Home / Προτεινόμενα / Αλκοόλ: Πως επηρεάζει τη στυτική λειτουργία;

Αλκοόλ: Πως επηρεάζει τη στυτική λειτουργία;

Η αξία του μέτρου

Γράφουν οι: Κωνσταντίνος Ρόκκας*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Νίκος Ιωακειμίδης**, καρδιολόγος

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι δρα προστατευτικά στη στυτική λειτουργία στο γενικό πληθυσμό αλλά και στους άνδρες με διαβήτη που κατά κανόνα έχουν σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.

Σε πρόσφατη μελέτη όπου εξετάστηκαν υγιεινοδιαιτητικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας όπως η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, η μειωμένη άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ συσχετίστηκε με εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Έχει παλαιότερα παρατηρηθεί ότι οι άνδρες που καταναλώνουν σταθερά μέτρια ποσότητα αλκοόλ διατρέχουν κατά 20-25% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Τα δεδομένα από τις μελέτες δείχνουν μέχρι στιγμής ότι η μεγαλύτερη προστασία παρατηρείται σε εκείνους που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, δηλαδή 1-2 ποτήρια την ημέρα.

Η προστατευτική δράση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της καλής χοληστερόλης και παραγόντων που αυξάνουν τη συγκέντρωση του μονοξειδίου του αζώτου, της ουσίας που ευθύνεται για τη διαστολή των αρτηριών του πέους και την επίτευξη ικανοποιητικής στύσης.

Το πολύ αλκοόλ βλάπτει

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσών αλκοόλ την ημέρα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στη στυτική λειτουργία. Είναι επίσης γνωστό ότι όσο αυξάνεται η ποσότητα αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα, μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου να ανταποκριθεί σε σεξουαλικά ερεθίσματα.

Ως κατασταλτική ουσία, το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, αφού επιδρά σε μέρη του νευρικού συστήματος που έχουν ρόλο-κλειδί στη σεξουαλική διέγερση και τον οργασμό, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η ευαισθησία των νευρικών απολήξεων.

Πολύ πρόσφατα βρέθηκε από δεδομένα πληθυσμού μεσογειακής χώρας ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα η πιθανότητα για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται κατά 14%.

Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα και προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή αγγειοσυσπαστικών ουσιών που μειώνουν τη ροή του αίματος στα σηραγγώδη σωμάτια του πέους. Ακόμη επιδρά δυσμενώς στη σύνθεση της τεστοστερόνης από τους όρχεις που ως γνωστό παίζει βασικό ρόλο τόσο στη στύση όσο και στην επιθυμία για σεξ.

Τέλος οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επηρεάζουν και την ανδρική γονιμότητα μέσω μειωμένης ποιότητας του σπέρματος.

Το κόκκινο κρασί ωφελεί περισσότερο;

Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει μέχρι στιγμής ένα επιπλέον όφελος από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη στυτική λειτουργία μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που έχει.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο American Journal of Clinical Nutrition διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή (ουσίες που συνήθως βρίσκονται στα φρούτα και το κόκκινο κρασί) είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Το εύρημα αυτής της μελέτης βρέθηκε στην επικαιρότητα, μια εβδομάδα αφότου Βρετανοί αξιωματούχοι πρότειναν να περιοριστεί η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης κρασιού στους άνδρες και στις γυναίκες, σε 14 μερίδες ανά εβδομάδα και από τη συνεχώς αυξανόμενη αμφισβήτηση για τα οφέλη που έχει η κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι άνδρες που καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές ωστόσο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην φανεί ότι προωθούν υπερβολικά το μήνυμα της κατανάλωσης κρασιού.

Όσον αφορά τις ποσότητες, αναφερόμαστε μόνο για λίγα ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα.

Άλλωστε οι κορυφαίες πηγές για να προσλάβει ο ανθρώπινος οργανισμός ανθοκυανίνες που αποτελούν μορφή φλαβονοειδών είναι εκτός από το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα, τα μήλα, τα αχλάδια, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή. Οι προαναφερθείσες διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την άσκηση προστατεύουν τους άνδρες μέσης ηλικίας με παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτη και αυξημένη χοληστερίνη από την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Νίκος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

health.in.gr

About Kostas Athanasoulis