Δέκα παρεμβάσεις κλειδιά περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην 80η ΔΕΘ.
Το πρόγραμμα αυτό θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας, είπε ο κ. Τσίπρας, τόνιζοντας: «Θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους, η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης».
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:
1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας
3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας
Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία.
Τα εργαλεία μας σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνουν:
· Την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016,
· Το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο εξασφαλίσαμε τον διπλασιασμό της προκαταβολής για την νέα προγραμματική περίοδο,
· Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας,
· Την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ
· Τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η προσπάθεια να μετατοπιστεί η πίεση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το σκέλος των μισθών σε αυτό των διαρθρωτικών αλλαγών θα προωθηθεί μέσα από:
· Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
· Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
· Την υλοποίηση του σχεδίου μας για την μείωση των τιμών που περιλαμβάνει,
α) την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
β) τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, όπως το λιανεμπόριο και τα καύσιμα.
· Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων.
· Τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σχεδιασμού, αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες “ασφάλειας δικαίου” για τους πολίτες και τις επενδύσεις.
Ο στρατηγικός μας προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν:
· Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας,
· Οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων,
· Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες προς την επιχειρηματικότητα και προς την μεταποίηση του προϊόντος,
· Οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις με σεβασμό στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία
· Οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε.