Δηλώσεις Αβραμόπουλου μετά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ
Την ανάγκη η Ένωση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας επισήμανε ο κοινοτικός επίτροπος
Τον κώδωνα του κινδύνου να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 100 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έκρουσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ο κοινοτικός επίτροπος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και να ανέβει ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων, καθώς μέχρι στιγμής γίνονται με ρυθμούς χελώνας.
Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου:
Oι συζητήσεις μας σήμερα επικεντρωθήκαν στο πώς να εργαστούμε όλοι μαζί στη βάση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης.
Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα. Μια σειρά από δράσεις πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα έτσι ώστε να πετύχουμε την κοινή μας στρατηγική.
Πάνω από όλα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα αυτή, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της, μια τόσο δύσκολη κατάσταση.
Αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή πρότεινε μηχανισμό έκτακτης βοήθειας. Μετά τη χθεσινή υιοθέτηση του από τα Κράτη Μέλη, παρατηρώ με ικανοποίηση ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα.
Η Επιτροπή έχει αναπτύξει επίσης και ένα σχετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να καλύψει έως και 100.000 άτομα που θα μπορούσαν να βρεθούν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα.
Έχουμε επίσης αυξήσει την επείγουσα βοήθεια για την μετανάστευση και το άσυλο κατά 275,5 εκατομμύρια € το 2016. Αυτό έγινε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τα κράτη- μέλη που βρίσκονται υπό πίεση.
Για τα hotspots:
Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα και την Ιταλία. Και έχει σημειωθεί πρόοδος: Ήδη 8 από τα 11 hotspots λειτουργούν, και τα υπόλοιπα θα τεθούν σε λειτουργία σύντομα. Επιπλέον, δακτυλοσκοπούνται και εγγράφονται όλοι οι μετανάστες άνω των 14 ετών, και πραγματοποιούνται έλεγχοι ασφαλείας με εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων. Παρόλα αυτά χρειάζονται επειγόντος περισσότερους ειδικούς ο Frontex, η Europol και ο EASO, και κάλεσα τα Κράτη Μέλη να τους διαθέσουν άμεσα.
Για τις μετεγκαταστάσεις:
Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλοί. Τα Κράτη Μέλη έχουν προσφέρει θέσεις μόνο για 3.412 αιτούντες άσυλο, και μόνο 885 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Μερικά από τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη προσφερθεί για να μετεγκαταστήσουν ούτε ένα αιτούντα ασύλου. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, είχαμε την ταχεία μετεγκατάσταση 287 ανθρώπων (241 από την Ελλάδα).
Αυτό δείχνει ότι εάν δεσμευθούν τα Κράτη-Μέλη, η μετεγκατάσταση μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να κτίσουμε πάνω σ ‘αυτή τη θετική εμπειρία.
Για την Σένγκεν:
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τη Δευτέρα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν την πλήρη υποστήριξη τους στον χάρτη πορείας (roadmap) της Επιτροπής για την επιστροφή της Σένγκεν στην ομαλότητα. Το χρονοδιάγραμμα που ορίσαμε, εγκρίθηκε και από τα Κράτη Μέλη κατά τη διάρκεια του σημερινού μας γεύματος.
Για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή:
Χαιρετίζω θερμά την πρόοδο του Συμβουλίου σχετικά με την πρότασή μας. Αυτό δείχνει ότι τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.
Βρίσκομαι επίσης σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσω ότι οι διαδικασίες και εκεί θα κινηθούν εξίσου γρήγορα, έτσι ώστε να μπούμε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβούλιου, του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.
Για την Τουρκία:
Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας ήταν οπωσδήποτε ένα σημείο καμπής, αν και πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να καθοριστούν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος Τουσκ ηγείται αυτής της προσπάθειας.
Συγχρόνως, αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι η επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα απαιτήσει προσπάθειες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Συρία.
Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη, και να διακόψουμε τις διαδρομές των λαθρεμπόρων – γιατί αν κλείσεις την παράνομη ‘πίσω πόρτα’ (backdoor) θα πρέπει να ανοίξεις νόμιμες και ασφαλείς οδούς.
Ο μόνος δρόμος είναι, να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά γιατί κανείς δεν θα λύσει αυτό το πρόβλημα για εμάς.
Απαιτείται συλλογική προσπάθεια μεταξύ μας, εντός της ΕΕ και με τις γειτονικές χώρες, καθώς και τους βασικούς μας εταίρους στον αγώνα μας αυτό όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Πηγή protothema.gr