Home / Προτεινόμενα / Αγορές: Τάσεις φυγής των επενδυτών από τις μετοχές – Ράλι για το πετρέλαιο

Αγορές: Τάσεις φυγής των επενδυτών από τις μετοχές – Ράλι για το πετρέλαιο

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Ευρώπη διατηρεί το κλίμα τρόμου που έχει περιβάλλει τα χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές και σήμερα να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Στα χρηματιστήρια επεκτείνεται η καθοδική πορεία που έχουν χαράξει από την περασμένη εβδομάδα, σε μια ημέρα στην οποία «επιστρέφει» η Wall Street η οποία χθες ήταν κλειστή εξαιτίας αργίας. Στην Ευρώπη οι μετοχές μετά τις σημερινές απώλειες έχουν διολισθήσει σε χαμηλό επτά μηνών. 
Αν οι μετοχές είναι ξεκάθαρα οι μεγάλες χαμένες, δεν ισχύει το ίδιο για το πετρέλαιο καθώς σήμερα οι τιμές του σημειώνουν ράλι, με αυτή του αργού να πραγματοποιεί άλμα σχεδόν 5 δολαρίων. Οι τιμές του ορυκτού καυσίμου επέστρεψαν σε υψηλό επτά ετών, ένα επίπεδο που σήμερα δείχνουν ότι δύσκολα θα το χάσουν.

Σήμερα, με τη Ρωσία να έχει δώσει εντολή σε στρατεύματά της να προχωρήσουν σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετά την αναγνώρισή τους ως «αυτόνομες περιοχές», τα μηνύματα ως προς τις διεθνείς αντιδράσεις είναι διφορούμενα, καθώς επί του παρόντος από τον Λευκό Οίκο η επίσημη θέση που φαίνεται να υιοθετείται είναι ότι η κίνηση της Μόσχας επί του παρόντος δεν συνιστά εισβολή.
ΗΠΑ και Ευρώπη είναι με το «όπλο» ανά χείρας για να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι για το οποίο ήδη η Βρετανία έχει καταρτήσει σχέδια.

Τα διφορούμενα αυτά μηνύματα, έχουν μεταφερθεί κατά κάποιο τρόπο και στις αγορές, καθώς εκτός των ρευστοποιήσεων των μετοχών και του ράλι του πετρελαίου, στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν την προφανή επιλογή των επενδυτών σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων δεν παρατηρείται έντονη κινητικότητα.
Απόδειξη ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, πέραν της γερμανικής δεκαετίας δεν παρουσιάζουν αισθητή μεταβολή, υποχωρώντας κατά μία μονάδα βάσης κατά μέσο όρο. Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια σε περιόδους κρίσεων, ωστόσο σήμερα δεν δικαιολογούν τον ρόλο αυτό. 
Το ίδιο συμβαίνει και με το δολάριο, επίσης ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, από τη στιγμή που έναντι του ευρώ ενισχύεται κατά 0,20%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,333%.
Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η τιμή του χρυσού, ωστόσο κέρδη παρουσιάζουν οι τιμές των βασικών μετάλλων, περιουσιακά στοιχεία που δεν αποτελούν επιλογή των επενδυτών σε περιόδους γεωπολιτικών αναταράξεων.
Ωστόσο η εικόνα στα χρηματιστήρια μόνο καλή δεν είναι, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Μόσχας, το οποίο σήμερα πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 5,52%, μετά τη χθεσινή βύθιση κατά 10,50%. Το ενδεχόμενο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, καθιστά τα περιουσιακά στοιχεία οτιδήποτε άλλο εκτός από ελκυστικά για τους επενδυτές. Μόνο από την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης ΜΟΕΧ του ρωσικού χρηματιστηρίου έχει απωλέσει περί του 22%. 
Στην Ευρώπη μετά τις χθεσινές απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σήμερα συνεχίζεται η καθοδική αντίδραση, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Ε.Ε. για το αν θα επιβάλει κυρώσεις ή όχι στη Ρωσία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,50%, ενώ από κανένα από τα κυριότερα χρηματιστήρια κινείται υψηλότερα από το -1%, με αυτό του Μιλάνου χάνει περί του 0,90%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αν ισχύει η ρήση ότι «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται», η σημερινή μόνο τέτοια δεν προμηνύεται να είναι, από τη στιγμή που τα futures των Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street απώλειες της τάξεως του 1%. 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview