Με τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αγγίζονται πλέον θέματα τα οποία ουδέποτε τόλμησε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγγίξει στο παρελθόν, τόνισε μιλώντας στο μεσημεριανό ενημερωτικό μαγκαζίνο του «Πρακτορείου 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας.
Αναφερόμενος σε ένα απ’ αυτά τα θέματα, τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, τόνισε: «το γεγονός ότι τα πρόστιμα τα οποία πλήρωναν οι επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο, οι οποίες παραβατούσαν, μειώνονται στο 50%, αυτό μπορεί να το θεώρησαν κάποιοι ένα αρνητικό στοιχείο γιατί ενδεχομένως να ήθελαν να βλέπουν πρόστιμα της τάξης του 100% γιατί έτσι να θεωρούσαν ότι αποδίδεται η φορολογική δικαιοσύνη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι πρόστιμα 100% δεν υπάρχουν σε καμία χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, το ζητούμενό μας ποιο είναι; Να τσακίσουμε τον επιχειρηματία ή να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εμείς θεωρούμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».
Διευκρίνισε δε ότι «αναφερόμαστε στο 50% του προστίμου και όχι του φόρου, ο οποίος παραμένει αυτός που είναι, ενώ τα πρόστιμα που αντιστοιχούν σε αυτόν τον φόρο αλλάζουν» και εξήγησε: «Θα σας θέσω τα εξής απλά, πρακτικά θέματα, τα οποία οδηγούσαν σε μία πολιτική παράνοιας με το 100% και το 120% των προστίμων στην παλαιότερη εποχή: είστε επιχειρηματίας, ελέγχεστε τώρα, με μια καθυστέρηση πέντε ετών και διαπιστώνει ο μηχανισμός, ο οποίος σας ελέγχει, ότι πριν από πέντε χρόνια είχατε μια παράβαση. Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μετά από 5-6 χρόνια. Αρχίζουν μετά να πέφτουν τα πρόστιμα […] Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια καθυστερούν άλλα πέντε χρόνια να εκδικάσουν την υπόθεση. Άρα, έχουμε κι άλλα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι ας υποθέσουμε ότι ως επιχειρηματίας κάνατε μια φορολογική παράβαση. Ευθύνεστε εσείς για το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους;» Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα επιχείρησης στην οποία επιβλήθηκε φόρος 385.000 ευρώ για κάτι που έκανε και, αυτή τη στιγμή, το οφειλόμενο ποσό είναι 1,4 εκατ. ευρώ.