Μηνύματα εκτός και εντός των τειχών με τη φράση ότι δεν θα αποδειχθεί δραπέτης των ευθυνών του στην πλέον κρίσιμη φάση για τη χώρα, με τη δέσμευση ότι έχει σχεδιασμό τετραετίας και την επισήμανση ότι προέχει η τελική υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους για να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο αντιμετωπίζοντας σε όλα τα επίπεδα τα προβλήματα και τις απαιτήσεις, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ χθες το βράδυ ο κ. Τσίπρας άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για την «επόμενη μέρα» μετά τη σκληρή δοκιμασία στις Βρυξέλλες όπου ο ίδιος επέλεξε τη συμφωνία αντί την «υποδούλωση» στους όρους ενός Grexit. «Τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο μέχρι να υπογραφεί η τελική συμφωνία», είπε βέβαια ο πρωθυπουργός δείχνοντας αποφασισμένος να μην εξωραΐσει την κατάσταση, να μη μιλήσει για ένα νέο «success story» και να μην κρύψει ότι τον απασχολεί επί της ουσίας κατ’ αρχάς η στάση που θα λάβουν τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός καλώντας όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στην προσπάθεια για την υπογραφή του νέου Μνημονίου και ζητώντας από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και των άλλων τάσεων που διαφωνούν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας τους προκάλεσε με τη συνέντευξή του στην κατεύθυνση της αναμέτρησης όπως «όποιος θέλει ας με ρίξει». Γνώριζε πολύ καλά ότι την ώρα που έδινε τη συνέντευξη στην ΕΡΤ συνεδρίαζαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Οσκαρ» στην Αθήνα στελέχη και βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.
Μάλιστα λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει κατ’ αρχάς να μην κάνει κίνηση που δεν προβλέπεται στο Καταστατικό, όπως να διαγράψει όποιους καταψηφίζουν, και να περιμένει να δει τον δρόμο που ακολουθούν οι της ιδίας οικογενείας διαφωνούντες.
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μιλάει με ασφάλεια με όρους ιδεολογικής καθαρότητας, να δρέπει τις δάφνες ενώ κάθεται στις καρέκλες, αντιθέτως θα ζητώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ύστερα από πέντε μήνες έντονων και σκληρών διαπραγματεύσεων έλαβε δύσκολες αποφάσεις. «Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και ο καθένας αναμετράται τώρα με τις ευθύνες του», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι θα ήταν χαρούμενοι αν έπεφτε αυτή η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι μιλούσε και για τις χώρες της Ευρώπης καθώς στη συνέχεια απέρριψε την ύπαρξη plan B’, κάτι που, όπως είπε, ήταν σχέδιο του κ. Σόιμπλε και μόνο.
«Δεν είναι δικό μου σχέδιο», του απάντησε η Ανγκελα Μέρκελ όταν τη ρώτησε γύρω στον Μάρτη, ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ στο μυαλό του σχέδιο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις εξήγησε εν τω μεταξύ ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως η χώρα έχει αποφύγει τον κίνδυνο του Grexit μέχρι να υπογραφεί η τελική συμφωνία, τόνισε την κρισιμότητα των ψηφοφοριών στη Βουλή και αρνήθηκε το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μάλιστα έχοντας άψογη σχέση με τον κ. Καμμένο. «Παντός καιρού βεβαια δεν είναι κανένας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του «status quο» του κυβερνητικού σχήματος πριν από την τελική υπογραφή – και σίγουρα αν επιχειρηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού τότε δεν θα είναι η δική μου παρουσία για τη θέση του πρωθυπουργού στο τραπέζι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της δύσκολης συμφωνίας, αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά της ίδιας πλευράς, είπε απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «κανείς ούτε ο ίδιος ως πρωθυπουργός, δεν είναι δικτάτορας» και ο καθένας έχει τις ευθύνες του και τη συνείδησή του για το πώς λειτουργεί εντός ενός θεσμικού ρόλου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο ευφυής οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης ίσως δεν είναι το ίδιο καλός πολιτικός. Σε κάθε περίπτωση -ξεκαθάρισε- εγώ έχω την ευθύνη – «τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λέγοντας ότι είναι υπεραρκετά τα 25 δισ., απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος στις καταθέσεις και προανήγγειλε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική λειτουργία των τραπεζών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64218387