Home / Προτεινόμενα / Αντίο στην καλή ζωή: Οι εργαζόμενοι βλέπουν τα προνόμιά τους να εξαφανίζονται

Αντίο στην καλή ζωή: Οι εργαζόμενοι βλέπουν τα προνόμιά τους να εξαφανίζονται

Τον περασμένο χρόνο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας είδαν τα προνόμιά τους να μειώνονται, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ξεφύγουν από μια δύσκολη αγορά και από μία πιθανή ύφεση.
Η Meta περιόρισε κατά 1.000 δολάρια τα οφέλη υγείας ανά εργαζόμενο, ακύρωσε το πλύσιμο ρούχων, τερμάτισε ένα πρόγραμμα επιδότησης Lyft 200 δολαρίων το μήνα και συρρικνώνει τον προϋπολογισμό της για δωρεάν τρόφιμα.

Το ίδιο ισχύει και για την Google, η οποία άρχισε να περιορίζει τα ταξίδια των εργαζομένων στη διάρκεια του τρέχοντος έτοςυ. Η Salesforce ακολουθεί την ίδια τάση, μεταφέροντας τις ημέρες «ευημερίας» της για το οικονομικό έτος 2024.
Όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αφαιρέσει προνόμια που σχετίζονται με το ευ ζειν, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την παραγωγικότητα, την εκπαίδευση και τα γραφεία στο σπίτι. Έκοψε όσο το δυνατόν περισσότερο τα αθλητικά προγράμματα από τους εργαζομένους του Twitter, ακόμη και τις απαλλαγές από το δωρεάν γεύμα φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να απαιτήσει από τους εργαζόμενους να γίνουν «σκληροπυρηνικοί» ή να παραιτηθούν.

Καθώς τα προνόμια εξαφανίζονται και οι αξιολογήσεις απόδοσης γίνονται πιο απαιτητικές, η αποζημίωση των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας θα παραμείνει υψηλή. Αλλά για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας που απόλαυσαν προνόμια επικρατεί η αίσθηση ότι ζουν το τέλος μιας εποχής.
Το τέλος των προνομίων
Η εξαφάνιση των προνομίων συνιστά μία σημαντική αλλαγή τάσης από την προηγούμενη δεκαετία. Στη δεκαετία του 2010, τα προνόμια βοήθησαν τις εταιρείες να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους στη μάχη για προσλήψεις. Πρώτα, ο COVID εξάλειψε την ελκυστικότητα πολλών προνομίων καθώς κατέστησε δύσκολες πολλές από τις δραστηριότητες. 
Ορισμένες εταιρείες αντικατέστησαν τα προ-πανδημικά προνόμια με άλλα που αντιμετωπίζουν πιο άμεσες ανάγκες των εργαζομένων, όπως παιδική φροντίδα, υποστήριξη ψυχικής υγείας και επιδότηση για επισκευές γραφείου στο σπίτι. Τώρα όμως και αυτά τα προνόμια καταργούνται. 
Οι απολύσεις έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο της τεχνολογίας, με 150.000 εργαζόμενους να έχουν χάσει τη δουλειά τους το 2022. Όσοι παραμένουν απλώς ελπίζουν να αντέξουν. Όπως το έθεσε ο αναλυτής της Bernstein, Mark Shmulik, σε μια σημείωση σχετικά με πιθανές απολύσεις στην Google: «Αν έχεις δουλειά στην Google, έχεις το κεφάλι σου χαμηλά και ελπίζεις ότι το να κόψεις ένα γεύμα είναι η μόνη περικοπή που σε επηρεάζει».
Θέλουν όμως οι εργαζόμενοι της τεχνολογίας τα προνόμια;
Γίνεται ωστόσο σαφές ότι για ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, αυτή η διόρθωση προνομίων έχει καθυστερήσει.
Τον Μάιο, η Jessica Rose, σύμβουλος σχέσεων προγραμματιστών στην Katla, έγραψε στο Twitter: «Εγώ δεν θα ήθελα οτιδήποτε προορίζεται να με κρατήσει δυστυχισμένη ή παγιδευμένη σε ένα γραφείο. Μη μου δίνετε φαγητό ή αιώρες ή βιντεοπαιχνίδια, απλώς αφήστε με να δουλέψω εξ αποστάσεως ή να πάω σπίτι εγκαίρως».
 Ένας χρήστης του Twitter αναφερόμενος σε ομαδικές δραστηριότητες και ομαδικές διακοπές έγραψε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να πάω στις Μπαχάμες με τον Ντένις από τη λογιστική».
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
 
Διαβάστε επίσης:
«Τρύπα» 400 δισ. στις τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης: Ασυναγώνιστο το 2021
Wall Street: Πώς χάθηκαν 7,4 τρισ.δολάρια σε 12 μήνες από τον Nasdaq
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview