Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αίτηση για δουλειά: Τα έξι μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο βιογραφικό μας

Αίτηση για δουλειά: Τα έξι μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στο βιογραφικό μας

Μόλις επτά δευτερόλεπτα ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι εργοδότες κοιτώντας τα βιογραφικά των υποψηφίων και κατά συνέπεια μία γρήγορη ματιά μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους, όπως επισημαίνει στο Bloomberg ο James Reed, πρόεδρος της εταιρείας στελέχωσης The Reed Group. Ακολουθούν τα πιο «τρανταχτά» λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε στο βιογραφικό σας:
Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι;
Η κορυφαία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι η εξής: το βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο. Αυτό σημαίνει ιδανικά ότι για κάποιον έμπερο θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο και τριών σελίδων, ενώ σύμφωνα με την Gaelle Blake της εταιρειας στελέχωσης Hays, το καλύτερο μέγεθος είναι οι δυόμισι σελίδες, όπου μπορεί κανείς να είναι ενδελεχής, χωρίς να βάζει περιττές πληροφορίες. Ιδίως όταν οι υποψήφιοι παρέχουν και τον λογαριασμό τους στο LinkedIn, τα μεγάλα βιογραφικά είναι περιττά και κουραστικά για τον εργοδότη που τα εξετάζει.

Ποιο είναι το καλύτερο φορμάτ;
Ένα μεγάλο λάθος είναι η μορφοποίηση που καθιστά δυσχερή την ανάγνωση του βιογραφικού. Ναι μεν η χρήση μίας ιδιαίτερης γραμματοσειράς ή φόντου μπορεί να αναδεικνύει την προσωπικότητα του υποψηφίου, αλλά εάν κάνει το βιογραφικό δυσανάγνωστο, τότε οι εργοδότες αποθαρρύνονται. Το Arial ή το Calibri είναι ιδανικές γραμματοσειρές, σύμφωνα με την Blake.
Ποια είναι η καλύτερη κατηγοριοποίηση;
Καλό θα ήταν να αποφύγετε την τυχαία καταγραφή των πιο πρόσφατων επιτευγμάτων σας και αντιθέτως θα πρέπει να κατηγοριοποιήσετε σωστά, σε στήλες επαγγελματικής εμπειρίας και εκπαίδευσης φερειπείν, το ιστορικό σας. Ο Reed, μιλώντας στο Bloomberg προτείνει ένα «κλασικό» πρότυπο βιογραφικού, όπου καταγράφεται η εργασιακή εμπειρία από την πιο πρόσφατη στην πιο παλιά και από κάτω η εκπαίδευση με αντίστοιχο τρόπο.

Πρέπει να βάλετε χόμπι και ενδιαφέροντα;
Το θέμα αυτό προκαλεί διχογνωμία ανάμεσα στους ειδικούς, οι οποίοι όμως συμφωνούν πως ό,τι συγκαταλέγεται στο βιογραφικό θα πρέπει να είναι σχετικό με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Η Blake είναι σε γενικές γραμμές υπέρ της καταγραφής των χόμπι, λέγοντας ότι «μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά και σχετικά», υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο. Εάν δεν είστε βέβαιοι, καλό θα ήταν να σκεφτείτε με ποιον τρόπο ενισχύει τη θέση σας για την συγκεκριμένη εργασία.
Τι θέμα πρέπει να βάλετε στο email;
Κατ’ αρχάς όταν στέλνετε email με συνημμένο το βιογραφικό σας σε κάποιον οργανισμό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τίτλο/θέμα. Σύμφωνα με την Shelley Crane της εταιρείας στελέχωσης Robert Half, γράψτε αρχικά ότι πρόκειται για αίτηση και στη συνέχεια το όνομα της θέσης για την οποία στέλνετε. Εάν όμως θέλετε να φαίνεται το όνομά σας, τότε απλώς να διασφαλίσετε παράλληλα για ποιο πεδίο δραστηριοποίησης ενδιαφέρεστε. Η ίδια σημειώνει ότι η καλύτερη τακτική θα ήταν να έρθετε πρώτα σε επαφή με τους οργανισμούς αυτούς και στη συνέχεια να στείλετε αιτήσεις.
Χρειάζεται συνοδευτική επιστολή;
Εάν η συνοδευτική επιστολή δεν περιλαμβάνει κάποια επιπλέον πληροφορία σε σχέση με το βιογραφικό ή δεν δίνει κάποια προσωπική νότα, τότε είναι μάλλον περιττό και μπορείτε να την παρακάμψετε πλήρως. Παρότι δεν είναι απαραίτητη για όλες τις θέσεις, ο Reed τονίζει στο Bloomberg ότι δείχνει πως προσπαθήσατε λίγο παραπάνω και μπορεί να αφήσει καλή εντύπωση.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Καλός μισθός και χαμηλό στρες: Αυτή είναι η λιγότερο αγχωτική καλοπληρωμένη δουλειά
Μόλις απολυθήκατε; Να τι πρέπει να κάνετε τώρα
Μήπως είστε ο ενοχλητικός συνάδελφος στη δουλειά; Πώς θα το καταλάβετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview