Εκατέρωθεν αιχμές
«Καρδιά» αυτής της σύγκρουσης αποτελεί αυτή ακριβώς η «υπόσχεση» της αυτοδυναμίας που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ η διοίκηση του ιδρύματος υπονόησε σε ανακοίνωσή της μέχρι και την καταβολή… πρόσθετων αμοιβών σε διδάσκοντες στο ΕΑΠ.
Ήδη πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασιστεί ότι το ΕΑΠ θα γίνει αυτοδύναμο και θα έχει πρυτανικές αρχές που θα εκλέγονται όπως και στα υπόλοιπα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Τελικά απλώς διορίστηκε πέρυσι και επί υπουργίας του κ. Αριστείδη Μπαλτά νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει για πρώτη φορά και αντιπροέδρους στη διοίκησή του, με αποφασιστικές μάλιστα αρμοδιότητες στην αλλαγή των θεματικών ενοτήτων του ή στις αμοιβές των διδασκόντων του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, διοίκηση και διδάσκοντες στο ΕΑΠ βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε «πόλεμο» ανακοινώσεων.
«Στο εξής, σε κάθε περίπτωση διατύπωσης υπονοιών και αόριστων καταγγελιών σε βάρος των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΑΠ, καθώς και σε κάθε περίπτωση ηθελημένης άδικης και δυσμενούς μεταχείρισής τους από τη Διοικούσα Επιτροπή του, θα υπερασπιστούμε τα μέλη του με κάθε πρόσφορο τρόπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση των διδασκόντων.
Οι διδάσκοντες στο ΕΑΠ με ανακοίνωσή τους «καλούν τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να καταγγείλει επίσημα στα αρμόδια όργανα οποιαδήποτε φαινόμενα κακοδιαχείρισης έχουν υποπέσει στην αντίληψή της και, ιδιαίτερα, όσα στοιχεία διαθέτει από τα οποία τεκμαίρεται συμμετοχή των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ σε φαινόμενα αργομισθίας ή διασπάθισης δημοσίου χρήματος ή κακοδιαχείρισης πόρων προερχόμενων από τη συμμετοχή των φοιτητών του ιδρύματος, αποφεύγοντας τις χωρίς στοιχεία δημόσιες δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση και πλήττουν το κύρος του ιδρύματος».
Ακόμη ο σύλλογος των διδασκόντων ότι «το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί από τη Δικαιοσύνη εφόσον υπάρξουν τεκμηριωμένες καταγγελίες», και καλεί τη Διοικούσα Επιτροπή και τα μέλη της να απαντήσουν επί της ουσίας στα παρακάτω ερωτήματα:
«* Γιατί όταν αναλάβατε καθήκοντα, ως μέλη της ΔΕ του ΕΑΠ, ενώ είχατε υποχρέωση, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις συνταγματικές επιταγές, να προκηρύξετε την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΕΑΠ δεν το πράξατε;
* Κατά την άποψή σας, είναι ορθή πρακτική η επ’ αόριστο παραμονή ενός πανεπιστημίου υπό καθεστώς «επιτροπείας», ενώ έχει διανύσει ήδη 20 έτη σε αυτό το καθεστώς;
* Θεωρείτε ότι κάποιοι διορισμένοι «άριστοι» μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες διοίκησης σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα από δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα;
* Δεν συμφωνείτε ότι πολλά από τα «κακώς κείμενα» που κατ’ επανάληψη αναφέρετε οφείλονται απλά στο καθεστώς διοίκησης με Διοικούσα Επιτροπή αντί για εκλεγμένα όργανα;
* Οι έως τώρα ενέργειές σας (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η εισήγηση μεταβολών στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΑΠ) δεν οδηγούν σε παράταση του καθεστώτος διοίκησης με Διοικούσα Επιτροπή και της ομηρίας του ΕΑΠ από το υπουργείο Παιδείας;
* Σκοπεύετε να οδηγήσετε πραγματικά το ΕΑΠ στην αυτοδιοίκηση και πότε ακριβώς;»
Η ανακοίνωση της διοίκησης
Από την πλευρά της η Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Στο διάστημα των έξι μηνών που η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή ανέλαβε τα καθήκοντα της διοίκησης του ΕΑΠ έχουμε υποστεί τη συχνή και δημόσια αποδοκιμασία του Ενιαίου Φορέα Μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΕΑΠ. Η κορύφωση της αντιπαράθεσης εκδηλώθηκε με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΜΔΕΠ (16.2.2016) με την οποία προσάπτεται στη Διοικούσα αλαζονεία και ηθικό έλλειμμα στον τρόπο διοίκησης του ιδρύματος. Για τούτο και εξαναγκαζόμαστε στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης».
Συμπλήρωνε στην ανακοίνωσή της: «Μας κατηγορούν για πρόθεση χρηματισμού! Όταν έχει καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής (17.12.2015) η εναντίωσή μας προς το σχετικό εδάφιο του νομοσχεδίου με το οποίο η Διοικούσα ρυθμίζει τις αμοιβές των μελών της και η κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συμπεριληφθεί στα προς ψήφιση άρθρα. Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΦΜΔΕΠ ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
» Όταν είναι γνωστές τοις πάσι οι αμοιβές των μελών της Διοικούσας (126 ευρώ ανά μήνα ο πρόεδρος, 110 ευρώ ο αντιπρόεδρος και 80 ευρώ τα τακτικά μέλη).
» Όταν υπάρχουν μέλη της Διοικούσας που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ως συντονιστών και μελών ΣΕΠ, τις οποίες κατείχαν επί σειρά ετών. Πράγμα που επίσης είναι πρωτοφανές στο ΕΑΠ.
» Όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν έχουμε καμία επιπλέον αμοιβή, πράγμα ασυνήθιστο για το μέχρι σήμερα διοικητικό περιβάλλον του ΕΑΠ, αλλά και για την πλειονότητα των μελών ΔΕΠ. Τα μέλη ΔΕΠ, ειδικά αυτά, δεν θα έπρεπε να ανοίγουν τη συζήτηση για πρόσθετες αμοιβές».
Μάρνυ Παπαματθαίου
Newsroom ΔΟΛ