Για επικοινωνιακό τρικ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» για τη διαπραγμάτευση. «Από το 2016 ακούμε τα ίδια πράγματα, ότι κλείνει η αξιολόγηση.
Ουσιαστικά δεν είναι κλείσιμο, διότι τα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση είναι για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, πρόκειται επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο, όλα αυτά τα επικοινωνιακά τρικ τα έχουμε ακούσει πολλές φορές» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Εγώ εύχομαι έστω και μετά από αυτή την καθυστέρηση που υπάρχει (…), να προχωρήσουν τα βήματα που προβλέπονταν στο μνημόνιο.
Να κλείσει η αξιολόγηση, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγούμε πειραματικά στις αγορές» σημείωσε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς.
Αν και εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο, εξέφρασε την ελπίδα να τα καταφέρει η χώρα «έστω την ύστατη στιγμή μετά το 2018 οπότε λήγει το πρόγραμμα να βγει στις αγορές με καλύτερους όρους».
Ερωτηθείς για το αίτημα περί εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι εκλογές θα γίνουν εφόσον η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει αυτά τα βήματα και τις εκλογές δεν θα τις κάνει ο πρωθυπουργός επειδή θα το ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί δεν θα έχει άλλη επιλογή. Ωστόσο, το σημαντικότερο στην παρούσα φάση είναι να κλείσουν αυτά τα βήματα για να έχει η Ελλάδα τις όποιες δυνατότητες να βγει στις αγορές το 2018» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς.
«Όταν ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο που έφεραν Τσίπρας-Καμμένος-Βαρουφάκης, προέβλεπε το 2016 να βγούμε στις αγορές και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα (…) ο κ. Τσίπρας οδηγεί πισθάγκωνα τη χώρα σε 4ο μνημόνιο» είπε ο κ. Ανδρουλάκης που πάντως επέρριψε ευθύνες και στους θεσμούς: «Οι δανειστές έχουν ευθύνες γιατί έχουν αντίθετες εκτιμήσεις για ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε να έχουν συγκλίνει. Για το χρέος το ΔΝΤ λέει ότι το 2060 θα βρίσκεται στο 280% του ΑΕΠ και οι Ευρωπαίοι ότι θα βρίσκεται στο 140% του ΑΕΠ».
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο, απάντησε: «Θεωρώ ότι έχει πράξει λάθος ο κ. Γιούνκερ και οι 4 ηγέτες που ανοίγουν αυτή τη συζήτηση με 5 σενάρια, κάτι τέτοιο δείχνει ηττοπάθεια. Για να είμαστε ειλικρινείς τα σενάρια είναι 3 και όχι 5 ή θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση ή θα πάμε στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που λέει η κ. Μέρκελ ή η Ευρώπη θα διαλυθεί.
Εγώ εκτιμώ ότι η ακροδεξιά και οι αντι-ευρωπαϊστές με το “εδώ και τώρα διάλυση της Ευρώπης” δεν απαντούν στο ότι πριν από 60 χρόνια δεν τα καταφέραμε μόνοι μας και πήγαμε όλοι μαζί για να γίνουμε μια παγκόσμια δύναμη και τώρα που αυτή η ισχύς απομειώνεται λόγω ενός νέου καταμερισμού ισχύος παγκοσμίως θέλει να πάει ο καθένας μόνος του; […] αυτό που δεν απαντά η κ. Μέρκελ είναι πώς μπορεί να επιβιώσει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, όταν κάποιες οικονομίες δεν ανέχονται τις δυνατότητες κάποιων άλλων, δηλαδή η Ελλάδα και η Ιταλία, ό,τι και να κάνουμε, δεν πρόκειται να γίνουν Γερμανία ούτε με τη φιλοσοφία των κινήτρων γιατί κατά βάση υπάρχουν διαφορετικές παραγωγικές δομές».
Πρόσθεσε ακόμη: «Το μόνο σενάριο που λύνει τα προβλήματα μας είναι: περισσότερη Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης(…) ο Γιούνκερ ψηφίστηκε από εμάς για να προχωρήσει το σενάριο της πολιτικής ενοποίησης».
Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Οι διαδικασίες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, πιθανότατα να διεξαχθεί τον Ιούνιο. Το μεγάλο στοίχημα της κεντροαριστεράς είναι η ενοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων κάτω από ένα πρόγραμμα διαφορετικό, προοδευτικό, ρεαλιστικό απέναντι σε αυτό που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό που εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας για να κατέβουμε ενωμένοι δίνοντας προοπτική στον χώρο και μια άλλη επιλογή στους Έλληνες πολίτες πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό σενάριο για το οποίο πρέπει να εργαστούμε όλοι. Ας πάμε στην άκρη τα επιμέρους έχουν πολύ χαμηλότερη αξία από την υλοποίηση αυτού του στόχου. Δεν πρόκειται για προσπάθεια να βολευτούν κάποια στελέχη που βρέθηκαν στο πολιτικό περιθώριο, αλλά να υπάρχει μια άλλη προοπτική στον κόσμο που απογοητεύτηκε από λόγια (…) στον κόσμο που βλέπει να πολλαπλασιάζεται το κόστος στην τσέπη του και τα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό».