αποθήκευσης ενέργειας», εξηγεί ο Zheng, μεταφέροντας ωστόσο την ελπίδα των καταναλωτών να… ξεχνούν να φορτίσουν το κινητό τους δέκα χρόνια μετά.
Η ανατρεπτική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Energy.
Πηγή: newsbomb