Το… χρώμα του χρήματος θα δουν το επόμενο τετράμηνο εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, καθώς το καλεντάρι του υπουργείου Εργασίας έως τον Απρίλιο είναι συμπληρωμένο με τρεις σημαντικές πληρωμές που αφορούν σε αναδρομικά αλλά και αυξήσεις στις συντάξεις.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα προγραμματίζεται να γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους κληρονόμους. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή στους δικαιούχους των αναδρομικών που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος καταβολών τον Μάρτιο, που θα αφορά σε εκείνους που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά έως 28 Φεβρουαρίου. Ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων που απεβίωσαν, οι κληρονόμοι των οποίων δικαιούνται τα αναδρομικά, αγγίζει τους 177 χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μέσος όρος των αναδρομικών που θα λάβουν οι κληρονόμοι των θανόντων δικαιούχων θα κινείται στην περιοχή των 1.000 ευρώ.
Έως τον Απρίλιο αναμένονται και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019, όταν δηλαδή εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ. Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι των αυξήσεων δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτα, αναδρομικά που έχουν μαζευτεί και τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν είναι τουλάχιστον 16 μηνών. Δικαιούχοι είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αίτηση για σύνταξη από 13 Μαΐου και μετά, οι οποίοι θα λάβουν αύξηση στη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ. Στη λίστα των δικαιούχων είναι και περίπου 50 παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν μικρή προσωπική διαφορά και με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν μεσοσταθμικά αύξηση 30 ευρώ. Αυξήσεις έως 50 ευρώ (σε πέντε ετήσιες δόσεις) και αναδρομικά θα δουν και περίπου 100.000 παλαιοί απόμαχοι της εργασίας που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά με τον ν.4387, δηλαδή τον νόμο Κατρούγκαλου. Δικαιώνονται με νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για τις αυξήσεις που δικαιούνται οι συνταξιούχοι που παράλληλα απασχολούνται. Με τον νόμο Βρούτση το καθεστώς γι΄ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων έγινε πιο ευνοϊκό, καθώς το προβλεπόμενο «πέναλτι» έπεσε στο 30% από 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.