Εκρήξεις σε φιλοκυβερνητική περιοχή
Παράλληλα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται «ανοικτός» σε παύση εχθροπραξιών, θέτοντας όμως την προϋπόθεση αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από «τρομοκράτες» και να σταματήσει η υποστήριξη των αντίπαλων ομάδων από το εξωτερικό.
Την Κυριακή, δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στο κέντρο της Χομς έπληξαν την φιλοκυβερνητική περιοχή της πόλης Ζαχράα (οι κάτοικοί της είναι κυρίως Αλεβίτες).
Τα επίσημα συριακά ΜΜΕ μιλούσαν αρχικά για 14 νεκρούς και 29 τραυματίες, αλλά στη συνέχεια, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Χομς μίλησε για 25 νεκρούς.
Ωστόσο, η μη κυβερνητική ομάδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλά για 46 νεκρούς, εκ των οποίων οι 28 πολίτες.
Άσαντ: Παύση πυρός υπό προϋποθέσεις
Η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να ξαναφέρει καθεστώς και αντιπολίτευση ξανά στα ξεχωριστά τραπέζια των έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη, με πρώτο βήμα την παύση εχθροπραξιών επί του εδάφους.
Στο Μόναχο, είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη Παρασκευή να επιδιωχθεί παύση πυρός μέσα σε μία εβδομάδα και να ξεκινήσει η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές -το δεύτερο προχωρά πολύ αργά, το πρώτο έχει αποδειχθεί κενό γράμμα. Ο Άσαντ είχε εμφανιστεί αρχικά αρνητικός, αμφισβητώντας το εάν θα μπορούσαν να εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για εκεχειρία.
Με νέα συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, ο σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε «ανοικτός υπό όρους» -ενώ νωρίτερα η συριακή αντιπολίτευση είχε εμφανιστεί ανοικτή σε «πιθανότητα εκεχειρίας» αν σταματούσαν οι ρωσικές επιδρομές, οι οποίες υποστηρίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος.
Ο Άσαντ ανέφερε πως «ειμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως αυτό σχετίζεται με πιο σημαντικούς παράγοντες, όπως το να αποτρέψουμε την εκμετάλλευσή [παύσης εχθροπαξιών] από τρομοκράτες για να βελτιώσουν τη θέση τους».
«Επίσης, άλλες χώρες, και ειδικά η Τουρκία, πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες και περισσότερεα όπλα, ή να παρέχουν κάθε άλλους είδους επιμελητειακή υποστήριξη» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ