Παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι βασικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:
Επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
Ενεργότερη στήριξη, αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακά εργαλεία για υποβοήθηση των ανέργων ώστε να βρουν δουλειά
Μπόνους για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τους μακροχρόνια ανέργους (5+ έτη)
Αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ
Μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργία Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων
Σύνδεση των αμοιβών παρόχων και καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.
Αλλαγή του ονόματος ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου:
Να βοηθηθούν οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να βρουν δουλειά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.
Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.
Ένα από τα σημεία – «κλειδιά» του νομοσχδίου είναι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την παραμονή στο Μητρώο Ανέργων μετά το πρώτο 12μηνο και τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων. Τα κριτήρια αυτά θα είναι τα ίδια με εκείνα που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο αφήνει «παράθυρο» για απώλεια του επιδόματος ανεργίας σε όσους βρίσκονται στο μητρώο του ΔΥΠΑ και αρνηθούν τρεις φορές θέσεις απασχόλησης που θα τους προταθούν ή να συμμετάσχουν σε δράσης κατάρτισης. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις βασίζονται σε νομοθεσία του 1985.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις των φορέων με φόντο τον πόλεμο και την ακρίβεια
Χατζηδάκης: Προς αναθέωρηση του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού – Οι στόχοι της κυβέρνησης
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας με επιδότηση έως 36.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News